Balos ütőember

Publikálás dátuma
2018.06.25 07:07

Fotó: /
Szívesen cseréli a fehér inget melós ruhára, bokszol és a 99-es buszon is keresi a politikai megoldásokat Bihal Dávid, az MSZP országos elnökségének új, egyik legfiatalabb tagja.

– Minden kampány előtt megfogadom, hogy nem csinálok semmit, csak sajtótájékoztatókat tartok, és a Facebookon, illetve a Twitteren tolom. Aztán jön a Komjáthi Imi Borsodból, vagy Dopeman a „nyolcból”, és gyakorlatilag nem alszom a kampány végéig. Egyszerűen nincs időm politizálni a terepmunka miatt – vet számot saját határaival Bihal Dávid. Nincs könnyű helyzetben, mert politikusnak mindig túl operatív volt, operatív embernek pedig mindig túl politikus: „Május elsején reggel hatra kimentünk a ligetbe, segítettem sátrat verni, székeket pakolni, aztán melóscucc le, fehér ing fel, lenyomtam a beszédet, majd ott maradtam a kollégákkal és segítettem rendet rakni.”

Még nincs harminc, de már tizenöt munkás éve van az MSZP-ben. Most emelte az országos elnökség tagjává a kongresszus, és ő a budapesti időközi választások placcembere. Most épp a VIII. kerületi időközi választáson. Nincs könnyű helyzetben, ott kellene megérteni mi van a választói fejekben, ahol a drogról, lopásról és politikáról rappelő Dopeman ugyanúgy alulmaradt a Fidesz-jelöltjével szemben, ahogyan az evangélikus lelkésznő, Bolba Márta is. „Ülök a 99-es buszon, nézem az embereket, és azt találgatom, mit kellene mondani nekik, hogy ránk figyeljenek” – avat be kétségeibe.

Szociológiai mintavételre persze nemcsak a X. és a VIII. kerület zűrös részein közlekedő BKV-járatot használja. „A ringben, az edzésen a fiatal cigány srácok úgy jönnek, mint a terminátor, és persze vannak beszólások is, de jó ez így”. A boksz ugyanis élethelyzeteket hoz elé – például edzője egy végtelenül szegény ember. Aki egyre ritkábban instruálja a szorítóban, mert megint rácsúszott az italra.

Úgy látja, nem csak Budapesten nem magától értetődő a mondanivaló: az új elnökségi tag – miután bejárta az országot – szinte alapvetésként kezeli, hogy a fővárosi balos, liberális értelmiség közül senki nem ismeri a vidéki lelket. Bihal Dávid azt mondja, ő igen, mert ugyan a fővárosban él, de vidéki barátainak hála nem lett pesti fiú. Nehezen viseli hát a belvárosi okoskodást például a cigányságról vagy a nyomorról, miközben szerinte a pártemberek és az értelmiségiek legfeljebb turistáskodni járnak egy telepre, és azt hiszik, a szegénységnek romantikája vagy statisztikája van, miközben egyik sincs. „A szegénység brutál szar dolog, ami összeroncsolja a külsőt, és megöli a lelket.” Ezt szerinte – a jó szándékot nem vitatva – nem értheti meg egy jól fizető állásból senki: nem véletlen, hogy az éhségmeneteket, amelyeket maga is végiggyalogolta, sokan demagógnak bélyegezték, ahogyan a Tóbiás József által jegyzet fizetésemelési program miatt is finnyáskodtak. A Fidesz meg megcsinálta. Szóval Bihal Dávid úgy érzi, legfőbb ideje, hogy a politikai jó szándékot kézen fogja a politikai profizmus. Különösen igaz ez a civilekre. A velük való együttműködés szükségességét Bihal Dávid is érzi, ám arra még senkitől nem kapott választ, miképp kellene megvalósítani. Az élet azt bizonyította, hogy a széttartás, az önjáró, a bázisdemokrácia elvén szerveződő csoportok politikai sikert nem tudnak felmutatni.

Hogy miért tartott ki mintegy másfél évtizedig az MSZP mellett, arról azt mondja, azért, mert ez majdnem szerelem. E pártkapcsolat alapjait még a nagypapa rakta le, aki kékgalléros munkásarisztokrataként (nyomdász, ahogyan a tankönyvek is írják) balra állította be az unokát. Úgyhogy Bihal Dávid a gimnáziumi gólyatáborban azon kapta magát, hogy Medgyessy Péter „száz napos” programja mellett érvel jobboldali barátja ellenében, és ott rájött, hogy nincs egyedül: mások is osztják az elveit. Persze, ahogyan minden kapcsolatban, voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, a 2014-es vereséget például nehezen élte túl. Viszont 2018 nem okozott neki válságot, azt Bihal Dávid a tiszta lap esélyének látja. A kétharmados Fidesz-győzelem akkora pofon volt, hogy mindenki felismerte: többet nem lehet sajtótájékoztatókkal, közleményekkel politizálni, eljött a kőkemény terepmeló ideje.

Ifjú szociliasta karrier
Az 1988-ban született politikus 2003-ban alapító tagja és alelnöke volt a ferencvárosi Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták szervezetének. 2007-ben a budapesti Fiatal Baloldal irodavezetőjének nevezték ki. 2008-ban az MSZP 15. kerületi szervezete egyik kongresszusi küldöttje lett. 2012 és 2016 között a Societas választmányi elnökeként dolgozott. Az MSZP Budapesti Területi Szövetség elnökségének is tagja. Az MSZP 2018. júniusi tisztújító kongresszusán a párt országos elnökségének tagjává választották.Témák
MSZP
2018.06.25 07:07

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21

Három napig várt Orbánra a jobbikos képviselő, felfüggeszti a tiltakozást

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:00

Fotó: Facebook/
Varga-Damm Andrea hiába szobrozott a miniszterelnöki dolgozószoba előtt, nem járt sikerrel. Orbán vasárnap reggel is járt bent, de nem állt szóba vele.
Felfüggeszti a várakozást Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti dolgozószobája előtt Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő, aki a kilakoltatások határozatlan idejű felfüggesztésével és az ápolási díj minimálbérre történő emelésével kapcsolatos kérdéseire vár válasz a miniszterelnöktől. Korábban azt mondta, addig marad a kormányfő dolgozószobája előtt, míg választ nem kap kérdéseire. Az ellenzéki országgyűlési képviselő vasárnapi újságíróknak azt mondta: reggel Orbán Viktor bement a szobájába, de ekkor sem adott neki választ a július 14-én írásban feltett kérdéseire. Ez után úgy döntött, felfüggeszti a várakozást, hogy kidolgozza azt az indítványt, amellyel összehívhatja a parlament rendkívüli ülését és tárgyalásokat kezdeményez a több ellenzéki párttal ennek támogatásáról. Emellett elkészíti azt a két törvénymódosító javaslatot is, amellyel felfüggeszthetik a kilakoltatásokat, illetve július 31-ig elkészülhet az ápolási díjak emeléséről szóló javaslat. A jobbikos politikus azt mondta, ha ezek után sem fog választ kapni a kérdéseire a miniszterelnöktől, akkor folytatja majd a parlamenti dolgozószoba előtti akcióját és várni fog Orbán Viktor válaszára. Varga-Damm Andrea utalt arra: péntek délután, amikor elfogadták a 2019-es költségvetést, világossá vált számára, hogy sem a kilakoltatások felfüggesztéséről, sem pedig az ápolási díjak minimálbérre emeléséről nem születik döntés, és nem lesz napirenden ennek a két problémának a megoldása. A képviselő szerint ezeknek a kérdéseknek a rendezése nem várhat szeptemberig, a parlament következő üléséig, ezért maga kezdeményezi az Országgyűlés összehívását, hogy a képviselők egyszerű többséggel módosítsák a végrehajtási törvényt és függesszék fel a kilakoltatásokat addig, amíg nem rendezik a devizahitelesek kérdését.
2018.07.22 16:00