Adatokat vett és adót csalt az ügyvéd

Baleseti sértettek adatait vásárolta meg egy kaposvári ügyvéd rendőröktől és kórházi dolgozóktól: az ügyvéd és tíz társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztálya hivatali visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat korábban, most a megyei főügyészség ezzel összefüggésben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolta meg az ügyvédet.

Az ügyvéd fő profilja közúti balesetek sértettjeinek kártérítése volt, s úgy növelte ügyfélkörét, hogy megvásárolta a sértettek adatait rendőröktől, orvostól és nővérektől. Adatonként átlagosan tízezer forintot fizetett: négy rendőr, egy orvos, két nővér és egy civil szállította neki az információkat, akik csak azután kapták meg pénzüket, ha a balesetek áldozatai – nyolcvanhárom esetben – meghatalmazást írtak alá a védővel. Akinek szintén ügyvédként dolgozó felesége és titkárnője segített az ügyek lebonyolításában. A biztosítók 2011 és 2015 között több mint 1,1 milliárd forintnyi kártérítést fizettek ki a kaposvári ügyvéd által képviselt ügyfeleknek: a kártérítési összeget a vádlott letéti számlájára utalták, aki ebből levonta munkadíját, s így küldte tovább a pénzt a károsultaknak. A kaposvári férfi több százmillió forintnyi jövedelemre tett szert így, ám 395 esetben az ügyvédi munkadíja egy részéről nem adott számlát, s így összesen 226 millió forintnyi jövedelmet nem vallott be az adóhatóságnak, mellyel 82 millióval károsította meg a költségvetést.

A főügyészség börtönbüntetést, pénzbüntetést és az ügyvédi foglalkozástól eltiltást indítványozott a vádiratban a vádlottal szemben.

2018.04.17 13:48

Kamionok ütköztek, óriási torlódás az M1-esen

Publikálás dátuma
2018.07.17 14:28
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstcok/
Az egyik összetört kamionból üzemanyag szivárog, a baleset miatt félórával is nőhet a menetidő az autópálya érintett szakaszán.
Több kilométeres kocsisor torlódott fel az M1-es sztráda Ausztria felé vezető szakaszán, Ács térségében, ahol eddig tisztázatlan okból két kamion ütközött. Az egyik jármű üzemanyagtartálya is sérült, így benzin borítja az úttestet – a kamionok a külső és a belső sávot is elfoglalják.
A rendőrök így a leállósávban terelik a forgalmat a műszaki mentés és helyszínelés végéig. Az Útinform jelentése szerint az érintett szakaszon – a 94-es kilométerszelvényben – 20-25 perccel is nőhet a menetidő, az autók pedig csak araszolgatnak.
2018.07.17 14:28

"Biztos, hogy nem fogtok bevinni" - Mondta a férfi, aki karácsonykor vert rendőrt

Publikálás dátuma
2018.07.17 11:15

Fotó: Népszava/
Tévedett, mégis bevitték. Hivatalos személy elleni erőszak és könnyű testi sértés miatt vádat emeltek ellene.
Bűncselekmény gyanúja miatt jogszerűen vonták intézkedés alá tavaly karácsonykor a vádlottat, akit a a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságra akartak előállítani - írja az ügyészség. A férfi viszont a rendőrök felszólítása ellenére nem működött együtt, a testi kényszer és kényszerítő eszköz alkalmazásának lehetőségére történt többszöri figyelmeztetés ellenére sem.
„Engem nem visztek sehova”
- jelentette ki. Ekkor a rendőrök megpróbálták megbilincselni. De a vádlott a fogásból kihúzta a kezét és ököllel fejen ütötte az egyiküket, egy járőrt.
„Biztos, hogy nem fogtok bevinni”
- mondta közben, de tévedett. A megtámadott rendőr 8 napon belül gyógyuló, a bal arccsont zúzódásával járó sérülést szenvedett.
Az ügyészség a büntetett előéletű férfit hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és könnyű testi sértés vétségével vádolja, vádiratában vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a Tiszaújvárosi Járásbíróságnak.
2018.07.17 11:15