Leekens: eleinte még döcöghet a belgák szekere

Publikálás dátuma
2018.06.18 07:50

Fotó: /
A 21. labdarúgó-vb hétfői játéknapján két titkos esélyes, Belgium és Anglia is bemutatkozik. Magyarország belga szövetségi kapitánya egyelőre nem vár csúcsformát.

„Először is szögezzük le, hogy belgaként és Belgium korábbi szövetségi kapitányaként azért egy kicsit elfogult vagyok” – jegyezte meg elöljáróban a Népszava kérdésére válaszoló Georges Leekens. A nemzeti tizenegy élére tavaly októberben kinevezett tréner 1997 és 1999, illetve 2010 és 2012 között is dolgozott hazája válogatottjával, a '98-as világbajnokságon az ő irányításával estek ki a csoportkört követően a „vörös ördögök”.

Belgium már két éve, a franciaországi Európa-bajnokságon is favoritként indult, végül a magyarok nyolcaddöntős kiejtése után meglepetésre a negyeddöntőben elvéreztek. Az Oroszországban az újonc Panama ellen 17 órai kezdettel debütáló belgák – akik 2015 novemberétől egy világ megdöbbenésére vezették a nemzetközi szövetség gyakran szidott világranglistáját is – a címvédő Németország és Brazília mögött harmadik az aktuális rangsorban, amely alapján ezúttal is esélyesnek tartják a végső sikerre.

„A mostani belga válogatott már nagy tapasztalattal rendelkezik, a 2016-os Eb-n is jól szerepelt, még ha nem is annyira jól, mint azt sokan várták. A legutóbbi vb-n, Brazíliában szintén jól teljesítettek (a legjobb nyolc között a későbbi döntős Argentína jelentette a végállomást - a szerk.), ráadásul a kerettagok a klubjaikban is nagy meccseket játszottak az utóbbi években és rengeteg trófeát is begyűjtöttek, szóval bőven van már tapasztalatuk a nagy meccseket, tornákat illetően. Nagyon jó játékosaink vannak, ugyanakkor egy világbajnokság egy kicsit olyan is, mint a Bingó, hogy bármi megtörténhet. Emlékszem, 2012-ben, mikor nem sikerült kijutni a kontinenstornára, Belgiumban mindenki az elveszett generációként emlegette ezt a csapatot, most pedig esélyesként tekintenek rájuk – folytatta a lapunknak nyilatkozó Leekens. – A csoportkörben azt hiszem, nem lehet gond, ugyanakkor az egyenes kieséses szakaszban ahhoz, hogy elődöntőt vagy döntőt játszhass, két-három nagy csapatot ki kell ejtened, ami nagyon nehéz feladat. A döntőbe jutás fantasztikus lenne, de ehhez a negyeddöntőben azt hiszem Brazília vagy Németország lehet az ellenfelük. Ráadásul most nagyon nagy az elvárás a belga válogatottal szemben, de ők maguk is magasra tették azt a bizonyos lécet. Az első egy-két meccsen még biztos nem lesznek csúcsformában, úgy vélem, a védelemben lehet esetleg problémájuk, ha egy-egy kulcsjátékos kiesik. Szóval ez a nagy kérdés, hogy megsérülnek-e a védelem kulcsemberei a torna során vagy nem. Amennyiben nem, akkor könnyen ott lehetünk a döntőben. Nagyon kiegyensúlyozott a csapat, amely otthonosan játszik a 3-4-3-as rendszerben. Ha pedig már ott vagyunk a FIFA-világranglista harmadik helyén, akkor már szeretnénk ismét feljönni az első helyre. De még egyszer mondom, a Németország vagy Brazília elleni negyeddöntő lehet a kulcsmérkőzés.”

Legyen szó Eb-ről vagy vb-ről, a belgákkal azonos csoportban szereplő, szintén hétfőn, az esti sávban Tunézia ellen kezdő Angliát is szokás az adott cím egyik potenciális várományosaként kezelni, noha az angolok kiugró sikert az 1966-os, egyébként hazai rendezésű világbajnokság megnyerése óta csak kétszer, a bronzéremmel zárt '68-as és '96-os kontinenstornán értek el. A legutóbbi, francia rendezésű Eb-n Izland ejtette ki Angliát, amelynél az orosz torna előtti ciklusban új időszámítás kezdődött: visszavonult a válogatottságtól a korábbi meghatározó játékos, Wayne Rooney, az aktuális garnitúra pedig régen látott kevés válogatott szerepléssel rendelkezik. A gárda így is veretlenül jutott tovább a selejtezőcsoportjából, az angolok Oroszországban Harry Kane-től várják a gólokat. Kérdés, a Tottenham sztárja elbírja-e a vezér szerepét.

Hétfőre még a vasárnap megkezdett F jelű csoportból is jut egy találkozó: délután kettőtől Svédország Dél-Koreával mérkőzik meg Nyizsnyij Novgorodban (minden mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport).

Témák
Leekens
2018.06.18 07:50

Nagy ország, nagy pénz, nagy foci, aztán mindenki hazamegy

Publikálás dátuma
2018.07.16 08:10

Fotó: AFP/ MLADEN ANTONOV
Oroszország a szebbik arcát mutatta a külvilágnak a labdarúgó-világbajnokság alatt, a politikai, gazdasági problémái azonban nem oldódtak meg, csupán háttérbe szorultak.
Épült-szépült Oroszország imidzse a világbajnokság alatt, a Vörös teret éjjel-nappal focimezes, nemzeti zászlókat lengető turisták uralták, a metrót ellepték a külföldi szurkolók, és a taxisoknak is egy hónapig minden nap péntek volt. Azonban az utcákat uraló kulturális sokszínűség, a tobzódó jókedv, és a hetekig tartó örömünnep fokozatosan át fogja adni a helyét a küszöbön álló nyugdíjreformnak és az eddig háttérben meghúzódó elégedetlen hangoknak.
Angliában született, Brazíliában nőtt fel és Oroszországban halt meg. Mi az? – tette fel a találós kérdést kirgiz ismerősöm a Vörös teret és a Lubjanka teret összekötő sétálóutcában a döntő előtti estén. A válasz persze a futball volt, és miközben az egész utca ordítva éljenezte Oroszországot, szégyentelenül nagyot nevettünk ezen.
„Nagy ország, nagy pénz, nagy foci” szellemben zajlott a világbajnokság orosz verziója, és a valódi nyertesek ezúttal is a Putyin által válogatott, állami megbízásokat bezsebelő oligarchák voltak. A legnagyobb nyereséget az átalakított, felújított repülőterek és egyéb közlekedési csomópontok hozták, de legalább ennyire jelentős volt a szálloda- és a vendéglátóipar, a távközlési vállalatok és természetesen az építőipari vállalkozások profitja is. Ugyanakkor a megelőző évek befektetéseit, a stadionépítéseket és -felújításokat, valamint a közlekedési infrastruktúra fejlesztési költségeit figyelembe véve a nemzetközi sportesemény hiába járult hozzá 15 milliárd dollárral az orosz GDP-hez, ez Oroszország egész éves termeléséhez képest kevesebb mint 0,2%-os növekedést jelent.
A minimális pénzügyi nyereséggel járó világbajnokság így inkább imidzs-építésre és focilabda mintás termékek végtelen variációinak fevonultatására volt alkalmas. De a Nyikolszkaja utcában sodródva az önkívületben éneklő horvátok és a „deszpaszibát” kiáltozó franciák között ezt nem tűnt időszerűnek megvitatni. A Vörös térről nyíló utca a vb kezdete óta minden este lámpaoszlopra mászós, rigmusokat skandálós, zenés-táncos, hajnalig tartó mulatozásnak adott otthont. A Nyikolszkaja biztos pontot jelentett a külföldi és hazai szurkolók számára, akár volt aznap este meccs, akár nem: a döntőhöz közeledve mindenki megtanulta, hova kell menni a jó hangulatért és a legjobb szelfikért. 
Legnagyobb számban a horvát és a brazil szurkolók korzóztak, amellett, hogy a „Luka! Modric! Luka! Modric!” kiáltások és az egy nyár alatt örökzölddé nemesedett Despacito c. dal mellett fel-felcsendült egy-egy „Rosszija! Rosszija!” vagy „Igor-Igor! Akinfejev!” rigmus is. Az emberek többsége egyértelműen a horvát válogatott mellett állt ki, tízből csak egy orosz lány mondta határozottan, hogy miután az orosz-horvát meccset követően a horvát Domagoj Vida Ukrajnát éltető üzenetet tett közzé, ő nem tud Horvátországnak szurkolni.
Éjfél felé közeledve a Vörös tér újonnan felállított ellenőrző kapuinál aztán a már nem csak örömtől ittas fociszurkolók között három rezignált arcú, középkorú férfiba botlottunk. Tőlük is megkérdeztük, kinek szurkolnak, de csak legyintettek. Mondták, hogy aznap érkeztek a Krím-félszigetről, gondolták, megnézik milyen a hangulat a központban, de korántsem voltak elragadtatva a karneváli hangulattól: „Szétlopják az országot, fű alatt megy a nyugdíjreform, és ennek kell örülni? Mindenki fel van háborodva, és higgye el, hogy az otthon ülő, elégedetlen tömeg nem férne el ebben az utcában” – magyarázták. „Na meg az igazi szurkolók sincsenek itt, egy CSZKA Moszkva vagy egy Szpartak-rajongó nem fog itt táncikálni. Mondjuk, így legalább verekedés sincs. Valószínűleg Putyin odaszólt nekik, hogy egy hónapig maradjanak nyugton” – elemezték tovább újdonsült ismerőseink az ünneplő tömeg összetételét. Kérdésemre, miszerint fogják-e nézni a döntőt, egyértelmű igennel feleltek, ugyanakkor hozzátették, figyeljük majd meg, amint vége a felfordulásnak és mindenki hazamegy, nagy változások jönnek az országban.
2018.07.16 08:10
Frissítve: 2018.07.16 08:10

Kék madár

Publikálás dátuma
2018.07.16 07:45

Fotó: AFP/ Adrian Dennis
A meglepetések vb-je papírforma-eredménnyel zárult, a futball az aranyérmest illetően továbbra is tradicionális sportág maradt.
Franciaország válogatottja húsz évvel ezelőtt úgy lett először világbajnok, hogy a döntő reggelén az ellenfél legjobbja, a fenomén Ronaldo életéért aggódott a brazil küldöttség. Ez nyilvánvalóan meghatározta az esti kimenetelt; semmi más, csupán a hazai győzelem különbsége lehetett kérdéses a Moulin Rouge mámoros hangulatát idéző párizsi Stade de France-ban, ahol a kékek 3-0 helyett akár 6-0-ra is nyerhettek volna.
Most Moszkvában, a horvátok ellen minden külső körülmény nélkül volt meggyőző a differencia a franciák javára; ilyen sima vb-döntőt 1998, a Lilian Thuram-, Laurent Blanc-, Marcel Desailly-, Zinedine Zidane-, Emmanuel Petit-féle garnitúra diadala óta nem rendeztek. Két évtizede Didier Deschamps az aranyérmes csapatban szerepelt, ezúttal pedig szakvezetőként ünnepelt; efféle kettőzésre idáig csupán a brazil Mario Zagallo (játékosként 1958-ban és 1962-ben, edzőként 1970-ben), valamint a német Franz Beckenbauer (1974-ben, illetve 1990-ben) lehetett büszke. A duplázó kapitány olyan kitűnő együttest dirigált, amelynek minden csapatrészében akadt kiemelkedő futballista: a kapuban a 4-2-es döntőben 4-1-nél már mulatozó Hugo Lloris, a védelemben főként Raphael Varane, a középpályás sorban kiváltképp Paul Pogba, elöl Kylian Mbappé és Antoine Griezmann. A nyertes veretlenül – hat győzelem, egy döntetlen – hódította el a trófeát, és sokoldalúságára jellemző, hogy két mérkőzésen egyaránt négy gólt szerzett, négy alkalommal pedig nem kapott gólt. 
A meglepetések vb-je – amelyen három, az elődöntőbe nem várt csapat jutott a legjobb négy közé – papírforma-eredménnyel zárult tehát, a futball az aranyérmest illetően továbbra is tradicionális sportág maradt. 
S nem kétséges: jól van az úgy, ha a világbajnokság legjobb válogatottja nyeri a világbajnokságot.
2018.07.16 07:45
Frissítve: 2018.07.16 07:45