Szabadságra küldik a műanyagokat

Publikálás dátuma
2018.06.22 14:12
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Műanyagmentes életre buzdít júliusban a Plastic Free July nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill.

Műanyagmentes piknikkel indítják a hónapot az akciót hirdető civil szervezetek, amelyen a háztartásokban megtalálható műanyagok helyett tartós, környezetbarát megoldásokat lehet kapni. “Szeretnénk jó hangulatban, ismeretterjesztő játékokkal, workshopokkal, kiállítókkal meghozni a kedvet műanyagmentességhez”- mondta Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa, Vighné Boóc Judit azt mondta: "az utóbbi hetekben bejárták a közösségi oldalakat, médiumokat a National Geographic műanyagszennyezéssel kapcsolatos képei, az egész világ megbizonyosodhatott róla, hogy a probléma jelentős. A Töltsd velünk a júliust című kampányunkkal szeretnénk csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy amikor csak teheti, töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot. Ebben segítségünkre lesz számos, Refill matricával jelölt vendéglátóhely, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot.” - mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány munkatársa.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A PET palack, a nyári melegben igen gyakran, egyetlen használat után jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rosszabb esetben a szeméttelepen vagy a vizeinkben végzi. A vizekből mikroműanyag formájában az élőlények, rajtuk keresztül pedig a mi szervezetünkbe jutnak. Élettani hatásuk még nem ismert, de valószínűsíthető, hogy nem feltétlenül egészségesek. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemetet szednek fel, amivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont - derül ki az eseményt szervező szervezetek közleményéből.

Szerző
2018.06.22 14:12