Adatokat vett és adót csalt az ügyvéd

Baleseti sértettek adatait vásárolta meg egy kaposvári ügyvéd rendőröktől és kórházi dolgozóktól: az ügyvéd és tíz társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztálya hivatali visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat korábban, most a megyei főügyészség ezzel összefüggésben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolta meg az ügyvédet.

Az ügyvéd fő profilja közúti balesetek sértettjeinek kártérítése volt, s úgy növelte ügyfélkörét, hogy megvásárolta a sértettek adatait rendőröktől, orvostól és nővérektől. Adatonként átlagosan tízezer forintot fizetett: négy rendőr, egy orvos, két nővér és egy civil szállította neki az információkat, akik csak azután kapták meg pénzüket, ha a balesetek áldozatai – nyolcvanhárom esetben – meghatalmazást írtak alá a védővel. Akinek szintén ügyvédként dolgozó felesége és titkárnője segített az ügyek lebonyolításában. A biztosítók 2011 és 2015 között több mint 1,1 milliárd forintnyi kártérítést fizettek ki a kaposvári ügyvéd által képviselt ügyfeleknek: a kártérítési összeget a vádlott letéti számlájára utalták, aki ebből levonta munkadíját, s így küldte tovább a pénzt a károsultaknak. A kaposvári férfi több százmillió forintnyi jövedelemre tett szert így, ám 395 esetben az ügyvédi munkadíja egy részéről nem adott számlát, s így összesen 226 millió forintnyi jövedelmet nem vallott be az adóhatóságnak, mellyel 82 millióval károsította meg a költségvetést.

A főügyészség börtönbüntetést, pénzbüntetést és az ügyvédi foglalkozástól eltiltást indítványozott a vádiratban a vádlottal szemben.

2018.04.17 13:48

Hat autó karambolozott az M1-esen

Publikálás dátuma
2018.07.15 17:55
Illusztráció
Fotó: / Shutterstock
A baleset a 145. kilométerszelvénynél, a Hegyeshalom felé vezető oldalon történt.
Összeütközött hat autó az M1-es autópálya 145. kilométerszelvényénél, a Hegyeshalom felé vezető oldalon – írja a police.hu. A balesetben senki nem sérült meg. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt a rendőrség az érintett útszakaszt lezárta, a forgalmat a leállósávon és a parkolón keresztül terelik. 
2018.07.15 17:55
Frissítve: 2018.07.15 17:55

Elütött egy gyalogost a villamos Józsefvárosban

Publikálás dátuma
2018.07.15 17:40
Illusztráció
Fotó: Népszava/
A rendőrök már befejezték a helyszínelést, újra teljes szélességében járható az Orczy út.
Elütött egy gyalogost a villamos vasárnap, kis idővel 17 óra előtt a főváros VIII. kerületében, az Orczy út 41. szám előtt – írja a police.hu. A balesetben a gyalogos megsérült. A rendőrök a helyszínelés és a műszaki mentés idejére lezárták az Orczy út Kőbányai út felé vezető forgalmi sávját a Kőris utca és a Kőbányai út közötti szakaszon, a járműforgalmat rendőri irányítás mellett a villamossínre terelték. A rendőrök a baleset helyszínelését már befejezték, így újra teljes szélességében járható az Orczy út.
Témák
Budapest
2018.07.15 17:40
Frissítve: 2018.07.15 18:27