Berlin előtt Münchenben veregetik meg Orbán vállát

Publikálás dátuma
2018.06.19 14:07
Fotó: AFP/Christof Stache
Fotó: /
Az Angela Merkelhez készülő magyar miniszterelnök előbb beugrik bajor barátaihoz is. A CSU-nál valószínűleg nagyon meleg fogadtatásra számíthat.

Háromnapos németországi útra készül Orbán Viktor kormányfő – értesült a Népszava. Mint elsőként megírtuk, Angela Merkel kancellár azt követően hívta meg a magyar miniszterelnököt Berlinbe, hogy közvetlenül az április 8-i választások előtt nem jött össze egy Visegrádi 4-ek plusz Németország csúcstalálkozó Budapesten, amire egyébként német részről is volt nyitottság.

Információink szerint a kormányfő július 3-án utazik majd Németországba és majd csak 5-én tér vissza Budapestre. A háromnapos munkalátogatás ma már szokatlannak számít a diplomáciában, a leggyakrabban csak egy napra tervezik a kétoldalú találkozókat.

Igaz, a magyar kormányfő nem csak Berlinbe utazik, az első állomása München lesz, ahol a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőivel találkozik majd. Orbán itt nem csak meleg fogadtatásra számíthat (a CSU már régóta a Fidesz bevándorlásellenes politikájának az egyik legnagyobb támogatója), de a vizit azért is pikáns, mivel jelenleg éppen – akár szakítással is fenyegető – vita zajlik a CSU és az Angela Merkel vezette kereszténydemokraták (CDU) között, mivel Horst Seehofer CSU-s belügyminiszter kancellári hozzájárulás nélkül is megtagadná a tartózkodást német földön azoktól a menekültektől, akiket egy EU-s ország területén már regisztráltak.

Elodázott kormányválság

A következő két hétben biztosan nem robbantja fel a német kabinetet Horst Seehofer bajor belügyminiszter. Ha rövid időre is, de elásta a csatabárdot a német CDU és a CSU. Horst Seehofer, a német Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, szövetségi belügyminiszter, csak két hét múlva kezdené kiutasítani az országból azokat a menekülteket, akik menedékkérelmét más országokban elutasították.

A magyar kormányfői vizit csúcspontja a július 5-i munkaebéd lesz Merkellel, majd az azt követő sajtótájékoztató. Ezen várhatóan a menekültügy és az EU következő hét évre tervezett költségvetése lesznek a fő témák. Egyelőre mindkét ügyben vannak nézeteltérések, de a jelek szerint inkább a német álláspont hajlik a magyar felé, így Orbán Viktor komoly politikai győzelemre számíthat. Igaz, Merkel minden bizonnyal szóba hozza majd a CEU és a civilek ügyét is.

Mint korábban megírtuk, a Fideszben régóta látták ennyire erősnek a párt helyzetét az EP konzervatív frakciójában, egy fideszes európai parlamenti képviselő például arról beszélt lapunknak, ha esetleg felmerülne, hogy kizárják őket az Európai Néppártból, akkor Orbán Viktor biztosan saját EU-kritikus mozgalmat gründolna magának – ami nyilván erodálódással járna a Néppártban is. Orbán a hétvégén egyenesen úgy fogalmazott a Helmut Kohl egykori német kancellár halálának rendezett tanácskozáson, hogy „most könnyű lenne – tekintettel a 2019-es európai parlamenti választásokra – létrehozni, mondjuk, egy új formációt a közép-európai országok hasonszőrű pártjaiból vagy éppen egy bevándorlásellenes összeurópai formációt. Nem kétséges, nagyot hasítanánk a 2019-es európai választáson”.

Orbán ultimátumot adott a Néppártnak

„Most könnyű lenne - tekintettel a 2019-es európai parlamenti választásokra - létrehozni, mondjuk, egy új formációt a közép-európai országok hasonszőrű pártjaiból vagy éppen egy bevándorlásellenes összeurópai formációt. Nem kétséges, nagyot hasítanánk a 2019-es európai választáson" - üzent szövetségeseinek, az Európai Néppárt (EPP) tagjainak Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a Helmut Kohl egykori német kancellár halálának rendezett tanácskozáson .

Szerző
2018.06.19 14:07

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39