Ártatlan kérdés

A Magyarország biztonsága érdekében módosítandó Büntetőtörvénykönyv várhatóan bünteti majd a jogellenes bevándorlás elősegítése bűncselekményt. Kérdésem ezzel kapcsolatos. Bródy János Ha én rózsa volnék c. dalának második versszaka így szól: „Ha én kapu volnék, mindig nyitva állnék, / Akárhonnan jönne, bárkit beengednék, / Nem kérdezném tőle, hát téged ki küldött, / Akkor lennék boldog, ha mindenki eljött.” Az utalások teljesen egyértelműek: az első sor a határzár kritikája; a második a migránsok megszűrése ellen szól; a harmadik konkrétan a Soros-terv igenlése és rejtegetése; a negyedik egyenesen felhívás Magyarország elárasztására migránssal. Nehéz lenne tagadni, hogy ez a versszak aktívan elősegíti a jogellenes bevándorlást. Az Önök véleménye szerint hallgathatja-e, énekelheti-e jogkövető állampolgár ezt a dalt? Ha nem, akkor nem kellene-e kezdeményezni a dal betiltását? Különös tekintettel arra, hogy a dal közismertsége és népszerűsége még hangsúlyosabbá teszi az üzenetét; a szerző nem ismeretlen a rendvédelmi és igazságügyi szervek előtt: évtizedekkel ezelőtt államellenes izgatás miatt eljárás is indult ellene.

Szerző
2018.06.19 08:31

Politikai öngyilkosság volt Seehofer migránsvicce

Publikálás dátuma
2018.07.14 11:42
Sok szerencsét, Horst! - üzenik német tüntetők, utalva a a belügyminiszter politikai öngyilkossággal felérő viccére
Fotó: AFP / DPA/ Arne Immanuel Bänsch
Saját pártjában is sokan szembe fordultak Horst Seehofer német belügyminiszterrel, aki születésnapi ajándéknak nevezte németországi menekültek kitoloncolását.
Óriási hibának bizonyult Horst Seehofer részéről, hogy születésnapi ajándéknak nevezte 69 menekült kitoloncolását. A kijelentést az egyik hazaküldött bevándorló öngyilkossága tette még ellenszenvesebbé.
A német belügyminisztert most pártjában, a Bajor Keresztényszociális Unióban (CSU) is sokan kritizálják; a CSU korábbi elnöke, Erwin Huber a Spiegelnek mesélt a párton belüli feszültségről. Mint mondta, párton belül sokan kérdezik, hogy Seehofer tudatosan akart-e ártani a párt bajorországi miniszterelnökének, aki éppen októberi újraválasztására készül- idézi a beszámolót a HVG.
A keményvonalas migrációs politikájáról ismert Seehofer 69. születésnapján jegyezte meg: születésnapi ajándék, hogy pont ennyi bevándorlót toloncoltak haza a német hatóságok. Másnap egy Hamburgból Kabulba visszatoloncolt 23 éves bevándorló- aki korábban nyolc évig élt Németországban – öngyilkosságot követett el. 
Afganisztán a mai napig nem számít biztonságos országnak, hiszen a tálibok rendszeresen követnek el merényleteket, és gyakran összecsapnak a hadsereg erőivel. Mint a CNN is beszámolt róla, tavaly egy pokolgépes merénylet 150-nél is több halálos áldozatot követelt az afgán fővárosban.
2018.07.14 11:42
Frissítve: 2018.07.14 11:53

A családok szétszakítása ellen tiltakozott Amerika

Publikálás dátuma
2018.07.01 17:11

Fotó: AFP/ Frederic J. Brown
Tízezrek tüntettek az Egyesült Államok nagyvárosaiban Donald Trump migrációs politikája ellen. Észtországi nagykövete tiltakozásképpen lemondott.
2010 óta nem volt akkora tüntetés az amerikai fővárosban, mint szombaton. Nyolc éve az amerikaiak azért demonstráltak, hogy Barack Obama akkori elnök és a kongresszus vizsgálja felül az Egyesült Államok bevándorlási politikáját. A most szombaton a Fehér Ház elé vonuló mintegy 30 ezer ember Donald Trump elnök bevándorláspolitikájának következményei miatt tiltakozott. Ugyancsak több tízezer embert vonult utcára más nagyvárosokban, a békés megmozdulásokat a Families Belong Together civil szervezet hirdette meg.  Az elnök májusban hirdetett zéró toleranciát az illegális bevándorlás ellen, aminek következtében azóta megnőtt a letartóztatott illegális bevándorlók száma, és az amerikai hatóságok ebben az időszakban kevesebb családi vízumot is adtak ki. E rövid idő alatt több mint 2 ezer illegális bevándorló gyerekét szakították el szüleiktől. Az intézkedés széleskörű felháborodást keltett országszerte, republikánus körökben is, mire az elnök meghátrált és június 20-án elrendelte az illegális bevándorló családok egyben tartását. Egy szövetségi bíró ezután a családok újraegyesítésére adott utasítást, és a kormányzat arra kérte a hadsereget, hogy szállásolja el ezeket a családokat, amire a Pentagont befogadótáborok építésével reagált. Trump azonban nem változtatott az álláspontján, hogy az illegális bevándorlás a bűnözés táptalaja, szombaton is szuperlatívuszokban beszélt a migrációs ügynökség tevékenységéről. „Fantasztikus munkát végeztek annak érdekében, hogy kiszűrjétek a legsúlyosabb bűnöző egyéneket és megőrizzétek biztonságunkat. Nagyon bátrak vagytok” – fogalmazott az elnök. Trump a tüntetések idején New Jersey-i birtokán, egy bedminsteri golfklubban tartózkodott, ott fejtette ki, hogy ő és a republikánusok erős határokat és szigorú törvényeket akarnak a bevándorlók ellen.  Nem a bevándorláspolitika ez egyetlen, ami nemtetszést vált ki az amerikaiak körében. A szabadkereskedelmi egyezményekkel, az Európai Unióval, valamint a NATO-szövetségesekkel szembeni elnöki megnyilvánulások miatt is gyűlnek az elégedetlenkedők. Szombaton lemondott James Melville, az USA észtországi nagykövete. A diplomata azt kifogásolta, hogy Donald Trump egyre több kifogásolható nyilatkozatot tesz az Egyesült Államok európai szövetségesei ellen. Mellvile 2015 óta képviselte az USA-t Tallinban, kiküldetése év végén lejárt volna, de – mint Facebook oldalán jelezte – az elnök megnyilvánulásai miatt már július végén visszavonul.  

Trump kifogásolt megnyilvánulásai:

- Múlt héten egy észak-dakotai rendezvényen azt mondta: „az Európai Unió természetesen hasznot akar húzni az Egyesült Államokból, hogy kiürítse a malacperselyünket.” - Június elején a kanadai G7-csúcson azt állította, hogy a NATO „ugyanolyan csapnivaló”, mint Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA). - Arról beszélt Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek, hogy az Egyesült Államoknak ki kéne lépnie a NATO-ból. - Támadta Angela Merkel német kancellárt.  - Április végén, amikor a Fehér Házban fogadta Emmanuel Macron francia elnököt, és magánbeszélgetésben felvetette, hogy Franciaország lépjen ki az Európai Unióból, és cserébe az Egyesült Államok jobb kereskedelmi feltételeket biztosít számára, mint amilyeneket az EU tagországaként élvez.   

2018.07.01 17:11
Frissítve: 2018.07.01 17:14