Egy hét, és élesben indul az online számlázás

 Egy hét múlva, július 1-jén debütál az online számla, a kormány csodafegyvere, amitől az adómorál javulását, és nem utolsó sorban a gazdaság tisztulásán keresztül a bevételek jelentős növekedését várja. A korábbi intézkedések alapján - mint az elektronikus árukövető rendszer, vagy az online pénztárgépek -, lássuk be nem is alaptalanul. A számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével ugyanis évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhivatal számára. Június 22-ig már több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium (PM). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is felkészült a rohamra: a június 18-án megnyitott regisztrációs felületen eddig 55 ezren regisztráltak, az éles indulás időpontját megelőző héten pedig dömping várható. 

Mint korábban megírtuk, a százezer forintnál nagyobb áfatartalmú számlákat a számlázóprogramot használók esetében azonnal, a tömbös számlázást alkalmazóknál pedig néhány napon belül jelenteni kell a NAV-nak. Az ilyen tartalmú számla kibocsátásának feltétele, hogy a vállalkozó regisztráljon a a NAV Online Számla felületén. A számlázó programot használó vállalkozóknak ellenőrizniük kell azt is, hogy az általuk használt program képes lesz-e július 1-jétől az online adattovábbításra. A regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni, azaz július elseje után is lehetőség van erre, bár a könyvelők azt ajánlják ügyfeleiknek, tegyék ezt meg minél hamarabb, és azt ajánlja a PM is.
A NAV nemcsak a fejlesztőknek, a vállalkozásoknak nyújt szakértői, informatikai, illetve technikai segítséget, hanem kifejlesztett egy ingyenesen használható - speciális és egyre bővülő szolgáltatásokat nyújtó - online-számla programot. Tekintettel arra, hogy a kézi számlák adatait is továbbítani kell, célszerű az érintetteknek megfontolni az átállást a számlatömbökről az adóhivatal ingyenes számlázó programjának a használatára.

Az online számlázás bevezetése nemcsak a költségvetési bevételek növelésében, hanem a bürokrácia-csökkentésben is jelentős előrelépést jelent. A számla kiállítójánál ugyanis kiváltja a belföldi összesítő jelentést, sőt a vállalkozások adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetőek lesznek. Az online számlázás megteremti az áfabevallások adóhivatali kiajánlásának a jövőbeni lehetőségét is.

Szerző
2018.06.24 13:04
Frissítve: 2018.06.24 19:49

Ismét esett az üzemanyagok ára

Publikálás dátuma
2018.07.20 07:20
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Öt-öt forinttal csökkentette pénteken a Mol a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.
Újra vágott az üzemanyagok árából a Mol Nyrt., a csökkentéssel a benzin literenkénti átlagára 392 forintra, a gázolajé pedig 400 forintra mérséklődött. Az árlista legutóbb szerdán változott, a benziné 2 forinttal 397 forintra csökkent, a gázolajé 3 forinttal 405 forintra mérséklődött. Az autósok ugyanakkor 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint, írja az MTI. 
2018.07.20 07:20

Autóipari védővámok – Válaszintézkedéseket készít elő az EU

Publikálás dátuma
2018.07.19 14:44

Fotó: AFP/ FrankHoermann/SVEN SIMON
Nem akarják fokozni a helyzetet, de nem maradna más lehetőségük – mondta a kereskedelmi biztos.
Válaszintézkedéseket készít elő az Európai Unió arra az esetre, ha Donald Trump amerikai elnök fenyegetésének megfelelően, az Egyesült Államok védővámokkal sújtaná a gépjárművek és autóalkatrészek importját – mondta Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos csütörtökön Brüsszelben. „Az EU nem akarja fokozni a helyzetet, de ez esetben nem maradna más lehetőségünk” – szögezte le Malmström, súlyos aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium májusban vizsgálatot indított annak felderítésére, nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a nagymértékű jármű- és alkatrészimport. Rámutatott, hogy ilyen vizsgálat előzte meg az acél- és alumíniumtermékekre kivetett importvámok idei elrendelését. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kettő nem említhető egy lapon, az újabb korlátozásoknak „katasztrofális” következményei lennének, mivel az EU acélt és alumíniumot 6,4 milliárd, gépjárműveket és autóalkatrészeket viszont több mint 50 milliárd euró értékben exportált tavaly az Egyesült Államokba. 
2018.07.19 14:44
Frissítve: 2018.07.19 16:58