Leírt munkavállalók - Újabb csoport az út szélére

Publikálás dátuma
2018.06.23 07:00
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Eddig munkahelyvédelmi akciótervvel segítette a kormány az 55 év felettiek a munkavállalását. Jövőre ők kikerülnek a körből.

Megszünteti a kormány az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezményt, amelynek értelmében a munkáltatók által fizetendő, jelenleg 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó most még a bruttó munkabér 9,75 százalékával csökkenthető (legfeljebb 100 ezer forintig). Ez éves szinten 117 ezer forint kedvezményt jelent az időseket foglalkoztató munkaadóknak.

Varga Mihály sajátos érvelése szerint ezt a kedvezményt azért nem szükséges fenntartani, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, utánuk ugyanis egyáltalán nem kell majd szochót fizetni. A pénzügyminiszter csak azt felejti el, hogy a nyugdíjkorhatár jelenleg – születési dátumtól függően – 58-65 év között mozog, vagyis 55 éves kor után még van néhány munkával eltöltendő év a nyugdíjig.

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

 

Márpedig az 55 év felettiek munkaerőpiaci helyzete korántsem rózsás. A munkaadókban még mindig sok prekoncepció és tévhit él az 55 évnél idősebb korosztállyal kapcsolatban. Beszédes adat, hogy a munkavállalók 75 százaléka úgy érzi, életkoruk miatt diszkrimináció éri az 55 év feletti dolgozókat. Erről egyébként éppen a pénzügyi tárca elődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium akkori munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára, Simon Attila István beszélt egy tavaly októberi konferencián, ahol azt is hangsúlyozta: egyre nagyobb szükség van az uniós és a magyar munkaerőpiacon az idősödő munkavállalókra.

SHUTTERSTOCK

SHUTTERSTOCK

Éppen emiatt is lett része a Munkahelyvédelmi akciótervnek az 55 év felettiek szocho-kedvezménye, mert ezzel is az idősebb munkavállalók alkalmazását kívánta ösztönözni a kormány. A munkahelyvédelmi akció 2013-as indulása óta 500 milliárd forint maradt a munkaadóknál: ennek legnagyobb része – 200 milliárd forint – az 55 évesnél idősebbek foglalkoztatása után járó kedvezmény volt.

Jelenleg mintegy 689 ezer 55-64 éves korú magyar munkavállaló van. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség vizsgálata szerint ugyanakkor a magyar munkahelyek mindössze 9 százaléka rendelkezik olyan programmal, amely segíti dolgozóit, hogy nyugdíjkorhatár eléréséig vagy azon túl is dolgozhassanak; az arány az unióban is mindössze 12 százalék.

SHUTTERSTOCK ILLUSZTRÁCIÓ

SHUTTERSTOCK ILLUSZTRÁCIÓ

A Pénzügyminisztérium persze lehet, hogy arra alapozza a támogatás megszüntetését, hogy demográfiai előrejelzések szerint Európa elöregedése miatt 2030-ra már minden harmadik aktív európai munkavállaló az 55-64 éves korosztályból kerül majd ki (most 20 százalék az arányuk). Ha pedig amúgy is csak az idősödő korosztály áll a munkaadók rendelkezésére, fölösleges ösztönözni foglalkoztatásukat.

Csakhogy jelenleg még nem ez a helyzet: az 55-64 éves korosztály alig több, mint fele dolgozik. A munkaadók ugyanis még mindig inkább a fiatalabb korosztályt részesítik előnyben: inkább kivárnak, elnyújtják a felvételi procedúrát, de nem szívesen vesznek föl már 45 év felettieket sem. Az ebből a korosztályból kikerülő diplomás álláskeresők a Restart-up tavalyi kutatásában arról számoltak be, hogy - vélhetőleg életkoruk, illetve az azzal kapcsolatos sztereotípiák miatt - sorra utasítják el őket, és a sokadik állásinterjú után sem kapnak munkát. Holott felsőfokú végzettséggel, nyelvtudással rendelkeznek - van köztük mérnök, közgazdász, HR-es, logisztikus is -, és felük már több mint 25 helyen is próbálkozott már, több mint negyedük pedig 50 helyre is beadta életrajzát.

AFP fotó

AFP fotó

E téren a helyzet az utóbbi időben – növekvő munkaerőhiány ide vagy oda – semmit sem változott – mondta érdeklődésünkre Müller Helga, a 45 év feletti diplomások munkakeresését támogató Restart-up társalapítója, aki teljesen értetlenül áll a támogatás megszűntetése előtt. Persze nem azért, mintha a szocho kedvezmény miatt a munkaadók tolongtak volna az 55 év feletti munkavállalókért. Tapasztalatai szerint igazából csupán emiatt nem részesítették előnyben az idősödő munkakeresőket a cégek, ilyen értelemben tehát nem lesz változás. Az üzenet azonban rendkívül rossz - fogalmazott -, hiszen az idősebb korosztály már annyiszor kért segítséget a munkavállaláshoz, a kormány viszont a támogatás megszüntetésével most gyakorlatilag leírta őket.

A fiatalok után sem jár automatikusan kedvezmény
AFP fotó

AFP fotó

A 25 év alattiak automatikus szocho-kedvezménye is megszűnik jövőre. „A megváltozott, kedvezőbb munkaerőpiaci környezetben a szabályozás már nem a munkahelyek védelmére kell, hogy koncentráljon, hanem újabb emberek bevonására. Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz. Tekintettel arra, hogy az új foglalkoztatást bővítő struktúra támogatja a pályakezdőket, megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény” – érvel a pénzügyi tárca. A KSH legfrissebb adatai szerint egyébként a 15-24 éves korcsoportban tavalyhoz képest 7600 fővel csökkent a foglalkoztatottak létszáma, így létszámuk most 291 ezer, a foglalkoztatási ráta pedig mindössze 28,2 százalék.2018.06.23 07:00

Ismét esett az üzemanyagok ára

Publikálás dátuma
2018.07.20 07:20
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Öt-öt forinttal csökkentette pénteken a Mol a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.
Újra vágott az üzemanyagok árából a Mol Nyrt., a csökkentéssel a benzin literenkénti átlagára 392 forintra, a gázolajé pedig 400 forintra mérséklődött. Az árlista legutóbb szerdán változott, a benziné 2 forinttal 397 forintra csökkent, a gázolajé 3 forinttal 405 forintra mérséklődött. Az autósok ugyanakkor 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint, írja az MTI. 
2018.07.20 07:20

Autóipari védővámok – Válaszintézkedéseket készít elő az EU

Publikálás dátuma
2018.07.19 14:44

Fotó: AFP/ FrankHoermann/SVEN SIMON
Nem akarják fokozni a helyzetet, de nem maradna más lehetőségük – mondta a kereskedelmi biztos.
Válaszintézkedéseket készít elő az Európai Unió arra az esetre, ha Donald Trump amerikai elnök fenyegetésének megfelelően, az Egyesült Államok védővámokkal sújtaná a gépjárművek és autóalkatrészek importját – mondta Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos csütörtökön Brüsszelben. „Az EU nem akarja fokozni a helyzetet, de ez esetben nem maradna más lehetőségünk” – szögezte le Malmström, súlyos aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium májusban vizsgálatot indított annak felderítésére, nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a nagymértékű jármű- és alkatrészimport. Rámutatott, hogy ilyen vizsgálat előzte meg az acél- és alumíniumtermékekre kivetett importvámok idei elrendelését. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kettő nem említhető egy lapon, az újabb korlátozásoknak „katasztrofális” következményei lennének, mivel az EU acélt és alumíniumot 6,4 milliárd, gépjárműveket és autóalkatrészeket viszont több mint 50 milliárd euró értékben exportált tavaly az Egyesült Államokba. 
2018.07.19 14:44
Frissítve: 2018.07.19 16:58