Durvább lesz a pollenszezon a szokásosnál

Publikálás dátuma
2018.04.17 16:14
Illusztráció: AFP
Fotó: /
A meleg, kora nyárral berobbant a pollenszezon is, ami ráadásul a szokásosnál erősebb is lesz a meteogyógyász szerint.

Erős nyár

Nem a szokásos módon kezdődött az idei pollenszezon és a folytatás sem papírforma szerinti lesz – mondta a Népszavának Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója. „Az enyhe tél miatt nagyon korán, már januárban beindult a mogyoró és az éger. A februári végi hideghullám miatt viszont aztán még márciusban is gyenge volt a növények pollenkibocsátása, de a sok csapadék még azt is többnyire kimosta. Most pedig, ahogy a tavasz szinte kimaradva berobbant a kora nyár, rendkívül intenzíven beindulnak a tavaszi növények, ezért az allergiásoknak már védekezniük is kell. A kőris-, a nyár- vagy vízparton a fűzfák már erősen éreztetik a hatásukat.”

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A meteogyógyász elmondta, hogy a csapadékos időnek köszönhetően jó a talaj vízellátottsága, belátható időn belül aszály nem fenyeget, ez azt jelenti, hogy jól fejlődik a vegetáció. Ennek kevésbé kedvező következménye, hogy a hamarosan induló pázsitfűfélék pollenkibocsátása is bőséges lesz. A nyár eleje tehát nagyon erősnek ígérkezik.

A klímaváltozás miatt egyrészt a már tapasztalt extrém időjárási eseményekre is fel kell készülnünk, alaposan át is rendeződhet az éghajlat, másrészt felborulhatnak az eddigi pollennaptárak – hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc. Lehetséges, hogy olyan, mediterrán növények válnak jelentős pollenkibocsátóvá, amelyek Magyarországon korábban nem voltak jellemzőek. Ebből az is következhet, hogy az is lehet allergiás, aki eddig nem volt.

Pollenszegény otthon

Aki érzékeny a pollenekre, annak nem ajánlott a tartós szellőztetés, és az sem mindegy, mikor engedjük be a levegőt, figyelni kell a pollen napi periódusát is – mondta a Meteo Klinika igazgatója. Fontos, hogy ha hazaérünk, azonnal mossunk hajat, váltsunk öltözéket.

2018.04.17 16:14

Mit jelentenek a naptejeken lévő jelölések?

Publikálás dátuma
2018.07.16 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/
Sokan nincsenek tisztában a naptejeken látható jelölésekkel. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa elmondta, mit kell róluk tudni.

Mi az SPF?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenhol ez jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen, 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva a bőr felszínén. A termékek SPF számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV (többségében UV-B) sugárzás szükséges egy alig észrevehető leégés kialakulásához napvédővel és nélküle. Ha a leégéshez elég 10 perc, napvédővel ez az idő pedig 100 perc, akkor a termék SPF száma 10-es. 

Bőrtípusnak megfelelő SPF

A bőrtípusokat hat csoportba lehet sorolni, Európában a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, az ilyen bőrtípusú ember jobban barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leég, ezzel kell megszorozni a napvédő krém dobozán látható SPF-számot. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a napon tölthető idő maximuma. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám háromórányi biztonságos napozást ad.

Nem elég egyszer

A vízállóság felirat azt jelzi, hogy a naptej fényvédő hatása negyvenpercnyi vízben tartózkodás után is megmarad. A rendkívül vízálló jelölés esetében ez az idő 80 perc. Persze ez csak abban az esetben érvényes, ha a naptejet az előírásoknak megfelelően: legalább fél órával a strandra érkezés előtt felvittük a bőrre. Fontos, hogy a napvédő használatát ne felejtsük el időnként megismételni, különösen, ha sokat tartózkodunk vízben.

Védelem az UV-A és UV-B ellen

Gyakran hallható a széles-spektrumú naptej kifejezés, ami nem jelent mást, mint hogy az adott termék az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt. Az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését, ráncok megjelenését okozzák, az UV-B sugarak pedig a bőr leégését. A kettő együtt pedig különösen veszélyes, mivel fokozza a bőrben a daganatos elváltozások kialakulását. Nézzük meg alaposan a termék címkéjét, olyat vegyünk, amely az ultraibolya sugarak mindkét típusa ellen védelmet nyújt.

Fizikai vagy kémiai szűrők?

A kémiai szűrők az UV-sugarak elnyeléséért felelősek és további csoportokba sorolhatók annak megfelelően, hogy az UV-A, az UV-B vagy mindkettő elnyelésére képesek. A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverését vagy szétszórását végzik. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációjával nyújtanak megfelelő védelmet az UV-A és UV-B sugarak ellen is. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak az UV-A és UV-B sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezek a legjobbak, mert vegyileg közömbösek, biztonságosak és mindenfajta UV-sugárzás ellen védenek - mondta dr. Rózsa Annamária,  az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász szakorvosa.
2018.07.16 14:14
Frissítve: 2018.07.16 14:14