Durvább lesz a pollenszezon a szokásosnál

Publikálás dátuma
2018.04.17 16:14
Illusztráció: AFP
Fotó: /
A meleg, kora nyárral berobbant a pollenszezon is, ami ráadásul a szokásosnál erősebb is lesz a meteogyógyász szerint.

Erős nyár

Nem a szokásos módon kezdődött az idei pollenszezon és a folytatás sem papírforma szerinti lesz – mondta a Népszavának Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója. „Az enyhe tél miatt nagyon korán, már januárban beindult a mogyoró és az éger. A februári végi hideghullám miatt viszont aztán még márciusban is gyenge volt a növények pollenkibocsátása, de a sok csapadék még azt is többnyire kimosta. Most pedig, ahogy a tavasz szinte kimaradva berobbant a kora nyár, rendkívül intenzíven beindulnak a tavaszi növények, ezért az allergiásoknak már védekezniük is kell. A kőris-, a nyár- vagy vízparton a fűzfák már erősen éreztetik a hatásukat.”

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A meteogyógyász elmondta, hogy a csapadékos időnek köszönhetően jó a talaj vízellátottsága, belátható időn belül aszály nem fenyeget, ez azt jelenti, hogy jól fejlődik a vegetáció. Ennek kevésbé kedvező következménye, hogy a hamarosan induló pázsitfűfélék pollenkibocsátása is bőséges lesz. A nyár eleje tehát nagyon erősnek ígérkezik.

A klímaváltozás miatt egyrészt a már tapasztalt extrém időjárási eseményekre is fel kell készülnünk, alaposan át is rendeződhet az éghajlat, másrészt felborulhatnak az eddigi pollennaptárak – hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc. Lehetséges, hogy olyan, mediterrán növények válnak jelentős pollenkibocsátóvá, amelyek Magyarországon korábban nem voltak jellemzőek. Ebből az is következhet, hogy az is lehet allergiás, aki eddig nem volt.

Pollenszegény otthon

Aki érzékeny a pollenekre, annak nem ajánlott a tartós szellőztetés, és az sem mindegy, mikor engedjük be a levegőt, figyelni kell a pollen napi periódusát is – mondta a Meteo Klinika igazgatója. Fontos, hogy ha hazaérünk, azonnal mossunk hajat, váltsunk öltözéket.

2018.04.17 16:14

Mi segít az ekcémás bőrön?

Publikálás dátuma
2018.07.18 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/
A pollenek miatt fokozódhatnak az ekcémás tünetek, ám megfelelő kezeléssel az ekcéma jól kezelhető, tünetmentessé tehető – mondta dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Az ekcémás bőr szerkezete más, mint a normál bőré: kiszárad, megváltozik a védekező képessége. Ez a bőrszerkezet amellett, hogy krónikus gyulladást eredményez, fokozza a bőrfertőzésekre való hajlamot is. Az atópiás dermatitis, vagy más néven atópiás ekcéma a gyermekek 20, a felnőttek 1-3 százalékát érinti világszerte.

Ekcéma és allergia kéz a kézben jár?

Az ekcémás betegek viszonylag nagy részénél specifikus allergia mutatható ki inhalatív allergénekkel: pl háziporatka, penészgomba, állati hámszövetek (kutya, macska) vagy különböző pollenekkel (pl. fa, fűfélék, gyomok) szemben. Ilyen esetekben tavasszal-nyáron a pollen jelenléte súlyosbíthatja az atópiás ekcémát, főleg a ruházattal nem fedett bőrterületeken (pl arc, szemhéjak, nyak, alkar vagy lábszár).

Hidratálás

 Az atópiás ekcéma egyik fő tünete a száraz bőr, ezért a megfelelő hidratálás a kezelés elengedhetetlen lépése. Ebben nagy szerepe van a tisztálkodásnak, lehetőleg rövid, ötperces tusolást válasszunk és ne alkalmazzunk irritáló mosakodó krémeket. Javasolt a zsírozó testápolók, kenőcsök használata is.

Alternatív gyógymódok, kiegészítő diéták?

Atópiás ekcémában csak olyankor javasolt a specifikus diéta, ha az ételallergia megfelelő allergiavizsgálatokkal és ételprovokációval igazolt. Klinikai vizsgálatok alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy tej- vagy tojásmentes diéta alkalmazása általánosságban előnyös lehet minden ekcémás beteg számára, ezért kivizsgálás nélkül nem javasolt az ilyen étrend.
Amennyiben a betegnek az atópiás bőrszárazságon kívül étel-intoleranciája is van (pl. igazolt laktózérzékenység, hisztaminintolerancia), vagy autoimmun cöliákia betegség (lisztérzékenység) is fennáll, akkor ezeknek megfelelő étrendet kell tartani. Szénanáthás betegek esetén az allergén pollenhez kapcsolható élelmiszer-keresztallergia fokozhatja az ekcémát: például nyírfapollen allergiás betegnél az alma fogyasztása, vagy parlagfűallergiás betegnél a dinnye vagy a paradicsom fogyasztása ronthatja a bőrtüneteket. Ezekben az esetekben az adott zöldségek, gyümölcsök kerülése javasolt.
Egyre nagyobb az érdeklődés az ekcémák kezelésében az úgynevezett alternatív gyógyászat és speciális étrendek iránt. Ilyen például a többszörösen telítetlen zsírsavakkal (pl. omega 3 zsírsavak) történő kiegészítő kezelés, ahol a leggyakrabban hal-, olíva- vagy magolajokat alkalmaznak. Összehasonlító klinikai vizsgálatokban a bőrtünetek javulását írták ugyan le, de egyetlen vizsgálat sem mutatott szignifikáns különbséget az így kezelt betegek és a kontrollcsoport között – hangsúlyozta dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
A homeopátia vagy a fitoterápia (gyógynövények alkalmazása) esetén sem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, amely alátámasztaná az alkalmazásukat. A szakmai ajánlások arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatív gyógymódok nem mentesek a mellékhatásoktól: a szükségtelen diétás megszorítások alultápláltsághoz vezethetnek. A növényi vagy állati eredetű szerves anyagokat tartalmazó kezelések pedig toxikus vagy allergiás reakciókat válthatnak ki.
2018.07.18 14:14
Frissítve: 2018.07.18 14:14