Merénylet az Oktogonon

Publikálás dátuma
2018.06.19 12:00

Fotó: /
Egy Teréz körúti ház padlásáról lőttek - orosz katonák voltak a célpontok. Halálos áldozatok is voltak, egyikük a merénylő

Budapesten hétfőn délután, fényes nappal, még eddig teljesen nem tisztázott körülmények között, merényletet követtek el szovjetorosz, katonák ellem s a merényletnek halálos áldozata is van. Maga a gyilkos is holtan került ki az ostoba és esztelen küzdelemből s még néhányan súlyos sebesülésekkel élet-halálharcot vívnak.

Hétfőn délután vakmerő merényletsorozat történt a fővárosban. A Teréz körútnak az Oktogon tér és az Edison-kávéház közti szakaszán, délután fél öt óra tájban ismeretlen irányból több lövést adtak le. Egy orosz katona azonnal meghalt, több más súlyosan megsebesült.

Az orosz katonákon kívül a golyók súlyosan megsebesítettek két járókelőt is, egy férfit és egy nőt. A politikai rendőrség azonnal kiszállt a helyszínre és az orosz katonai parancsnokság tagjaival együtt erélyes nyomozást indított. Azonnal lezárták a környéket és házról házra, lakásról lakásra járva igazoltatták az embereket. A Teréz körúti 15-ös számú ház félig romos padlásán holtan meg is találták a tettest. A nyomozók elé rejtélyes látvány tárult.

Egy 17—18 év körüli fiatalember feküdt, vértócsában a földön, görcsösen szorongatva kezében leventepuskáját. Pár lépésnyire a holttesttől nagy lángokkal égett egy ruhahalom, a gyilkos fiatalember ruhája.

A nyomozók a még épségben maradt cipőből és ruhadarabokból, amelyek teljesen újnak látszottak, megállapították, hogy gyilkos merényletek elkövetője jobb módú, az úgynevezett jobb középosztályhoz tartozhatott.

A nyomozó hatóságoknak első pillanatra az volt a feltevésük, hogy az aljas merényletet a tettes nem egyedül követte el, hanem minden valószínűség szerint, több társával együtt lopódzkodott a padlásra, ahonnan gyilkos golyóikat kilőtték.

Valószínűnek látszott, hogy — még eddig ki nem derített okból — a padláson talált suhanc megsebesült, mire társai egy kemény tárggyal leütötték, majd ruháit benzinnel öntötték le és meggyújtották.

Népszava 1946. június 19.

Szerző
Témák
2018.06.19 12:00

SZOT szálló: 50 éve kezdték építeni, ma ismét torzó

1968 júliusában ezen a napon kezdődött meg a hányattatott sorsú, rózsadombi szakszervezeti gyógyszálló építése
Hétfőn délelőtt a Rózsadombon a Vérhalom utcánál ünnepélyesen elhelyezték a tervek szerint az ország legszebb szakszervezeti gyógyüdülőjének alapítólevelét. Az ünnepségen részt vett Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szaktanács főtitkára, a Szaktanács elnökségének tagjai, valamint a tervezők és kivitelezők.  Blaha Béla, a Szaktanács elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek XXI. kongresszusa egyik legfontosabb feladatként határozta meg az üdültetés, mindenekelőtt a gyógy-, a családos és gyermeküdültetés fejlesztését. Az elmúlt időszakban jelentős eredményeket értünk el, de a jövőben még nagyobb erőket kell koncentrálni az üdülők építésére, befogadóképességük nagymérvű növelésére. A Hídépítő Vállalat vezetői bejelentették: az alapozást határidő előtt két hónappal befejezik, így a Középületépítő Vállalat a tervezettnél hamarabb hozzáláthat a kivitelezéshez. Az 506 személyes gyógyszálló beruházási értéke meghaladja a 70 millió forintot. Vass Antal, a KÖZTI mérnöke, a gyógyszálló tervezője, modellen mutatta be, hogy milyen lesz majd az új létesítmény.  — Az volt a cél, hogy minél kisebb területet vegyünk igénybe, ugyanakkor a zsúfoltságot elkerüljük. Lehetővé akarjuk tenni, hogy a betegek a helyiségek többségéből láthassák a várost, hiszen innen csodálatos a panoráma. Éppen ezért nagyon sok üveggel dolgozunk, ahol lehet, még a falakat is üvegből alakítjuk ki Az egyik legnehezebb probléma az alapozás volt. Ezt a munkát a Hídépítő Vállalat dolgozói végzik: hat pillért süllyesztenek a földbe, amelyeknek a felső átmérője 14 méter, s ezekből összesen 90 láb áll ki, amelyeken az egész épület elhelyezkedik. A terepeltérések következtében az épületen szintkülönbségek lesznek, a legnagyobb magasság 30 méter.  — A szobák döntő többsége kétágyas, valamennyi fürdőszobás. Az étterem, a 114 méter hosszú szálloda Margitsziget felé néző részén helyezkedik el. Ez is kétszintes lesz, alul a presszó, fölötte 250 személyes ebédlő. Valamennyi emeleten társalgót, a földszinten üzleteket és fodrászatot is alakítunk ki. Az épület alatt lesz a parkírozó, a félemeletről egy híd vezet a kör alakú 180 személyes presszóhoz. A gyógyszállót üvegmozaikkal burkoljuk, valamennyi Pest felé elhelyezett szobához erkélyt építünk.  A beutaltak gyógykezelését a Lukács, illetve a Császár-fürdőben biztosítják. Ez a szálló reumás és légzőszervi megbetegedésben szenvedőket fogad majd.  Népszava 1968 július 17.  
2018.07.17 12:00
Frissítve: 2018.07.17 12:00