"Ez itt az én hazám..." - Óbudán avatták fel Megyesi Gusztáv emléktábláját

Publikálás dátuma
2018.05.09 08:24
Fotó: Vajda József
Fotó: /

A másfél éve elhunyt kitűnő publicistára és riporterre, Megyesi Gusztávra emlékeztek kollégái és tisztelői hajdani lakóhelyén,
Óbudán, a Fő tér 2. szám alatt. Az Élet és Irodalom munkatársát, a Népszabadság publicistáját a kerület fideszes polgármestere, Bús Balázs mellett az ÉS nevében Csuhai István, illetve a 168 Óra főszerkesztője, Tóth Ákos méltatta.

Szerző
2018.05.09 08:24

Brüsszel nem tűr tovább: eljárás indul a „Stop Soros” miatt

Publikálás dátuma
2018.07.18 06:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Kötelezettségszegési eljárást indít csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált, úgynevezett „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – értesült a Népszava.
Az EU ellenőrző és végrehajtó testületének értékelése szerint a jogszabálycsomag több EU előírásba ütközik, ezért felszólító levélben kér választ az aggodalmaira a magyar kormánytól. Az Európai Bizottság a jogszabály elfogadását követő napokban lapunk kérdésére közölte: nem minden aggodalom nélkül tekint a magyar parlamentben szavazásra bocsátott törvényre és alkotmánymódosításra. „Nem fordíthatunk hátat azoknak az értékeknek és elveknek, amelyekre Európa épült” – kommentálta akkor a budapesti fejleményeket Christian Wigand bizottsági szóvivő. Hozzátette, hogy Brüsszel a Velencei Bizottság értékelését is figyelembe fogja venni, amikor dönt arról, hogy a törvény megfelel-e az uniós jognak.
Frans Timmermans bizottsági alelnök a múlt hónapban egy európai parlamenti meghallgatáson jelentette be, hogy a jogszabállyal „lehetnek problémák”, előrejelezve az esetleges kötelezettségszegési eljárást.     
A „Stop Sorost” azóta már értékelte az Európa Tanács neves alkotmányjogászokból álló testülete, és több okból is a hatályon kívül helyezését javasolta. A grémium véleménye szerint aránytalan büntetéseket ró ki személyekre és nem-kormányzati szervezetekre, továbbá több ponton sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A Velencei Bizottság rámutatott, hogy egy 2002-es európai uniós irányelv pontosan meghatározza, hogyan lehet büntetőjogi eszközökkel megelőzni, illetve kezelni az engedély nélküli határátlépést, tranzitálást és tartózkodást egy tagállam területén. A magyar szabályozás azonban túlmegy ezeken a kereteken, és igazságtalanul büntet olyan tevékenységeket, amelyek közvetlenül nem tehetők felelőssé az illegális migrációért. A tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítése például a szólásszabadság jogtalan korlátozásának minősül – állította a Velencei Bizottság.
Információink szerint az Európai Bizottság csütörtökön bírósági szakaszba lépteti a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást. A brüsszeli testület a menekültügyi eljárásokat, a visszatérésre vonatkozó szabályokat és a befogadási feltételeket ítéli az uniós joggal összeegyeztethetelennek. Mivel az aggodalmaira mostanáig nem kapott kielégítő választ Budapestről, az eljárás következő szakaszának megfelelően a magyar kormányt  az EU Bírósága elé citálja.

Soros csalódott Orbánban

A New York Times közben portrét közölt a milliárdos vállalkozóról, amelyben Soros György azt mondta: „Egyáltalán nem hibáztatom a magyar népet”. A lapnak Soros úgy fogalmazott, hogy jelenleg nem látogathat Magyarországra, mert az „mérgező lenne”.  Beszélt arról is, hogy Orbán kampánya „nagy csalódás volt” számára. Bár a cikkben többször kifejtette, aggasztja, hogy vesztésre áll a nyílt társadalom terjesztéséért vívott harcban, igyekezett elszántnak mutatkozni, s közölte: látva, hogy kik tartják őt ellenségnek, úgy érzi, valami jót is elért az életében. Mint mondta: számára a pénz a szabadságot és nem a hatalmat jelenti. Sokáig a pénz azt jelentette számára, hogy nem kellett foglalkoznia azzal, amit más emberek gondoltak vagy mondtak róla. Most viszont változik a helyzet. „Egy kicsit jobban foglalkozom az imázsommal, nagyon zavar, hogy mennyi hazugság terjed rólam” – fogalmazott elismerve, hogy rosszul érzi magát amiatt, hogy sok országban ő a fő ellenség: „Nem örülök annak, hogy ennyi ellenségem van, inkább barátom lenne ennyi” – tette hozzá.
2018.07.18 06:00
Frissítve: 2018.07.18 06:46

Megvan a legjobb fűrészvirtuóz és baltaakrobata

Hatodik bajnoki címét szerezte meg Juhász István a Hungaroringen rendezett STIHL Timbersports Magyar Nemzeti Bajnokság döntőjében.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 18:35
Frissítve: 2018.07.17 18:38
A vb-részvétel volt a tét/ Todoroff Lázár
Underhand Chop: a cél a vízszintesen rögzített, 32 cm vastag tuskó mindkét oldalról történő átvágása fejszével/ Todoroff Lázár
Egy versenyfejsze 3-400 euróba kerül/ Todoroff Lázár
Stock Saw: profi fűrésszel két korongot kell vágni a 40 cm-es tuskóból a kijelölt részen alsó és felső vágással/ Todoroff Lázár
Standing Block Chop: ez a versenyszám a fa fejszével történő kivágását szimulálja/ Todoroff Lázár
Single Buck: a cél egy fakorong (Cookie) levágása egy közel két méter hosszúságú egy emberes fűrésszel egy vízszintesen rögzítet/ Todoroff Lázár
Springboard: a versenyzőnek két pallót kell a függőlegesen rögzített fatörzsbe ékelnie/ Todoroff Lázár
A cél a törzs csúcsára rögzített, 27 cm átmérőjű tuskó elvágása/ Todoroff Lázár
Hot Saw: a tuningolt motorfűrész egy a hószánokra, nagy teljesítményű motorkerékpárokra jellemző 60-80 lóerős, egy hengeres, két/ Todoroff Lázár
A Hot Saw súlya 30 kg, sebessége akár 250 km/h is lehet, ára 5.000 euró/ Todoroff Lázár
Juhász István 85 ponttal nyert, Bozsó Zoltán 63-at, Hamvasi Ferenc pedig 59-et szerzett/ Todoroff Lázár