Soros: a 2004 óta csatlakozók rántják vissza az EU-t

Publikálás dátuma
2018.06.18 14:13
Fotó: AFP/Olivier Hoslet
Fotó: /
Az amerikai üzletember és fia a New York Timesnak írt cikket az EU problémáiról és fejlődési lehetőségeiről. Magyarországot az unió fekete bárányai között említették.

A görög-macedón megállapodás alkalmából közölt cikket a New York Times-ban Soros György milliárdos üzletember és fia, Alexander Soros. A szerzők szerint a névváltoztatásról, vagyis az Észak-Macedónia név bejegyzéséről szóló egyezmény komoly előrelépésnek számít, jelzi, hogy Európa balkáni térségében konszolidációs folyamat zajlik – a Balkán békéje és fejlődése pedig kulcsfontosságú az európai közösség jövője szempontjából.

A két Soros emlékeztetett, hogy ez a térség volt az I. világháború véres bölcsője, és itt tört ki a II. világháború utáni legvéresebb európai konfliktus, a tízezrek életét követelő délszláv válság is. Épp ezért fontos momentum az is, hogy az egykor oroszbarát Szerbia, illetve Albánia az uniós szövetségi rendszer tagja akar lenni, a két balkáni állam pedig erős, a térséget stabilizáló gazdasági megállapodásokat kötött.

A cikkírók szerint az Unió ugyanakkor jelenleg fejlődési válságtól szenved: a legnagyobb problémát a 2004 óta csatlakozó tagállamok jelentik – az egymással hosszas határvitát folytató Szlovénia és Horvátország, valamint az  antidemokratikus döntéseket hozó Magyarország és Lengyelország. Komoly gondnak számít Törökország ciprusi jelenléte is, állítja Soros és fia, akik cikkükben azt is kihangsúlyozzák, hogy az „uniós tagság lehetőség és nem kényszer.”

A szerzők kitérnek rá, hogy a balkáni térségben nem csak Európa és az Egyesült Államok számít meghatározó játékosnak, hanem az érdekeit minden szinten érvényesíteni próbáló Oroszország, Törökország, valamint az Egy öv, egy út- gazdaságpolitikájával hódító Kína is.

A cikk konklúziója, hogy az uniónak erőteljesebben kellene támogatnia a nyugatbarát balkáni államokat: egy, a EU szabályozásához alkalmazkodó balkáni gazdasági modell kiugrási-fejlődési lehetőséget jelentene a térségben élő, mintegy 18 milliós lakosságnak – és megkönnyítené az érintett országok EU-csatlakozását is.

Szerző
2018.06.18 14:13

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23