VB évforduló: 14 percnyire voltunk a továbbjutástól

Publikálás dátuma
2018.06.23 10:12

Fotó: /
Búcsú a Mundialtól 76 perc remény után

A szokásos volt a program: séta, könnyű mozgás, jóízű ebéd, pihenés, taktikai értekezlet, tévénézés, azután korán indulás a Nuevo Alitaibix stadionba. Az angol White sípjelére így kezdett a két csapat:

MAGYARORSZÁG: Mészáros — Martos, Kerekes, Garaba, Varga — Müller, Nyilasi, Pölöskei — Fazekas, Törőcsik, Kiss.

BELGIUM: Pfaff — Gerets, Meeuws, L. Millecamps, Baecke — Vandersmissen, Coeck, Ceulemans, Vercaute- ren — Vandenbergh, Czerniatynski.

Tóthról, a magyar válogatott stabil balhátvédjéről, nem sokkal a mérkőzés előtt derült ki: változatlanul gondjai vannak a fogával, erős fájdalomról panaszkodott, ezért a magyar együttes szakvezetői — helyesen — úgy döntöttek: helyén, a balhátvéd posztján Varga játszik.

Eléggé foghíjasak voltak a lelátók széksorai (30 ezer néző), amikor megkezdődött a játék. Meglehetősen komótos tempóban... A belgák nem nagyon ambicionálták a támadásokat, átengedték a pálya közepét a magyaroknak. Ennek megfelelően némi mezőny fölényünk jegyében telt el az első negyedóra, de ez csak szögletekben jutott kifejezésre, gólhelyzet egyáltalán nem alakult ki Pfaff kapuja előtt.

Élénkült az iram, a belgák is egyre inkább belelendültek. Mégis a 17. percben Varga 25 méteres nagy lövése okozott komoly gondot Pfaffnak, szögletre hárított. Nem sokkal később, a másik oldalon Vandenbergh 17 méteres bombáját Mészáros vetődve védte. A 24. percben előbb Fazekas ügyetlenkedett el jó helyzetet, majd Czerniatynski fejese alig szállt mellé.

A magyar fölényt jelezte, hogy a 25. percben Kiss, egy jobb oldali beadás után, az ötösről, teljesen tiszta helyzetben fölé fejelt. Három perc múlva megszületett a vezető magyar gól. Bal oldali akció közben Varga (!) kitűnően lépett ki három belga védő közül, faképnél hagyta őket, és 12 méterről biztosan lőtt félmagasan a kapu bal oldalába (1—0 Magyarország javára).

A gól után — rákényszerültek! — kitámadtak a belgák, de nem tudtak igazán veszélyes helyzetet teremteni a magyar kapu előtt. Jellemző, hogy az egyetlen, igazán gólt ígérő helyzetük, egy szabadrúgást követően volt: a 34. percben Coeck 20 méteres bombája a bal kapufáról vágódott ki. Kiegyenlített volt a küzdelem, de inkább a magyar akciók jelentettek az első játékrész hajrájában is gólveszélyt, azonban csatáraink a döntő pillanatokban kissé ügyetlenkedtek. Az utolsó lehetőség mégis a belgák előtt adódott: Vandenbergh közeli fejese épphogy fölé szállt. Mégis — és ez a legfontosabb —, a félidő egygólos magyar előnnyel ért véget.

Vandersmissen helyett Van Moer állt be a belgáiknál a második félidőre. Sajnálatos sérüléssel kezdődött ez a játékrész: egy előrevágott labdára egyszerre ugrott fel Pfaff és Gerets, a kapus valósággal letaglózta játékostársát, aki — a lelátóról legalábbis így látszott — néhány pillanatnyi ájulás, majd hosszas ápolás után csak hosszú percek múlva tért vissza.

Az 53. percben gólszerzési lehetőség adódott a magyarok előtt: Kiss baloldali beadását követően Nyilasi pontosan fejelt az érkező Törőcsik elé, aki azonban 17 méterről fölé lőtt. Nem sokkal később újra Nyilasi került helyzetbe, de gyámoltalanul fejelt a kapu mellé.

A két 16-os között folyt a játék. A 63. pereiben a még gyengélkedő Gerets helyére Plessers állt be. Rögtön utána Czerniatynski éles szögből lőtt, Mészárosról kivágódott a labda. A 67. percben előbb Vandenbergh lábáról szedte le a labdát Mészáros, az ellentámadásnál viszont Fazekas tisztán ugrott ki, de a kapujából kifutó Pfaff a 16-os előtt „elgázolta”. A szabadrúgásból semmi sem lett. Müller helyére Sallai, nem sókkal később Kiss helyére Csongrádi állt be, jelezve: egyre inkább a védekezést tartotta fontosnak Mészöly Kálmán.

Balszerencsénkre... A 75. percben Czerniatynski fejese még ugyan mellé szállt, de egy perc múlva már sikerült az egyenlítés a belgáknak. Ceulemans végigverekedte magáig az egész bal oldali magyar védelmen, bár elesett, felpattant a 16-osunkon belül, jól adott középre, és a menetrendszerűen érkező Czerniatynski 10 méterről, nem túl erősen a jobb alsó sarokba gurított (1—1).

Amint az várható volt, a hátralevő percekben a belgák „eldugták” a labdát. A 80. percben a kitörő Töröcsiket Meeuws gáncsolta, 25 méterre a belga kaputól (sárga lapos figyelmeztetést kapott a belga hátvéd), a szabadrúgásból azonban Nyilasi Pfaff kezébe ívelt. A befejezés előtt még Vandenbergh számára adódott gólszerzési lehetőség, de ívelését Mészáros ujjheggyel fölé tolta. Maradt tehát az 1—1 és ez egyet jelentett azzal, hogy a belgák csoportelsőként jutottak a legjobb 12 közé, a magyar válogatott pedig elbúcsúzott a Mundialtól.

Népszava 1982. június 23.

Szerző
Témák
2018.06.23 10:12

Így akarták felmorzsolni a magyar kisebbséget

Publikálás dátuma
2018.07.14 12:00
A képen látható feliratok; Felül: Olyan ember mint ő 500 évente egyszer születik. Alul: Azt akarta, hogy Románia a Szűzanya (szó
Fotó: AFP/ Daniel Mihailescu
Ceausescu terve a csaknem kétmilliós magyarság erőszakos asszimilálása volt, az eszköze pedig a falufelszámolás
Romániában megkezdődött az erőszakos urbanizálásra, és az aprófalvak felszámolására vonatkozó terv végrehajtása. Az éles nemzetközi bírálatot kiváltó elképzelések megvalósításának első lépéseiről a román sajtó számolt be, elismerve, hogy az komoly nehézségeket okozott a lakosságnak — jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség.

A Bukarest környéki Ilfov körzetében az 1986 közepétől kezdődően 11 településen felépített 3400 lakásba már beköltöztek a 3000 lakosnál kisebb lélekszámú és felszámolásra ítélt falvak lakói. „Az átköltözést könnyebben viselték a hátrányos helyzetű Buda és Ordoreanu falu fiatal lakói, mint az idős emberek” — jelentette a Scinteia, a párt lapja.

Mint a francia hírügynökség a nemzetiségi kisebbségek vezetőire hivatkozva megállapítja, a terv következménye a 220 ezer fős német és az 1,7-2 millió fős magyar kisebbség erőszakos asszimilálása.

Népszava 1988. július 14.

2018.07.14 12:00
Frissítve: 2018.07.14 16:01