A klímaváltozás miatt több, de rosszabb minőségű rizs terem

Publikálás dátuma
2018.06.25 16:53
Illusztráció: AFP
Fotó: /

A magasabb szén-dioxid-koncentráció ugyan serkenti a fotoszintézist, ezáltal a növények növekedését, ám a világ legfontosabb élelmiszerforrásainak számító haszonnövények (rizs, búza, kukorica) esetében ez elsősorban a szénhidrátok (cukor, keményítő) fokozott termelését, illetve a fehérjeszintézis csökkenését jelenti. Az utóbbi azt jelenti, hogy egyre kisebb a termények ásványianyag- és vitamintartalma – írta a Qubit Kristie Ebie, a University of Washington környezet- és foglalkozás-egészségügyi tanszékének professzorának a Conversation oldalán publikált tanulmánya alapján.

A klímaváltozás egészségügyi kockázatait kutató amerikai epidemiológus kínai és japán kollégáival közösen végzett, nemrégiben publikált szántóföldi kísérletei során azt találták, hogy a rizsszemek 17 százalékkal kevesebb B1-vitamint (tiamint), 17 százalékkal kevesebb a B2-vitamint (riboflavin), 13 százalékkal kevesebb B5-vitamint (pantoténsav), és 30 százalékkal kevesebb B9-vitamint (folsav) tartalmaztak, mint a jelenlegi termés. Fehérjéből 10, vasból 8, cinkből pedig 5 százalékkal volt alacsonyabb a szokásosnál a beltartalmi érték, további a növényi szövetek nitrogénszintje is radikálisan csökkent. A kutatók szerint az eredmények azt valószínűsítik, hogy más gabonafélék is hasonlóan reagálnak a légkör megváltozott szén-dioxid-koncentrációjára.

Az amerikai kutató szerint a szén-dioxid-szint emelkedésének élelmiszer-silányító hatásával járó népegészségügyi kockázatok leginkább a szegénységgel és alultápláltsággal küzdő országokat sújtják. 

Szerző
2018.06.25 16:53

Budapesten találkoznak a világ múmiái

Publikálás dátuma
2018.07.18 14:34
Mumifikálódott kezek – lelet a váci templom alatt talált földalatti kriptából
Fotó: Népszava/
Ókori egyiptomi, inka, középkori német és a természetes úton konzerválódott váci múmiákat is láthatnak az érdeklődők a fővárosi Világ Múmiái Kiállításon.
Múmia kiállítás lesz augusztus 16-án Budapesten, a Komplex rendezvényközpontban. Az amerikai tudósok, régészek, orvosok és antropológusok együttműködésével összeállított bemutató betekintést ad az ókori Egyiptom világába, az inkák középkori civilizációjába, a dél-amerikai természeti törzsek vagy a középkori Németország életébe.  
A több száz lelet között az egyik legérdekesebb Baron von Holz, a harmincéves háború alatt elhunyt német nemesember mumifikált teste, de újra láthatóak lesznek a világhírű váci múmiák is, amelyeket a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során fedezték fel egy rég elfelejtett földalatti kriptában. A tárlat részeként egyiptomi állatmúmiákat és Nes-Hor egyiptomi pap mumifikálódott testét is bemutatják több más érdekesség mellett -tudatta a tárlatot szervező cég.
Mint az MTI-nek elküldött ajánlójukban írják, a testek egy részét szakrális célokkal, titkos rituálé keretében mumifikálták, míg mások a kripták, vagy lápok mélyén, természeti hatásra konzerválódtak; a tárlat látogatói pedig azt is megtudhatják, hogy az elhunytak hogyan öltözködtek, mit ettek, és milyen betegségek sújtották őseinket.
2018.07.18 14:34