Czeglédy-ügy: újabb előzetes letartóztatásokat kér az ügyészség

Publikálás dátuma
2018.05.16 13:07
Czeglédy Csabát különösen nagy összegű költségvetési csalással gyanúsítják, a Fidesz a bíróságot megelőzve ítéletet mondott fel
Fotó: /
Három gyanúsítottat küldene rács mögé a költségvetési csalás miatt nyomozó vádhatóság, miközben éppen három személy előzetes letartóztatását szüntették meg a napokban

Nem állhat le vádhatóság gépezete: bár a 24.hu szerint hétfőn három nőt engedett szabadlábra  a Szegedi Törvényszék  engedett szabadlábra a Szegedi Törvényék, a NAV nyomozói újabb négy embert vettek őrizetbe Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi szocialista képviselő bűnügyében, közöttük az elsőrendű vádlott testvérét is.

A Csongrád Megyei Főügyészség szerdán már a frissen őrizetbe vett gyanúsítottak közül három személy előzetes letartóztatását kérte a szegedi járásbíróságtól – derül ki az ügyészség honlapjáról –  mindezt szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozva. Az őriztbe vett személyek hat évig Humán Operátor Zrt. alkalmazottai voltak, és valamennyien részt vettek az iskolaszövetkezetek irányításában.

A vád szerint a Czeglédy Csabához köthető üzleti kör adóelkerüléssel 6,2 milliárd forintos kárt okozott az állami költségvetésnek. Kormányközeli sajtóorgánumok arról is írtak, hogy az a Humán Operátor Zrt. munkavállalók százainak okoztak kárt, Dömötör Csaba miniszterelnökségi államtitkár pedig becsapott diákok és idős emberek tömegéről beszélt – a szám azonban erősen eltúlzott lehet, ezrek helyett eddig csak néhány károsult jelentkezhetett a hatóságoknál, és az is beszédes, hogy a kormány a kárrendezéshez felajánlott határidőt időről időre meghosszabbítja, most például június végéig tolták ki az időpontot.

Az is az eljárás politikai terheltségét mutatja, hogy a fideszes országgyűlési képviselők a bíróság előtt ítélték bűnösnek Czeglédy Csabát, és határozatban rendelkeztek a károsultak megsegítéséről – miközben a Czeglédy-ügy hivatalosan a vádemelési szakaszig sem jutott el.

Szerző
2018.05.16 13:07

Pénzt ígért a magyar sajtónak az amerikai külügy, de most mégsem ad

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:42

Fotó: /
Még tavaly novemberben írták ki a pályázatot, hogy 700 ezer dollárral támogassák a vidéki, objektív sajtót. Mostanra arra jutottak: inkább „más megközelítést alkalmaznak”.
Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – nyilatkozta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak, amikor a korábban meghirdetett, a szabad vidéki sajtót támogató pályázatról érdeklődtek. Az Index emlékeztetett rá, hogy az „Objektív média támogatása Magyarországon” címmel kiírt 700 ezer dolláros, mintegy 190 millió forintos amerikai külügyminisztériumi pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni. Ez az a pályázat, amelynek hírére a magyar külügy tavaly bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt. Nemrég a Népszava is foglalkozott a témával, kérdésünkre akkor a nagykövetség úgy reagált, hogy egyelőre nincs további közlendője. Korábban, május végén azt a választ kaptuk, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Az Index amerikai forrásból úgy tudja, vannak olyan tervek, hogy a 700 ezer dollárt – amit egyes tisztségviselők a külügyi vezetés támogatása nélkül szántak magyar, vidéki sajtóra – valamiféle régiós projekteket támogató alapba csatornáznák át, és azon keresztül egy fokkal indirektebb módon Magyarországra is juthatna a pénzből. Döntés még nincs. A Nyomtass te is!-nek az amerikai sajtóattasé azt mondta: „Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről”.
Témák
médiaUSA
2018.07.22 20:42

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21