Örökség

A Nagy Imre megítélésével kapcsolatos írásában Friss Róbert megjegyezte: a magyar baloldal megújulásának legnagyobb fordulata Gyurcsány Ferenc regnálása idejére esik. Gyurcsány kétségtelenül beleélte magát a reformer szerepébe, a nagy nekibuzdulás azonban mindössze a szociális népszavazáson kapott pofonig tartott, azután nyomban hátraarcot csinált. Ha voltak is elképzelései az ország megújítására, a hatalom megtartása mindennél fontosabb volt számára, és lelkiismeretfurdalás nélkül csinált bűnbakot azokból a szabaddemokratákból, akik egy esetleges megújuláshoz a szellemi muníciót adták. Aligha hiszem, hogy a baloldal szellemi megújulása Gyurcsánytól lenne várható. Ha valóban ő lenne a jövő, akkor most pártjának fölényesen kellett volna nyernie a választásokat, ehelyett a parlamenti küszöböt is alig érték el. A magam részéről egy politikust kizárólag a teljesítménye alapján ítélek meg. Gyurcsány öröksége egy pénzügyi csőd közelébe jutott ország és egy hajdanán erős párt mély politikai és erkölcsi válsága, amit mostanáig nem tudott kiheverni. A Gyurcsány-féle út tökéletes kudarc és sehova sem vezető zsákutca. Őszintén remélem (bár nem nagyon bízom benne), hogy az MSZP most megválasztott új vezetőségének végre lesz ereje eleget tenni választói nyolc éven keresztül kinyilvánított (és semmibe vett) akaratának, és letérni erről az útról.

2018.06.25 08:36

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24

Tízezrek védik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.10 08:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jobbik után a kormány média-holdudvarából is durván támadják a mártír miniszterelnököt. Rengetegen viszont kiállnak mellette.
Eddig közel 40 ezren írták alá azt a petíciót, amit a Demokratikus Koalíció indított annak érdekében, hogy Nagy Imre szobrát ne vigyék el a Parlament közeléből, a Vértanúk teréről – számolt be lapunknak Rónai Sándor, a párt szóvivője.

Szakály Sándor történész szerint ellenben érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kerestük meg a közelmúltban, hogy az Országgyűlés Hivatala kérdésünkre közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak.

Nagy Imre szobra ügyében a KNEB-hez még nem érkezett előterjesztés, a történész személyes véleményét osztotta meg a Népszavával. Elmondta: a második világháború után lerombolták az ugyanitt álló Nemzeti Vértanúk emlékművét, amely „az 1919-es Magyarországi Tanácsköztársaság, a Lenin-fiúk és a vörösterror áldozatainak állított emléket”. Ha elkerül jelenlegi helyéről a volt miniszterelnök szobra, akkor Szakály Sándor szerint „jól látogatható közterületen, Budapesten” kellene maradnia.

A DK azért is tiltakozik a szobor eltávolítása ellen, mert – idézzük a petíciót – „a forradalmat megörökítő alkotások a magyar emberek szabadságakaratára emlékeztetnek minket. Nagy Imre az 1956-os forradalom jelképe”. A Jobbikot is beleértve a DK az összes ellenzéki pártot szerette volna együttműködésre bírni, de - tájékoztatott a szóvivő - senki nem csatlakozott.

A Jobbik annyira nem, hogy azt követeli: Nagy Imre emlékművét vigyék át a szoborparkba. A Jobbik szerint a „későbbi mártíromság sem tehet jóvá megannyi bűnt, amelyet a második világháborúban kivérzett nemzetünk és másodjára is megcsonkított hazánk ellen a moszkovita gazember Nagy Imre elkövetett”.

Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese – Szakály Sándor lapunknak adott nyilatkozatára hivatkozva – bejelentette, hogy hivatalos megkereséssel fordult a KNEB-hez. Kezdeményezte a Nemzeti Vértanúk emlékművének újbóli felállítást, a „Nagy Imrét ábrázoló alkotásnak pedig méltó helyére, a kommunista szoborparkba szállítását”.

A szóban forgó bizottságot máskülönben Kövér László házelnök vezeti, aki egyszer már felvetette, hogy Nagy Imre szobrát máshova kellene helyezni.
Elég volt a Nagy Imre-kultuszból! – a jobboldali Mandiner.hu portál hétfőn ezzel címmel közölt  véleménycikket a témáról. A Jobbik követeléséhez hasonlóan a cikk úgy fogalmaz: „éppen eleget viseltük már, ahogy egy mesterségesen kialakított, a semmiből létrehozott Nagy Imre-kultuszt toltak le a torkunkon, hősnek beállítva egy velejéig kommunista, hazaáruló és szó szerint nemzetvesztő, mérhetetlenül negatív alakot”.
Tegyük hozzá: a kirohanást akár Orbán Viktor ellen is intézhetné a Mandiner.hu szerzője. A mostani miniszterelnök azzal a beszédével vált országosan ismert politikussá, amit Nagy Imre és társai újratemetésekor, a Hősök terén mondott el 1989-ben. Ily módon Orbán is hozzájárult a „semmiből létrehozott Nagy Imre-kultusz” kialakulásához.
A DK szóvivője szerint a szobor elvitelének előkészítése, hogy a kormánypárti médiában ilyen írás megjelenik.
2018.07.10 08:00
Frissítve: 2018.07.10 08:00