Ellentmondásos megállapodás Kínával

Publikálás dátuma
2018.05.21 20:11
Fotó: AFP/Brenda Smialowski
Fotó: /

Mégsem lesz kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között. Áttörés történt ugyanis a két ország közötti kereskedelmi tárgyalásokon. Közös nyilatkozatukban jelezték, megállapodásra jutottak. Peking ígéretet tett arra, hogy a jövőben több amerikai mezőgazdasági, illetve energetikai termékeket vásárol Washingtontól. A dokumentum szerint mindez segít az Egyesült Államoknak abban, hogy „növelje a foglalkoztatottságot és segítse a gazdasági növekedést”.

A megegyezés azonban meglehetősen ellentmondásos. Steven Mnuchin pénzügyminiszter vasárnap a Fox News televíziónak azt állította, hogy Washington nem vezet be importvámokat az acélra és alumíniumra. Ezzel szemben Trump elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szintén vasárnap a CBS-nek kifejtette, szó sincs arról, hogy Washington ne vetne ki vámot. „Kínának nyitnia kell, igazságos kereskedelemre van szükség” – hangoztatta. Mnuchin ugyanakkor azt közölte, hogy keretmegállapodás született a kínaiakkal.

Donald Trump amerikai elnök több ízben tiltakozott amiatt, hogy az Egyesült Államokat rendkívül hátrányosan érinti a Kínával folytatott kereskedelem, mert Peking jóval nagyobb értékben importál, mint exportál. Trump ezért azzal fenyegetett, hogy védővámokat vet ki az amerikai termékekre, amire Kína ellenlépéseket helyezett kilátásba. Az esetleges kereskedelmi háború azonban Európát, illetve Németországot is kényelmetlenül érintené.

Konkrét számokat nem közölnek a megállapodásban, mindössze annyit jegyeznek meg, hogy a további részleteket a pekingi megbeszélések során dolgozzák ki. A hétvégén született megállapodást Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Liu He kínai kormányfőhelyettes dolgozta ki. Az utolsó napokban több jel utalt arra, hogy közeledés tapasztalható a két ország között. Pénteken amerikai forrásik szerint Kína felajánlotta, hogy évi 200 milliárd dollárral csökkenti az Egyesült Államok kereskedelmi deficitjét. Pekint később cáfolta ezt az állítást, azt azonban elismerte, hogy „konstruktívak” a megbeszélések.

A 2017-es es évben Kína 375 milliárdos plusszal zárt az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem során. Washington azzal vádolja Pekinget, hogy az ország kihasználja a nyugati piac nyitottságát, miközben a sajátját nem nyitja meg kellőképpen a nyugati befektetők előtt, illetve ellopja a nyugati szellemi termékeket. Trump ugyanakkor csütörtökön az Európai Unió kereskedelmi politikáját is élesen bírálta, kivált a német autógyárakat. „Számunkra rendkívül nehéz gépkocsikat eladni az Európai Unióban” – fejtette ki, miközben azt fájlalja, hogy a Daimler, illetve a BMW rengeteg gépkocsit értékesít a tengeren túl.

Szerző
2018.05.21 20:11

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23

Washingtontól Jeruzsálemig ível az illiberális románc

Publikálás dátuma
2018.07.20 20:15

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
Az Amerikai Zsidó Tanács döbbenten bírálta az Orbán-vizit idején elfogadott új izraeli nemzetállamtörvényt, a magyar miniszterelnöknek viszont csak dicsérő szavai voltak vendéglátója, Benjamin Netanjahu irányába.
A judaizmus szent helyét, a Nyugati Falat látogatta meg péntek reggel Orbán Viktor. Ez volt a kormányfő szerdán kezdődött hivatalos izraeli látogatásának záróprogramja. A falnál tett látogatásával olyan fontos vezetők nyomdokaiba lépett, mint Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök vagy Vilmos herceg, a brit (2. számú) trónörökös. 
A Jerusalem Post izraeli konzervatív napilap beszámolója szerint a magyar miniszterelnököt fogadta a létesítmény alapítványának igazgatója, Mordechai Eliav, majd a nyugati fal rabbija, Shmuel Rabinowitz megáldotta, hogy a Síratófalba elhelyezett papírcetlire felírt kívánsága teljesüljön. Az alapítvány igazgatója a történelmi háttér ismertetése mellett arról is beszélt, mit jelent és mit jelentett mindig a világ zsidóságának Jeruzsálem, a rabbi pedig az áldás előtt elszavalta számára a 21. zsoltárt. Orbán Viktor elmondta, mennyire elbűvölték az előző két nap során látottak. A két nap viszont nagyon rövidnek bizonyult, szívesen visszatérne családjával egy hosszabb izraeli kirándulásra, számolt be Jerusalem Post. 
A konzervatív napilap azonban azt is kiemelte, hogy a migrációellenes magyar miniszterelnök megítélése „ellentmondásos”, és emlékeztetett arra, hogy az izraeli-magyar államközi kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók. A tavaly július 19-én Budapestre látogató Benjamin Netanjahu volt az első izraeli kormányfő, aki az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolatok felvétele óta Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Izraelben. A magyar kormány feje ez alkalommal azt is előrebocsátotta, hogy 2019-ben, a diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját meg fogják ünnepelni. Hangsúlyozta azt is, örül, hogy mostani látogatása Izrael Állam létesítésének 70. évfordulóján került sorra. 
A magyar-izraeli kapcsolatok javulása valóban üdvözlendő tény, de ezen túlmenően több szépséghibája is van az Orbán-Netanjahu szövetségnek. Mindenekelőtt az, amit maga Orbán Viktor is hangsúlyozott a csütörtöki, Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy „azonosan látják a 21. század” nagy kérdéseit. Merthogy mindez elsősorban az Orbán Viktorral szemben kritikus izraeli média és civil szervezetek által is hangsúlyozott illiberális, a demokratikus alapelvekkel szembe menő nézetazonosságban, vagyis abban nyilvánul meg, hogy mindkét miniszterelnök tudatosan és következetesen próbálkozik a jogállam lebontásával saját országában. Az ellenzéki Haaretz értékelésében tovább ment, és a Washingtontól Jeruzsálemig ívelő illiberális románcról írt. 
Amint arról az Orbán-vizit kapcsán beszámoltunk már, csütörtök hajnalban fogadta el az izraeli törvényhozás azt a nemzetállamtörvényt, amelyet még izraeli ellenzékiek is az apartheid jelzővel illettek. Bár végső változatában a hazai és nemzetközi felháborodás következtében némiképp módosult a jogszabály legvitatottabb része, a kizárólagosan zsidó települések létesítését ösztönző passzus, számos olyan rendelkezése maradt, amely világszerte tiltakozást szült. Az Európai Unió, amely előzetesen is tiltakozott a diszkriminatív előírások miatt, többek között azért fejezte ki aggodalmát, mert a kétállamos megoldás ellehetetlenítését látja a törvényben az arab kisebbség jogainak csorbulása mellett. Tiltakozott az Amerikai Zsidó Tanács is: az ynetnews portál beszámolója szerint azt emelték ki, hogy ez a Netanjahu által is szorgalmazott törvény árt a zsidóságnak és Izraelnek egyaránt.
A környező országok közül elsőként Törökország állt ki a törvény ellen, többek között azt kifogásolva, hogy Jeruzsálemet a zsidó nép osztatlan fővárosaként határozza meg.
2018.07.20 20:15