A kínai migráns

A hiszterizált emberek ferde szemmel csak a fejkendőre néznek, a ferde szeműekre nem. Holott kínai migránsból sokszorta több van, mint muszlimból. Minálunk különösen. A budapesti X. kerületben már van Chinatownunk is. De a lakóiról senki nem feltételezi, hogy ki akarják túrni az otthonából, el akarják venni a munkáját, rá akarják erőszakolni a kultúráját, a vallását, meg akarják becsteleníteni családja nőtagjait.

Eltekintve attól, hogy ezek a propaganda-panelek a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező muszlimok esetében is 99 százalékban hamisak, nézzük a „legnyomósabb” érvet, amely így hangzik: nem integrálhatók, azaz képtelenek beilleszkedni annak a társadalomnak a rendjébe, amely befogadta őket. Ez klasszikus féligazság. A muszlimok jelentős részében megvan a készség az integrálódásra, más részükben – főként a sikertelenekben, a frusztráltakban, a prédikátorok agymosott áldozataiban - meg egyáltalán nincsen ilyen hajlandóság. Náluk az identitás őrzése mindent felülír.

De ha a muszlim integrálhatatlan, akkor mit mondjunk a kínai migránsokról? Alapjában zárt közösségekben élnek, őrzik a befogadó országétól idegen szokásaikat, kultúrájukat, nyelvüket és – ellentétben a muszlimokkal – csak a legritkább esetben házasodnak nem-kínaiakkal. Ám ami a lényeg: ugyancsak ellentétben a menekült migránsokkal, nincsenek olyan célországaik, amelyektől elvárnák a nagyvonalú segélyeket, inkább tucatnyian meghúzzák magukat egy garzonban, amíg valami jövedelemmel járó elfoglaltságot nem találnak. És általában mindenütt találnak, éspedig családostul. „Találkoztam boldog kínaiakkal”, akik nekem, a pekingi veteránnak elmesélték, hogy először Bulgáriában próbálkoztak, nem ment, aztán Romániában, ott se, végül Magyarországon leltek rá a lehetőségre. Nem gázolnak be hozzánk csapatostul, inkább csak szivárognak. De folyvást.

Különben hajnaltól éjszakáig működtetik a családi vállalkozásokat, „munkakutyák”. Senki sem várja el tőlük az integrálódást abban az értelemben, hogy magyar vállalkozók alkalmazottai legyenek, s magukba szívják a magyar kultúrát, irodalmastul, színházastul, filmestől. Erre egyébként idejük sincs. Amikor odahaza holtfáradtan beesnek a tévé elé, kínai adást néznek. Kell a pénz az évi egyszeri hazaútra, újévkor vagy hasonló ünnepen. Egyébiránt a kínai nem mulatós fajta. Van orosz bál, sváb bál, kínai nincsen. Meglehet, egymás között „buliznak”, de ha igen, láthatatlanul teszik.

A gyerekeik oktatását – az óvodától a középiskoláig – egyesek saját körben intézik. A tanítás nyelve a kínai, a magyart meg amúgy is felszedik valahogy a velük egykorúaktól. A pedagógusokat importálják. De a nyugati életforma ellen lázító prédikátorok nincsenek közöttük. A kínaiaknak semmi bajuk ezzel az életformával, épp ellenkezőleg. De egy dolog divatos, kínai gyártmányú holmikban járni; és megint egy kiszakadni a robotból. Az nem engedélyezett. Segélyért fordulni (esetleg) az önkormányzathoz: nos az épp akkora szégyen lenne, mint a japán katonának volt a fogságba esés a II. világháború idején.

2018.04.30 08:08

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23

Washingtontól Jeruzsálemig ível az illiberális románc

Publikálás dátuma
2018.07.20 20:15

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
Az Amerikai Zsidó Tanács döbbenten bírálta az Orbán-vizit idején elfogadott új izraeli nemzetállamtörvényt, a magyar miniszterelnöknek viszont csak dicsérő szavai voltak vendéglátója, Benjamin Netanjahu irányába.
A judaizmus szent helyét, a Nyugati Falat látogatta meg péntek reggel Orbán Viktor. Ez volt a kormányfő szerdán kezdődött hivatalos izraeli látogatásának záróprogramja. A falnál tett látogatásával olyan fontos vezetők nyomdokaiba lépett, mint Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök vagy Vilmos herceg, a brit (2. számú) trónörökös. 
A Jerusalem Post izraeli konzervatív napilap beszámolója szerint a magyar miniszterelnököt fogadta a létesítmény alapítványának igazgatója, Mordechai Eliav, majd a nyugati fal rabbija, Shmuel Rabinowitz megáldotta, hogy a Síratófalba elhelyezett papírcetlire felírt kívánsága teljesüljön. Az alapítvány igazgatója a történelmi háttér ismertetése mellett arról is beszélt, mit jelent és mit jelentett mindig a világ zsidóságának Jeruzsálem, a rabbi pedig az áldás előtt elszavalta számára a 21. zsoltárt. Orbán Viktor elmondta, mennyire elbűvölték az előző két nap során látottak. A két nap viszont nagyon rövidnek bizonyult, szívesen visszatérne családjával egy hosszabb izraeli kirándulásra, számolt be Jerusalem Post. 
A konzervatív napilap azonban azt is kiemelte, hogy a migrációellenes magyar miniszterelnök megítélése „ellentmondásos”, és emlékeztetett arra, hogy az izraeli-magyar államközi kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók. A tavaly július 19-én Budapestre látogató Benjamin Netanjahu volt az első izraeli kormányfő, aki az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolatok felvétele óta Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Izraelben. A magyar kormány feje ez alkalommal azt is előrebocsátotta, hogy 2019-ben, a diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját meg fogják ünnepelni. Hangsúlyozta azt is, örül, hogy mostani látogatása Izrael Állam létesítésének 70. évfordulóján került sorra. 
A magyar-izraeli kapcsolatok javulása valóban üdvözlendő tény, de ezen túlmenően több szépséghibája is van az Orbán-Netanjahu szövetségnek. Mindenekelőtt az, amit maga Orbán Viktor is hangsúlyozott a csütörtöki, Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy „azonosan látják a 21. század” nagy kérdéseit. Merthogy mindez elsősorban az Orbán Viktorral szemben kritikus izraeli média és civil szervezetek által is hangsúlyozott illiberális, a demokratikus alapelvekkel szembe menő nézetazonosságban, vagyis abban nyilvánul meg, hogy mindkét miniszterelnök tudatosan és következetesen próbálkozik a jogállam lebontásával saját országában. Az ellenzéki Haaretz értékelésében tovább ment, és a Washingtontól Jeruzsálemig ívelő illiberális románcról írt. 
Amint arról az Orbán-vizit kapcsán beszámoltunk már, csütörtök hajnalban fogadta el az izraeli törvényhozás azt a nemzetállamtörvényt, amelyet még izraeli ellenzékiek is az apartheid jelzővel illettek. Bár végső változatában a hazai és nemzetközi felháborodás következtében némiképp módosult a jogszabály legvitatottabb része, a kizárólagosan zsidó települések létesítését ösztönző passzus, számos olyan rendelkezése maradt, amely világszerte tiltakozást szült. Az Európai Unió, amely előzetesen is tiltakozott a diszkriminatív előírások miatt, többek között azért fejezte ki aggodalmát, mert a kétállamos megoldás ellehetetlenítését látja a törvényben az arab kisebbség jogainak csorbulása mellett. Tiltakozott az Amerikai Zsidó Tanács is: az ynetnews portál beszámolója szerint azt emelték ki, hogy ez a Netanjahu által is szorgalmazott törvény árt a zsidóságnak és Izraelnek egyaránt.
A környező országok közül elsőként Törökország állt ki a törvény ellen, többek között azt kifogásolva, hogy Jeruzsálemet a zsidó nép osztatlan fővárosaként határozza meg.
2018.07.20 20:15