Szálka és gerenda

Publikálás dátuma
2018.06.22 08:07

Fotó: /

Szóval ő nem csupán rénszarvasra, siketfajdra, bölényre és farkasra vadászik külföldön, ki tudja, kinek a nagylelkű adományaként. Idehaza is levadássza azokat a honi gyülekezeteket, amelyeknek tagjai inkább lelkiismeretükre hallgatnak, s nem hajlandóak a szabadságjogainkat lábbal tipró, szociálisan érzéketlen, hatalmi célból idegengyűlöletet keltő Orbán-kabinet kottájából játszani. Ha kell, a fondorlatos hazugságokkal, illetve a választási törvény átírásával ismét megszerzett kétharmados parlamenti többség tudatában Semjén Zsolt önelégült cinizmussal jelenti ki, hogy kenyéradó gazdája bizony nem adja vissza az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség elorozott egyházi státuszát.

E sorok írója kamaszkorában, azzal a meggyőződéssel csatlakozott a római katolikus egyházhoz, hogy a klérus tagjai immáron végleg leszámoltak súlyos örökségükkel, a katolicizmus történelmi bűneivel. Önkéntesként dolgoztam többek között kápolna-felújításon, garázst is építettünk társaimmal a papoknak. Ezekért a munkákért sohasem tartottam a markomat, szemben azokkal, akik most busás összegeket zsebelnek be havonta, állítólagos kereszténységüknek köszönhetően. Valamikor az ezredforduló táján érzékeltem, hogy a horthysta reflexek újból működésbe léptek az egyházban. A klerikusok már nem elégedtek meg a rendszerváltozáskor helyreállított vallásszabadsággal; részt kértek az államhatalomból, hogy annak révén kényszeríthessék a társadalomra deklarált értékrendjüket. Kvázi politikai kampány folyt szentbeszédek alkalmával, egyházi iskolák alapítványi báljait nyitották meg „a nemzet miniszterelnökének” szentenciáival. Trón és oltár szövetsége olajozottan működött 2010 után is, immáron a gyalázatos kormányzati intézkedések legitimálásának érdekében. A Magyar Katolikus Egyház hivatalos lapja például hosszú cikkben védte meg a magánnyugdíj-pénztári vagyon elkonfiskálását, mintha a „ne lopj” ószövetségi parancsa nem is létezne.

Összeomolhat az egészségügy, az oktatási rendszer, szemérmetlenül megtollasodhatnak a kormányfő haverjai a legszegényebbek kárára; a lényeg, hogy az éppen aktuális hatalom a „gránitszilárdságúként” beharangozott Alaptörvény revíziója révén semmissé teszi Wekerle nagy művét, a magyarországi szekularizációt. Mindezen tapasztalatok birtokában döntöttem úgy néhány esztendeje, hogy megfogadom Jézus Krisztus tanácsát, miszerint „óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától”. Felekezetenkívüli lettem számos más magyar állampolgárral egyetemben, akik a népszámlálási adatok tanúsága szerint szintén elhagyták a történelmi egyházakat.

Ezt a kis történetet csak azért osztottam meg az olvasókkal, hogy bizonyítsam: múltam okán kompetens vagyok a történelmi egyházakban zajló folyamatok megítélését illetően. Amikor tehát Semjén Zsolt ominózus megszólalásának keretében Iványi Gáborhoz vágja, hogy „gyűlölet szítására is alkalmas politikai megnyilatkozásokat tesz”, javaslom: jusson eszébe az evangéliumi példabeszéd más szemében a szálkáról, magaméban a gerendáról.

2018.06.22 08:07

Focika

Magyar labdarúgás immár évtizedek óta nem létezik, van helyette focink vagy valami hasonlónk, ami nyomokban is egyre kevésbé emlékeztet arra, amit a világ más országaiban labdarúgásnak neveznek. Minden bizonnyal ezt ismerte fel a MOL is, amikor névadó szponzora lett a bajnoki címvédőnek, és a felek abban állapodtak meg, hogy a Videoton a jövőben Vidi néven szerepel az NB I-ben.
Ha arra gondolunk, hogy volt Székesfehérvárnak 1985-ben egy UEFA Kupa-döntős csapata Videoton néven, akkor a mostaniakra illik a Vidi elnevezés. Viszont nagy kár lenne megállni egy csapatnál, ugyanis a többiek sem érnek az elődök nyomába. Ezért nyugodtan lehet becézni (kicsinyíteni) a mezőny többi résztvevőjét is. Miért ne lehetne az FTC-ből Groupama Fradika, a Debrecenből Loki TEVA vagy a Puskásból Öcsi Akadémia? A Haladás lenne a Hali Swietelsky. Az Azerbajdzsánban látott Újpestre – és vezetőségére - is jobban illik az Újpestke elnevezés, ahogy a Honvéd is csupán Honvédka napjainkban.
Talán a közvélemény is elnézőbben fogadná a havonta több milliót kereső focisták (a labdarúgók elnevezés nem illik rájuk) csetlését-botlását Luxemburgtól Macedóniáig, ha a vezetéknevük helyett a becenevük jelenne meg a tudósításokban. Elnézőbbek lennének a szurkolók, ha az újpestiek bakizó kapusa Pajovic helyett Brankóként szerepelne a tudósításokban. Az azeri utazás lehetetlen körülményei – repülés kétszeri leszállással tankolás miatt, étlen-szomjan maradó csapat - kifakadó csapatkapitány szavait nem Litauszkitól, hanem Robitól idéznénk.
A fegyelmi határozat nem arról szólna, hogy a játékvezető sértegetése miatt marasztalnak el valakit, hanem Vikit (Kassai) érte méltánytalanság, vagy füstbombácskák miatt büntetne a szövetségecske fegyelmi bizottságocskája.
Komolytalan ez a becézgetés? Nem komolytalanabb annál, ami a magyar focikában zajlik.
2018.07.18 14:00
Frissítve: 2018.07.18 14:01

Holtponton

Amikor elkezdtem hazajárni a 60-as évek közepén, rokonaim, barátaim általában két kérdéssel fogadtak. Egy: na, mit gondoltok ott kint rólunk? Kettő: mondd, tulajdonképpen van valami különbség a két amerikai párt között?
Az első kérdésről már írtam néhány héttel ezelőtt, a másodikra ma sem könnyű válaszolni. Európai fejjel nehéz volt megérteni a két nagy párt, különösen a demokraták fegyelmezetlenségét és szervezetlenségét. Arculatuk más a déli államokban, mint északon, sok függ a vezető politikusaiktól, stb. Akkoriban, amikor New Yorkban éltem, néha a republikánusokra szavaztam, mert gazdasági kérdésekben meglehetősen konzervatív vagyok (nincs adósságom, az országnak se legyen), s kedveltem Nelson Rockefeller, a New York-i kormányzó és elnöki aspiráns erőteljesebb, szovjetellenes külpolitikáját.  
John F. Kennedy óta viszont mindig egyetértettem a demokratákkal a (számomra) meghatározó kérdésben: a szabadság kiterjesztését illetően. A külpolitika mellett a nők, majd a feketék egyenjogúsága számomra döntő szempont volt és maradt. Az egyetemi felvételi bizottságban, amelynek a 70-es években elnöke voltam, erőteljesen támogattam a különféle kvóták megszüntetését. Bár eleinte haboztam, de gyerekeim hamarosan meggyőztek a melegjogok kiterjesztésének szükségességéről is. Ennek ellenére 1972-ben nem tudtam a demokraták elnökjelöltjére szavazni, mert George McGovern véget akart vetni Amerika tradicionális külpolitikájának. „Come home, America!” ezt hirdette és ettől – finoman szólva – felfordult a gyomrom.
Megszoktam és kedveltem ezt a kétpártrendszert, különösen azt a politikai körülményt, hogy a többé-kevésbé középen álló többség számára az egyes államokban van választék. Azt is, hogy nem kellett a liberális New York Timest olvasni; ott volt a ragyogó (konzervatívabb) New York Herald Tribune. Ám a valaha Herald Tribunet kedvelő republikánusok Rockefeller-szárnya az évek során eltűnt, a párt déli, sőt északi része is jobboldali lett. 
Most két radikálisan különböző párt harcol egymás ellen. Aki nincs velünk, az ellenünk van, mondják egyre inkább mindkét oldalon. Az eredmény: politikai polarizáció és holtpont. A pozíciók is változnak, elsősorban a republikánusoké. Az elnök javaslatára pártja a kongresszusban akkora költségvetési deficitet szavazott meg az idén, amely sokszorosára növeli az ország adósságát. Ez már nem az a párt, amely évtizedeken át a költségvetési mérleg egyensúlyáért harcolt. A párt vezetői és támogatói egyaránt elvetették – akárcsak Orbán Viktor – évtizedes orosz-ellenességüket. A demokraták egy (kis) része pedig az ún. demokratikus szocializmussal flörtöl, ami a választási vereség biztosítéka.
Mivel a Trump párt elsodródott szélsőjobbra, és a demokraták nemigen tudják, hogy mit akarnak (kivéve Trump távozását), a két oldal között most mélyebb a szakadék, mint valaha. Az új, radikális republikánus párt mintha elfelejtette volna, hogy a sikerekben bővelkedő, gazdag, nyílt és befogadókész Amerikát egy középre húzó és gyakran együttműködő kétpártrendszer tette azzá, ami.
Aki nincs velünk, az ellenünk van, mondják egyre inkább mindkét oldalon
2018.07.18 13:58
Frissítve: 2018.07.18 13:59