Minden tenyérnyi hely eposzi küzdelem színhelye

Publikálás dátuma
2018.06.21 10:04

Fotó: /
A Monarchia utolsó nagy csatája: Az olasz harctéren öt napja rendkívül kemény és véres küzdelem folyik

Az olaszok most már a Piave-fronton is ellentámadásba mentek át, Arz jelentése szerint az olaszok elkeseredett küzdelmet folytatnak a Fossetta-csatorna és az Oderso—Trevíso-i vasútvonal mentén elvesztett állásaikért. Nagy harc folyik a Montello vidékén is, amelyet a monarchia hivatalos jelentése úgy jellemez, hogy a nagy Karszt-csaták mellé állítja. Az olaszok az asiagoi fennsík ellen is megindították a támadást, amely Arz jelentése szerint ismét kudarccal végződött, az olasz jelentés szerint asnouban „az ellenségnek a monte-bellemoi vasútvonaltól délre elért térnyereségét tenyésztették."

Nyugaton, Rupprecht trónörökös hadcsoportjának csaknem az egész frontján fokozódó tevékenységet fejtenek ki az angol-francia csapatok. Úgy látszik, az antant nagyobb szabású támadása áll itt küszöbön. Egyébként a német trónörökös frontszakaszán, Chateau-Thierry vidékén is folytatták a franciák ellentámadásaikat. A francia jelentés szerint Reims vidékén is nagy harcok voltak. A németek három hadosztályt vetettek harcba azzal, hogy Reimst elfoglalják. A franciák ellenállása azonban ezt a tervet meghiúsította.

Népszava 1918. június 21.

Szerző
2018.06.21 10:04

A világháború legkomolyabb pillanata

A francia főváros bombázása oly mértékű, hogy a Párizzsal való távirati összeköttetés megszakadt
A Genfbe érkezett keddi párizsi lapok hozzák az első jelentéseket a német offenzíváról. A francia kritikusok ekkor még tartózkodó álláspontot foglaltak el, de már figyelmeztették a közönséget, hogy most oly nagy csata kezdődött, amely döntő lehet.   A lyoni „Progrés" szerint elérkezett a világháború legkomolyabb pillanata. A most kezdődött csata — írja —, talán a leghatalmasabb lesz, melyet a történelem valaha fölmutatott. Mindkét részen bosszú előkészületek után használták föl azokat a mérhetetlen hadieszközöket, amelyek fölött rendelkeznek.  Megszakadt a Párizzsal való távirati összeköttetés  A német és a francia vezérkari jelentések megállapították, hogy a német tüzérség rendkívüli hevességgel vezette be az új offenzívát. Ily rendkívüli hevességű Páris lövetése, is a messzehordó ágyúkkal. A „Tribune” jelentése szerint a francia főváros bombázása oly mértékű, hogy a Párizzsal való távirati összeköttetés megszakadt.  Népszava 1918. július 19.  
Témák
I. vh
2018.07.19 00:00
Frissítve: 2018.07.19 09:26