Most a romákat pécézte ki Salvini

Publikálás dátuma
2018.06.19 23:32
RÉGI TÖRTÉNET - A belügyminiszter a választási kampánya során egy illegális telepen FOTÓ: AFP/MAURO UJETTO/NURPHOTO
Fotó: /

Újra felkavarta az olasz és európai állóvizet Matteo Salvini. A Conte-kormány belügyminisztere ezúttal egy hétfő esti televíziós interjúban ismertette legújabb tervét, miszerint népszámlálás során mérné fel, hogy hány roma él az országban, s azokat, akik „jogtalanul” tartózkodnak Itáliában, deportálná. A szélsőjobboldali politikus, az Északi Liga vezetője múlt héten azzal került az európai hírek középpontjába, hogy megtagadta a menekülteket szállító Aquarius hajó számára, hogy kikössön az olasz partokon. A menekülthajót végül az új spanyol kormány fogadta be Valencia kikötőjébe. Salvini akkor a Twitteren büszkélkedett azzal, hogy „Nem vagyunk többé Európa lábtörlői. Ez az első alkalom, hogy egy Líbiából elinduló Olaszországot célba vevő hajó más országban kötött ki."

A roma népszámlálás még erősebb indulatokat kavart, a bel- és európai politikában. Tegnap az Európai Bizottság is megszólalt a kérdésben, jelezte, Olaszország szankciókra számíthat, ha nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Az ezekre vonatkozó szabályozás ugyanolyan közös és kötelező mindenki számára, mint a gazdasági és pénzügyi regulációk, a Bizottság pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák azt – figyelmeztette Rómát Pierre Moscovici pénzügyi főbiztos.

A legnagyobb ellenzéki formáció, a balközép Demokrata Párt egyenesen aberránsnak nevezte a belügyminiszter felvetését, a koalíciós partner Ötcsillag Mozgalomnak is kényelmetlen az ötlet, valamint emberi jogi szervezetek is sorra bírálják azt.

Salvini azzal védekezett, hogy ő csupán így akarja megvédeni a roma gyerekeket, akik nem járnak iskolába és egyértelművé tette, hogy az olasz állampolgárokat nem kívánja elkergetni az országból, az Olaszországban jogalap nélkül élő, illetve az országba illegálisan, a tengeren keresztül érkező külföldieket viszont ki fogják toloncolni.

Olaszországban 180 ezer roma él, ami az összlakosság 0,25 százaléka. Nem újkeletű politikai probléma, helyzetük évek óta csatározások tárgyát képezi. A roma családok jó része városszéli nyomortelepeken él, a roma gyerekeket gyakran használják fel zsebtolvajlásra bűnszervezetek.

Szerző
2018.06.19 23:32

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23

Washingtontól Jeruzsálemig ível az illiberális románc

Publikálás dátuma
2018.07.20 20:15

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
Az Amerikai Zsidó Tanács döbbenten bírálta az Orbán-vizit idején elfogadott új izraeli nemzetállamtörvényt, a magyar miniszterelnöknek viszont csak dicsérő szavai voltak vendéglátója, Benjamin Netanjahu irányába.
A judaizmus szent helyét, a Nyugati Falat látogatta meg péntek reggel Orbán Viktor. Ez volt a kormányfő szerdán kezdődött hivatalos izraeli látogatásának záróprogramja. A falnál tett látogatásával olyan fontos vezetők nyomdokaiba lépett, mint Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök vagy Vilmos herceg, a brit (2. számú) trónörökös. 
A Jerusalem Post izraeli konzervatív napilap beszámolója szerint a magyar miniszterelnököt fogadta a létesítmény alapítványának igazgatója, Mordechai Eliav, majd a nyugati fal rabbija, Shmuel Rabinowitz megáldotta, hogy a Síratófalba elhelyezett papírcetlire felírt kívánsága teljesüljön. Az alapítvány igazgatója a történelmi háttér ismertetése mellett arról is beszélt, mit jelent és mit jelentett mindig a világ zsidóságának Jeruzsálem, a rabbi pedig az áldás előtt elszavalta számára a 21. zsoltárt. Orbán Viktor elmondta, mennyire elbűvölték az előző két nap során látottak. A két nap viszont nagyon rövidnek bizonyult, szívesen visszatérne családjával egy hosszabb izraeli kirándulásra, számolt be Jerusalem Post. 
A konzervatív napilap azonban azt is kiemelte, hogy a migrációellenes magyar miniszterelnök megítélése „ellentmondásos”, és emlékeztetett arra, hogy az izraeli-magyar államközi kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók. A tavaly július 19-én Budapestre látogató Benjamin Netanjahu volt az első izraeli kormányfő, aki az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolatok felvétele óta Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Izraelben. A magyar kormány feje ez alkalommal azt is előrebocsátotta, hogy 2019-ben, a diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját meg fogják ünnepelni. Hangsúlyozta azt is, örül, hogy mostani látogatása Izrael Állam létesítésének 70. évfordulóján került sorra. 
A magyar-izraeli kapcsolatok javulása valóban üdvözlendő tény, de ezen túlmenően több szépséghibája is van az Orbán-Netanjahu szövetségnek. Mindenekelőtt az, amit maga Orbán Viktor is hangsúlyozott a csütörtöki, Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy „azonosan látják a 21. század” nagy kérdéseit. Merthogy mindez elsősorban az Orbán Viktorral szemben kritikus izraeli média és civil szervezetek által is hangsúlyozott illiberális, a demokratikus alapelvekkel szembe menő nézetazonosságban, vagyis abban nyilvánul meg, hogy mindkét miniszterelnök tudatosan és következetesen próbálkozik a jogállam lebontásával saját országában. Az ellenzéki Haaretz értékelésében tovább ment, és a Washingtontól Jeruzsálemig ívelő illiberális románcról írt. 
Amint arról az Orbán-vizit kapcsán beszámoltunk már, csütörtök hajnalban fogadta el az izraeli törvényhozás azt a nemzetállamtörvényt, amelyet még izraeli ellenzékiek is az apartheid jelzővel illettek. Bár végső változatában a hazai és nemzetközi felháborodás következtében némiképp módosult a jogszabály legvitatottabb része, a kizárólagosan zsidó települések létesítését ösztönző passzus, számos olyan rendelkezése maradt, amely világszerte tiltakozást szült. Az Európai Unió, amely előzetesen is tiltakozott a diszkriminatív előírások miatt, többek között azért fejezte ki aggodalmát, mert a kétállamos megoldás ellehetetlenítését látja a törvényben az arab kisebbség jogainak csorbulása mellett. Tiltakozott az Amerikai Zsidó Tanács is: az ynetnews portál beszámolója szerint azt emelték ki, hogy ez a Netanjahu által is szorgalmazott törvény árt a zsidóságnak és Izraelnek egyaránt.
A környező országok közül elsőként Törökország állt ki a törvény ellen, többek között azt kifogásolva, hogy Jeruzsálemet a zsidó nép osztatlan fővárosaként határozza meg.
2018.07.20 20:15