Álmodik a miniszter

Önbizalomtól és optimizmustól duzzadó interjút adott a Magyar Hírlapnak a friss agrárminiszter. Nagy István messzire ívelő koncepciókat vázolt fel, jórészt azonban olyanokat, amelyek megvalósítása több évtized óta várat magára. Mondandójának kilencven százalékával valóban egyet is lehet érteni: valóban szükség volna átfogó öntözési programra, a piaci válságok levezetésében komoly szerepet játszó feldolgozó üzemek kialakítására, ahogy a szakképzés erősítésére is. Nem akarnék ünneprontó lenni, de ezek a célok már a több mint húsz éve megszületett Nemzeti Agrárprogramban is szerepeltek, ahogyan a bő öt éve megalakult új Agrárkamara programjában is olvashatóak. Talán most lesz belőlük valami, vagy – szokás szerint – mégsem.

A miniszteri gondolatmenetnek azonban van egy olyan részlete, amely kissé riasztóan hat. Nagy ugyanis arról értekezik, hogy az ő saját vágya szerint vissza kellene hozni a háztáji rendszert az állattenyésztésben. Félreérthetetlenül utal a sertésállomány tervezett növelésére, amivel közvetetten ugyan, de beismeri, hogy a miniszterelnök által három éve megígért, 2020-ra bekövetkező létszámduplázás terve megbukott. A miniszter a gazdák összefogásában, a háztáji jószágtartásban lát komolyabb lehetőségeket, ami viszont ma már nyilvánvalóan zsákutca. A helyzet egyik bizarr vonása, hogy jelölti meghallgatásán maga Nagy beszélt arról: a nyílt sertéstartás egy eldobott szendvics miatt is veszélybe kerülhet a vészesen terjedő afrikai pestis okán. Jelen pillanatban disznót biztonságosan hizlalni, az állományt gyarapítani csak zárt rendszerben lehet, ráadásul a tartással kapcsolatos feltételek is jelentősen megváltoztak a szocialista háztájik óta. Az önkormányzatok többsége belterületen csak szigorú korlátozásokkal engedi a disznótartást: az ilyesmi kemény bűz- és környezetterheléssel, a rágcsálók elszaporodásával jár(hat).

Ez így biztosan nem fog menni, még a legjobb szándékkal sem. A miniszter az interjúban egyébként hosszasan értekezik az integráció szükségességéről is, ami egyáltalán nem mellesleg a háztájizás szervezettebb formája. Csakhogy itt nem az állatok kihelyezése és felhízottan való visszavásárlása a folyamat lényege, hanem a gazdák közös, vagyonalapú gazdálkodása. Majdnem azt írtam: termelésre szakosodott szövetkezete, téesze. Az ugyanis egyértelműen látszik, hogy a legnagyobb hazai bank és az ágazati kamara közös tervezete arról, hogy a gazdaintegrációhoz komoly támogatást rendelne uniós forrásból a magyar állam, elbukott. Talán a hosszútávú termeltetési szerződésekhez adófizetési kedvezmények, vagy a közös árubeszerzéshez áfa-elengedések társulnak majd, de a többit a szövetkezőknek maguknak kell megoldaniuk. Versenyelőnyük a hatékonyság javulása lehet: a mai magyar agrárágazat helyzetében ez is óriási eredmény lenne.

De a romantikus álmokat ehhez mielőbb el kell felejteni.

2018.06.15 08:05

Ő az LMP szivárogtató trollja

Publikálás dátuma
2018.07.16 06:00

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ahhoz képest, hogy csak egy kamuprofil, van 400 – főleg politikus és újságíró ismerőse –, és elég jól értesült a párt belügyeivel kapcsolatban. És még interjút is adott, amelyben azt mondja: LMP-nek nincsenek állításai, csak azt csinálja, mint a Fidesz vagy az MSZP.
Kovács Aranka – ez az a név, amelyről minden LMP-s politikusnak, legyen a párt vezetője, vagy csak sima tagja, azonnal egy valós profilkép nélküli Facebook-oldal ugrik be. Noha Kovács Aranka szinte bizonyosan álnév, a „hölgynek” így is csaknem 400 ismerőse van – köztük rengeteg LMP-s politikus és újságíró. A 2016-óta létező Kovács Aranka posztjai, kommentjei szinte kizárólag az LMP-vel foglalkoznak: a párt ügyeiben jól értesültnek tűnik, erősen kritikus, olykor belső információkat tesz közzé.
Több LMP-s politikus a Facebook 80 millió álprofiljához sorolja Arankát is. Olyan prominenssel nem beszéltünk, aki ne ismerte volna a Kovács Aranka-profilt. – Többen csinálják ezt az oldalt, a párt belső ügyeire nem látnak rá, valótlan információkkal dobálóznak csak – mondta egyikük. Egy másik LMP-s politikus viszont úgy vélte, Arankán látszik, hogy valódi információi vannak, még ha néha mellé is lő. Abban minden beszélgetőtársunk egyetértett, hogy egy álprofillal felesleges foglalkozni és amíg „csak” 400 ismerőssel büszkélkedhet, nem is tud ártani az LMP-nek. Nehéz megítélni, hogy ez-e Aranka valódi célja, vagy pedig - miként ő állítja -, az, hogy a párt lelkiismereteként jobbítson az LMP-n. Ha a „találatairól” beszélünk, akkor érdemes megemlíteni tavaly decemberi bejegyzéseit. Az LMP 2017 végén tartotta kongresszusát, ahol a párt országos listájáról is döntöttek. Aranka úgy vélte, hogy „lepacsizott” listáról van szó, és ki is rakta tippjeit a hivatalos döntés előtt két nappal. Később úgy kommentálta előjelzését az álprofil: „Jobban örültem volna, ha nem így lesz, de szinte teljes pontossággal bejött.”

Egy kamuprofil is lehet hiteles

– Az LMP szervezeti kultúrájától eddig sem állt távol a kiszivárogtatás, szarkasztikusan azt is mondhatnám, hogy a pártnak több az informális csatornája, mint ahányszor formális fórumokhoz fordul belső vitái tisztázása érdekében. Ezzel együtt Kovács Aranka esetében nem klasszikus értelemben vett szivárogtatóról lehet szó – fogalmazott lapunk érdeklődésére Böcskei Balázs, az IDEA Intézet politikai elemzője. Mint mondta, a Facebook-posztok többsége inkább csak reflektál a párt belső ügyeire, hangulatára, ami arra utal, hogy azok nem elsősorban a nagy nyilvánosságnak, hanem a tagságnak szólnak. Ezt a feltevést erősítheti szerinte az is, hogy az LMP tagság alulinformált lehet a pártvezetés centralizálási törekvései miatt. – Vagyis végeredményben az LMP belső nyilvánosságát demokratizáló, kvázi kritikai pártfórumnak is tekinthető a Kovács Aranka profil – vélekedett Böcskei Balázs, aki szerint véletlenül sem szabad túlértékelni az oldal nyilvánosságra gyakorolt hatását, az elemzők például egészen biztosan a helyén tudják azt kezelni.
Hammer Ferenc médiakutató szerint „nem túl bonyolult dolog” a Kovács Aranka-jelenség: eddig is voltak és ezután is lesznek olyanok, akik például politikai okokból információkat szivárogtatnak ki, tényeket hoznak nyilvánosságra. Annak pedig nincs különösebb jelentősége, hogy az információ névtelen levélként kerül nyilvánosságra vagy épp egy kamuprofil teszi azt közzé. Az viszont már más kérdés a szociológus egyetemi oktató szerint, hogy kamuprofil vagy pedig egy beazonosítható ember a hírek forrása. Ennek ráadásul most, amikor mindent elönt a „fake news, különösen nagy jelentőse van – jegyezte meg Hammer. Kérdésünkre ugyanakkor azt nem vitatta: még egy kamuprofil is hitelesítheti saját magát azzal, ha állításai igazak, kritikái jogosak.

Interjú egy kamuprofillal

Vannak még más Arankák is – állította lapunknak az LMP vezetését olykor maró gúnnyal, máskor iróniával bíráló, a párt belső ügyeiben feltűnően jól tájékozott Kovács Aranka nevű Facebook-oldal létrehozója.

– A Kovács Aranka nyilván csak álnév. Ki maga?
– Kovács Aranka.

– Vezető politikusa az LMP-nek? Úgy tűnik, van rálátása a párt belső ügyeire.
– Látom, hogy mi történik az LMP-ben. Ehhez pozíció is szükséges.

– Mennyire lehet, szabad komolyan venni egy kamuprofil valós vagy valótlan információt?
– Kétségtelen, van ennek egy visszatetsző oldala is. Az eredeti célom az volt, hogy szembesítsem az LMP-t bizonyos belső tényekkel. Amikor Aranka elindult 2016-ban a Facebookon, akkor az LMP-ben olyan helyzet volt, amelyben valódi vitákra már nem volt lehetőség. Különböző klikkek uralták a belső felületeket, nem egyszer szervezetten, agresszíven lehetetlenné tették a belső vitákat. Szinte már a párt szétesése fenyegetett. Ezért külső nyomást akartam teremteni ennek a negatív belső hangulatnak az ellensúlyozására. 2017 elején volt a következő tisztújítás a pártban, ahol új, a pályán talán jobban látó emberek vették át az LMP belső irányítását. Abban lehetett reménykedni, hogy szembenéznek és leszámolnak az addig uralkodó klikkszemlélettel, de ez nem történt meg.

– Ha egy LMP-s politikus elolvassa ezt az interjút, megérti, hogy valójában miért született meg Aranka?
– Általában nem buta emberek, megértik. De tegyük hozzá gyorsan, ez a fajta belső pártkritika, bár van vele nem kevés morális probléma, nem csak az LMP-nél létezik. Máshol is vannak Arankák, csak talán ők kevésbé ismertek. A fideszes viszonyoknak kiszolgáltatott erőtérben, ma a frusztráció a legerősebb élményünk, ez pedig kétségbeesett, morálisan kifogásolható lépéseket is szül.

–Mi a legnagyobb baja Arankának az LMP-vel?
– Az, hogy ma az LMP-nek nincsenek állításai, nem közvetít koherens politikai tartalmat. Nincs egységes koncepció arra, mit akarnak csinálni. Pedig az alapvető iratokban, dokumentumokban ez elég világosan le van fektetve.

– Van valami az LMP-ben, amivel Aranka elégedett?
– Vannak olyan ismert és kevésbé ismert emberek, akik képesek lennének a pártot nagyobb sikerrel képviselni, ha az ökopolitikai értékek és célok élveznének prioritást. De pillanatnyilag azt csináljuk, mint a Fidesz, vagy az MSZP: „kaparj kurta, neked is lesz”.

– Meddig lesz még Aranka?
– Nem rajtam múlik. Ha azt láttam volna, hogy a 2017-os tisztújítás szembe néz az addig történt kontraszelekcióval és problémákkal, akkor már több, mint egy éve nem létezne Aranka. Ma azt látom, hogy nincs miért megszűnnie.
(Zoltai Ákos)

2018.07.16 06:00
Frissítve: 2018.07.16 09:28