Nyár végén élesíti a kormány a különadót

Publikálás dátuma
2018.06.23 10:42
Fotó: Matt Cardy/Getty Images
Fotó: /
A közteherviselésre hivatkozik Tállai András, amikor a bevándorlást segítő civil szervezetek megadóztatását indokolja. Miközben a kormány nem hajlandó elszámolni a menekültválsághoz kapcsolódó túlárazottnak tűnő kiadásokkal.

Meg kell téríteni azt a kiadást, amelyet a bevándorlást segítő szervezetek működése okoz az államnak, a magyar embereknek, indokolta Tállai András a Magyar Időknek, miért vetne ki 25 százalékos extraadót a kormány minden olyan pénzösszegre, ingóságra, juttatásra, amelyet a kabinet által bevándorlást segítőnek bélyegzett szervezetek bevándorlással kapcsolatos támogatásként kapnak más szervezetektől. Ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát, már a nyár végén fizetniük kell a bevándorlást támogató szervezeteknek.

A pénzügyminiszter helyettese szerint eddig az illegális migráció megfékezésére eddig százmilliárdos nagyságrendet költött a magyar állam, a kiadásokat a honi költségvetés, vagyis az adófizetők állták. És tény a kormány mintegy 135 milliárd forintot követel az EU-tól (a kabinet által kalkulált "migrációs költségek felét) egyfajta szolidaritási támogatásként, az európai közösség azonban nem fizet. Egyrészt a tételek meglehetősen túlárazottnak tűnnek (például a konténerekből álló tranzitzónák kiépítése és üzemeltetése 17 milliárdos költséget jelent a Belügyminisztérium szerint), másrészt az érintett állami szervezetek nem hajlandók tételesen kibontani kiadásaikat, így nem tudják eloszlatni azt a gyanút, hogy a migrációval kapcsolatos beszerzések örvén olyasmire is költöttek (például a rendőrség esetében), ami nem a menekülthullámmal kapcsolatos feladataik elvégzéséhez volt szükséges. (Erről bővebben itt olvashat.)

 Úgyhogy erősen sántít Tállai érvelése, miszerint "a közös teherviselés elvével semmiképpen sem lehet összeegyeztetni, hogy a társadalom fizesse ki azokat a költségeket, amelyek azért keletkeztek, mert néhány Soros-szervezet szeretné felpörgetni az illegális bevándorlást".

Ki fizet?
A javaslat szerint a közterhet elsősorban annak a szervezetnek kellene lerónia, amelyik a támogatást nyújtja. E szervezet a támogatás átadását követő hónap 15. napjáig köteles lenne nyilatkozatot tenni, s azt eljuttatni a támogatás címzettjének. Ez a dokumentum arról szólna, hogy a támogató a bevándorlási különadót bevallotta, megfizette. Ha a támogató a kötelezettségének nem tenne eleget. Ekkor a támogatott, vagyis a bevándorlást segítő szervezet válna adóalannyá. Neki a támogatást követő második hónap 15. napjáig kellene az adót megállapítania, bevallania és megfizetnie.

Szerző
2018.06.23 10:42

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21

Három napig várt Orbánra a jobbikos képviselő, felfüggeszti a tiltakozást

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:00

Fotó: Facebook/
Varga-Damm Andrea hiába szobrozott a miniszterelnöki dolgozószoba előtt, nem járt sikerrel. Orbán vasárnap reggel is járt bent, de nem állt szóba vele.
Felfüggeszti a várakozást Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti dolgozószobája előtt Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő, aki a kilakoltatások határozatlan idejű felfüggesztésével és az ápolási díj minimálbérre történő emelésével kapcsolatos kérdéseire vár válasz a miniszterelnöktől. Korábban azt mondta, addig marad a kormányfő dolgozószobája előtt, míg választ nem kap kérdéseire. Az ellenzéki országgyűlési képviselő vasárnapi újságíróknak azt mondta: reggel Orbán Viktor bement a szobájába, de ekkor sem adott neki választ a július 14-én írásban feltett kérdéseire. Ez után úgy döntött, felfüggeszti a várakozást, hogy kidolgozza azt az indítványt, amellyel összehívhatja a parlament rendkívüli ülését és tárgyalásokat kezdeményez a több ellenzéki párttal ennek támogatásáról. Emellett elkészíti azt a két törvénymódosító javaslatot is, amellyel felfüggeszthetik a kilakoltatásokat, illetve július 31-ig elkészülhet az ápolási díjak emeléséről szóló javaslat. A jobbikos politikus azt mondta, ha ezek után sem fog választ kapni a kérdéseire a miniszterelnöktől, akkor folytatja majd a parlamenti dolgozószoba előtti akcióját és várni fog Orbán Viktor válaszára. Varga-Damm Andrea utalt arra: péntek délután, amikor elfogadták a 2019-es költségvetést, világossá vált számára, hogy sem a kilakoltatások felfüggesztéséről, sem pedig az ápolási díjak minimálbérre emeléséről nem születik döntés, és nem lesz napirenden ennek a két problémának a megoldása. A képviselő szerint ezeknek a kérdéseknek a rendezése nem várhat szeptemberig, a parlament következő üléséig, ezért maga kezdeményezi az Országgyűlés összehívását, hogy a képviselők egyszerű többséggel módosítsák a végrehajtási törvényt és függesszék fel a kilakoltatásokat addig, amíg nem rendezik a devizahitelesek kérdését.
2018.07.22 16:00