Tüntetők vertek rendőröket, engedett az ukrán kormány

Publikálás dátuma
2018.06.19 17:27
Fotó: AFP/Sputnik
Fotó: /
Összecsapott a rendőrökkel, áttörte a kordont, és egészen a parlament főbejáratáig nyomult kedden Kijevben a jórészt az egykori szovjet hadsereg afganisztáni veteránjaiból és bányászokból álló tüntető tömeg, amelynek résztvevői szociális juttatásaik emeléséért vonultak a törvényhozás épülete elé - számol be az MTI. A csernobili nukleáris baleset áldozatai is részt vettek a megmozduláson.

Kora délután az Interfax Ukrajina hírügynökség azt jelentette, hogy Irina Herascsenko parlamenti alelnök egyezségre jutott a tüntetők tárgyalóküldöttségével, és ezután a demonstrálók tömege elkezdett feloszlani.

Helyszíni jelentésekben a demonstrálók számát délelőtt több ezerre becsülték, a rendőrség szerint mintegy másfél ezren voltak. Az összetűzésben a tüntetők állítólag botokkal és könnygázspray-vel támadtak a rendfenntartókra. Három rendőr könnyebben megsérült, nyilatkozta Andrij Kiscsenko kijevi rendőrfőnök. Megerősítette, hogy egy ittas tüntetőt őrizetbe vettek.

A rendfenntartók sorfalakba rendeződtek a parlament épülete és a tüntetők között - számolt be még korábban az Ukrajinszka Pravda hírportál. A főbejáratot lezárták, sem ki, sem be nem engednek senkit. A hatóságok közlése szerint mintegy ötszáz rendfenntartót vezényeltek a helyszínre.

Az afganisztáni veteránok a hírek szerint azt követelik, hogy ugyanolyan juttatásokban részesüljenek, mint a Donyec-medencei fegyveres konfliktus veteránjai. A bányászok úgyszintén szociális juttatásaik emelését, továbbá a bányászati szektor állami támogatásának növelését követelik. Követeléseik között a fizetésemelés és a pontos kifizetések is szerepelnek, írja az AFP hírügynökség. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a demonstráción az 1986-os csernobili nukleáris baleset áldozatai is részt vettek, létszámuk viszont a másik két csoporthoz képest elhanyagolható volt.

Irina Herscsenko az Interfax Ukrajina jelentése szerint elmondta: abban állapodtak meg a tüntetők képviselőivel, hogy a parlament illetékes bizottsága már szerdán megvitatja a demonstrálók követeléseit. Ezen túlmenően pénteken a kormányhoz intézett kérdések órájában a kabinet tagjainak is tolmácsolják a tüntetők követeléseit, továbbá felszólítják az illetékes tárcák vezetőit, hogy üljenek le tárgyalni az érintett szervezetek képviselőivel. A megállapodás tényét a tüntetők egyik képviselője is megerősítette a hírügynökségnek.

Szerző
2018.06.19 17:27

Külföldiekkel töltenék fel a német hadsereg üres posztjait

Publikálás dátuma
2018.07.22 11:48
Német ejtőernyősök ugráshoz készülnek egy gyakorlaton
Fotó: DPA/ Wolfgang Minich
A Bundeswehr komoly válságban van, egyebek mellett emberhiánytól szenved. Az értesülést a védelmi minisztérium nem cáfolta, azt mondták, minden lehetséges opciót megvizsgálnak.
Külföldi, európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél, a évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként – írja az MTI a hétvégi a német sajtóra hivatkozva. „A német honvédség felnőtté válik. Ehhez képzett emberekre van szükség. Ehhez minden lehetséges opciót mérlegre fogunk tenni” – erősítette meg a védelmi minisztérium az Augsburger Allgemeine című bajor lap értesülését a ZDF német közszolgálati televíziónak. A ZDF honlapján megjelent beszámoló szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt, és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét. A ZDF-nek nyilatkozó Erich Vad biztonságpolitikai szakértő szerint jó és helyes, hogy a védelmi tárca új, gyakorlatias megoldásokon gondolkozik, mert a Bundeswehr évek óta súlyos problémákkal küzd a toborzás terén. Két héttel ezelőtt a Bild című német tömeglapnak sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egyik bizalmas jelentését, melyből az derült ki, hogy a német hadsereg a teljesítőképessége határára ért, jelenleg nem tud a mostaniak mellett további feladatokat vállalni, és minden haderőnemnél problémát okoz a létszámhiány.  
2018.07.22 11:48

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59