Bevándorlási különadót vetne ki a kormány

Publikálás dátuma
2018.06.19 16:11
Fotó: AFP/dpa/Christine-Felice Röhrs
Fotó: /

A kormány javaslata szerint bevándorlási különadót kell fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek, ezt is tartalmazza az Országgyűlés elé kerülő adótörvény – írja közleményben a Pénzügyminisztérium. A tárca szerint „a migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítás és az illegális migráció szervezését büntető Stop Soros törvénycsomag mellett, adópolitikai eszközökkel is fel kívánunk lépni a migráció szervezése ellen”.

A kormány azt javasolja, hogy „a közteherviselés jegyében a bevándorlást segítő szervezetek fizessenek bevándorlási különadót, amelynek mértéke 25 százalék”. A bevándorlási különadóval kapcsolatos feladatok – mint ahogyan minden adóval kapcsolatos feladat – az adóhivatal hatáskörébe tartoznak majd – tették hozzá. 

Az új közteher előzménye az úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomag eredeti változatában szerepelt, „bevándorlásszervezési illeték” néven. A külföldi kritikák hatására ez, illetve a „bevándorlást támogató szervezetek” működésének belügyminiszteri engedélyhez kötése kikerült ugyan a parlament elé került szövegből, de most kerülőúton, az adótörvényekbe ágyazva mégis visszatér. 

A kormány által használt kifejezések valójában nagyon nehezen értelmezhetők, hiszen az illegális bevándorlást nem jogvédő szervezetek, hanem embercsempészek szervezik, akik ellen amúgy is fel kell lépnie a hatóságoknak; anyagi haszna pedig kormányközeli köröknek van a legális, a letelepedési kötvényekkel megoldott bevándorlásból. A törvény célkeresztjében valójában olyan jogvédők állnak, akik a menedékkérőknek nyújtanak – akár jogi, akár humanitárius – segítséget, és erősen kritikusak a kormány politikájával szemben. 

Szerző
2018.06.19 16:11

Helyreállt a rend a ferihegyi repülőtéren

Publikálás dátuma
2018.07.16 12:04

Fotó: /
Többé-kevésbé vaklárma volt az eset, egy muszlim férfi imádkozni kezdett - és elszabadult a pánik
A Népszava információi szerint egy zavarodottan viselkedő utas miatt ürítették ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2/A terminálját hétfőn délelőtt. A muszlim férfi imádkozni kezdett az egyik beléptető pultnál, mire elvették és átvizsgálták a csomagját.
- Az ellenőrzés idejére elrendelték a terminál kiürítését – mondta lapunk megkeresésére Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) szóvivője. - A zavarodottnak tűnő utasnál nem találtak semmit.
Úgy tudjuk, az utas a lengyel légitársaság, a LOT egyik járatával akart elutazni Budapestről. A procedúra végeztével helyre állt a rend a repülőtéren, az utas és repülőforgalom zavartalan.
2018.07.16 12:04

Tömegek hagyják el az országot - Egy órát kell várni Röszkénél

Publikálás dátuma
2018.07.16 10:31
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A hétvégén 4 órát is várni kellett - több mint 342 ezer utazó használta a Csongrád megyei határátkelőhelyeket.
Röszkén, a hétvégén a kilépők száma meghaladta a 144 ezret, az országba belépők több mint 51 ezren voltak - írja a police.hu. Csanádpalotán kilépő irányban csaknem 72 ezren vették igénybe a határátkelőhelyet, Romániából Magyarország felé több mint 44 ezer utast regisztráltak.
Az átkelőhelyeket teljes kapacitáson működtették.
Egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas veszi igénybe a Röszke Autópálya-határátkelőhelyet, a nyári szabadságok időszakában ez a szám akár 60 ezerre is nőhet. Ezt az utóbbi években Csanádpalota is megközelítette.
A megnövekedett forgalom oka, hogy egyszerre indultak a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, és a turisták pedig nyaralni.
 Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkritikusabbak kilépő irányban július második felének hétvégéi, majd augusztus utolsó két hetében már a belépő forgalom lesz erősebb.
A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség Határinfó-oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók. Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében Szerbia felé célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni - utóbbi két átkelő naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, választhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori vagy battonyai határátkelőt.
2018.07.16 10:31