Bosszúból csinálhat szigetet Katarból Szaúd-Arábia

Publikálás dátuma
2018.06.23 12:17
Katar és Szaúd-Arábia határa. Fotó: KARIM JAAFAR / AFP
Fotó: /
Új szintre léphet Szaúd-Arábia és Katar konfliktusa: úgy tűnik, előbbi egy csatorna ásatásával szigetté szigetelné Katar félszigetét. A szimbolikus gesztus 750 millió dolláros költségén az Egyesült Arab Emírségekkel osztoznának, és egy év múlva készülhet el a Salwa-csatorna. Partján nukleáris hulladékot tárolnának.

Legalább öt vállalattól kért ajánlatot Rijád egy csatorna kiásására a Katar és Szaúd-Arábia közti határ mentén - írja a Vox.com. Ezzel a katari félszigetet szigetté változtatná a szaúdi vezetés. Az ország június 25-ig várja az ajánlatokat, majd három hónap múlva választja ki a nyertes pályázatot - adták hírül. Remélik, egy év alatt végeznek is a "Salwa-csatorna" nevű projekttel. 750 millió dollárért - azaz több mint 200 milliárd forint értékben költekeznek a szimbolikus gesztus miatt. A költségeken az Egyesült Arab Emírség is osztozik. És ez nem minden: egyes hírek szerint Szaúd-Arábia ezt követően arra használná a csatorna-parti övezetet, hogy ott nukleáris hulladékot tároljon.

Mindez a Rijád és szövetségesei, illetve Katar közti konfliktus egy újabb adaléka. Tavaly július 5-én nemcsak a diplomáciai kapcsolatokat szakította meg Katarral, hanem a légi és tengeri közlekedést, áruszállítást is felfüggesztette Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Jemen, Líbia és a Maldív-szigetek. Hivatalos indoklás szerint azért, mert szerintük a dohai vezetés terroristákat támogat, aláássa a térség biztonságát és beavatkozik a belügyeikbe. A térség egyik legfőbb hírforrását, az Al-Jazeera televízió sugárzását blokkolták a bojkottot hirdető országok, amelyeknek egyik fő követelése épp a csatorna bezárása volt és maradt mindmáig.

Bár egy alig 2,2 millió lakosságú gazdag olajkirályságról van szó, a Katar elleni blokád kapcsán rendkívül veszélyes helyzet állt elő az öböl-menti térségben: az egész régió biztonságát és amúgy is törékeny egyensúlyát veszélyezteti az olykor fegyverekkel is rendezni kívánt konfliktus.

Megrendezett műbalhé az öböl-menti válság

Igazolódni látszik a katari emírség álláspontja, miszerint hackertámadás áll a július eleje óta tartó öböl menti válság mögött. A The Washington Post vasárnapi száma, meg nem nevezett amerikai biztonsági forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Katar elleni diplomáciai-gazdasági-kereskedelmi blokád egyik szereplője, az Egyesült Arab Emírségek kormánya szervezte meg azt az internetes akciót, amely kirobbantotta az emírség és az ellene fellépő arab országok közötti újabb konfliktust.

Szerző
2018.06.23 12:17

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20

A „Stop Soroson” túl hat új eljárás indult Magyarország ellen

Publikálás dátuma
2018.07.19 15:13
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker egy 2015-ös, rigai találkozón
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Uniós bírósághoz fordul Brüsszel a energiahálózati díjakat szabályozó magyar jogszabály ügyében; a kormánynak felelnie kell a harmadik országból érkező állampolgárok munkajogi sérelmei, sőt, a tengeri közlekedés szabályainak megsértése miatt is.
Egymást érik a magyar kormány politikája miatt kirótt kötelezettségszegési eljárások: alig derült ki, hogy a Brüsszel eljárást indított a „Stop Soros” törvénycsomag miatt, és már bírósági szakaszban van a hazai menekültügyi szabályozás kapcsán indított vizsgálat – az Európai Bizottság most fél tucat másik ügyben is kérdőre vonja Magyarország vezetőit.
Az EB az Európai Unió Bíróságához fordult a hazai energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályok miatt, ami szerintük kizárnak bizonyos költségtípusokat a hálózati villamosenergia- és földgázdíjak számításából – másrészt, korlátozzák a piaci szereplők azon jogát, hogy bírósági felülvizsgálatot kérjenek a hálózati díjakra vonatkozó határozatokról.
Brüsszel – más országok mellett – Magyarországgal szemben is kötelezettségszegési eljárást indított további öt ügyben, így légi járművek üzemben tartására vonatkozó, a tengeri közlekedéshez és közúti fuvarozáshoz kapcsolódó szabályok, valamint a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőkről szóló uniós irányelv nem megfelelő végrehajtása miatt.
Utóbbi pont kapcsán Brüsszel felszólító levelet küld az Orbán-kabinetnek: szabálysértésnek tekintik, hogy magyar jog nem teszi lehetővé az állatorvosi képesítéssel rendelkező nem uniós állampolgárok számára, hogy állatorvosként praktizáljanak Magyarországon – még azok számára sem, akik Magyarországon szereztek diplomát. Jogsértő az is, hogy a magyar állam – 15 más uniós tagállamhoz hasonlóan –nem számolt be arról, hogyan ültette át saját jogszabályi rendszerébe a nem uniós állampolgárok beutazásának és tartózkodásának uniós irányelveit; ez azokra vonatkozik, akik tanulni, kutatni, esetleg diákcsereprogram keretében érkeznek az országba. 
Az uniós bizottság Magyarországnak és másik kilenc tagállamnak küldött felszólító levelet, amiért azok nem végezték el az úgynevezett TACHOnet rendszerhez való kapcsolódásra vonatkozó teszteket. Mint közölték, a TACHOnet egyik fő célja annak ellenőrzése, hogy a különböző tagállamok nem állítanak-e ki két vagy több engedélyt ugyanazon gépjárművezetőnek. Noha a tagállamok csatlakoztak a rendszerhez, nem végezték el sikeresen az előzetes teszteket, amelyek kimutatnák, hogy a kapcsolódás megfelel-e a műszaki követelményeknek.  
Magyarországnak és a többi tagállamnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a felvetett érvekre. Ellenkező esetben az Európai Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat, írja az MTI.
2018.07.19 15:13