Pillantás a kilencedikről - Alvy Patyi

Nincs jobb dolog a felnőttképzésnél, mondja Alvy Singer, alias Woody Allen az Annie Hallban, és milyen igaza van. Bár a neves művész nem pontosan arra gondolt, ami most, pár évtizeddel később Magyarországon történik, de most nem is ezen van a hangsúly. Hanem azon, hogy milyen mértékben tekinti sajátjának és gyakorlandónak a felnőttképzést hazánk miniszterelnöke. Ráadásul annak feljavított változatát mutatta be, amikor ő maga részesítette képzésben Patyi Andrást.

Bizonyára emlékeznek rá: amikor Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen járt, ott háromszor is emlékeztette a rektort – mintha nem is hozzá beszélne – arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként megszavazta a kormányfő büntetését, amiért óvodások körében kampányolt az országgyűlési választás előtt. A rektor, aki az NVB és a Közszolgálati Egyetem mellett a Közigazgatás-tudományi Kar Közjogi Intézetének vezetője is, alig kapott levegőt, nem győzött kibújni a felelősség alól. Pedig az imént felsorolt titulusokból azt a következtetést vonhatnánk le, hogy Patyi Andrásnak igazán nincs szüksége már továbbképzésre, sőt azt hihetnénk, hogy kifejezetten túlképzett, de lám, tévedünk.

Orbánról nem állíthatjuk, hogy rövid távon gondolkodik; most is minimum 2030-ig tervez, és nyilván az sem véletlen, hogy a Patyi vezette egyetemet most éppen – Gulyás Gergelyen keresztül – maga alá kívánja rángatni. Biztos nem azért, hogy a futballstadionja mellett legyen már egy egyeteme is, ha nem is közvetlenül a felcsúti háza mellett (az egy még későbbi projekt lehet). De tegyük is félre most ezt a gondolatot, hiszen a törvényt még meg sem szavazta a T.Ház, és akár az is előfordulhat, hogy a honatyák elvetik a hivatalosan nem orbáni ötletet.

Térjünk csak vissza a felnőttképzéshez. Akkor, amikor a túlképzett Patyi megleckéztetése történt, még a választás előtt álltunk, de – vélhetjük – Orbán biztosan hitt a Fidesz sikerében. És megvolt a terve a rektorral. Illetve nem is a rektor volt az első számú cél, hanem a legfelsőbb közigazgatási bíróság létrehozása. Annak vezetésére szúrta ki magának Patyi Andrást, ismervén annak bátorságát, önállóságát, függetlenségét. Ezen tulajdonságait mind bizonyította a választási bizottság élén – gondoljunk csak a kopaszok akciójára a népszavazás ügyében -, tehát tökéletesen bizonyította alkalmasságát az új bíróság vezetésére. Egészen addig, amíg el nem vitte őt a többségi hangulat, és meg nem szavazta a miniszterelnök büntetését.

A jelek szerint Orbán nem a büntetést választotta, netán a leváltást, hiszen akkor be kellett volna látnia, hogy Patyival – a korábbi címek odaadásakor – melléfogott. Nem, Orbán tudta, hogy a kiszemelt alany alkalmas a feladatra, csak még muszáj egy kicsit fejlődnie, képeznie magát, képezni őt, hogy ilyesmi soha többé nem fordulhasson elő. A rektor reakciója pedig pontosan megmutatta: helyes volt a kormányfői logika – majdnem azt írtam, hogy elnöki, de ezzel én is megsérteném őt – : Patyi az ő embere. Soha többet nem követ el ilyen hibát. Fel tehát, a bíróság élére.

2018.06.30 08:02
Frissítve: 2018.07.01 13:47

Új feladatok várnak a „bírságbajnokra”

Publikálás dátuma
2018.07.04 21:29

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Otthagyja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori székét Patyi András, valószínűleg amiatt, hogy átlavírozzon a közigazgatási felsőbíróságok élére. A szintén általa betöltött Nemzeti Választási Bizottság elnöki posztja egyértelműen összeférhetetlen lenne új feladatával.
Patyi András augusztus 31-ei határidővel benyújtotta lemondását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektori vezetői megbízásáról - közölte az NKE. A távozás minden bizonnyal összefügg azzal, hogy – mint ahogyan arról korábban beszámoltunk – Orbán Viktor miniszterelnök őt szánja majd annak a hamarosan felálló közigazgatási felsőbíróságok élére, amelynek vezetőjéről hivatalosan az Országgyűlés dönt majd.

Patyi András másik posztjáról, a Nemzeti Választási Bizottság elnöki székéről egyelőre nem mondott le, de információnk szerint hamarosan onnan is távozhat. Úgy tudni, hogy az NVB-ben hivatalosan nem esett szó Patyi várható közigazgatási felsőbírósági kinevezéséről, így egyelőre azt sem tudni, ki lehet az NVB új elnöke.
Márpedig az NVB-elnöki pozíció egyértelműen összeférhetetlen lenne a Közigazgatási Felső Bíróságok vezetői tisztségével - vélte Litresits András a bizottság korábbi szocialista tagja. Példával élve: ha valaki később a két pozíció miatt összeférhetetlenségi eljárást akar indítani Patyival szemben, úgy első fokon az NVB, másodfokon a Kúria ám végül jó eséllyel a Közigazgatási Felsőbíróságnak kellene döntenie - fogalmazott.
Patyi Andrásnak egyébként korábban is volt összeférhetetlenségi ügye. Az MSZP azt kérte a választások előtt a Kúriától, hogy állapítsa meg, hogy a Patyi más tisztségei, így az Államreform Bizottság elnöki tisztének betöltése illetve a Közszolgálati Egyetem rektori pozíciója nem összeférhető az NVB elnöki pozíciójával.
A Kúria februárban viszont úgy látta, hogy Patyi ezen tevékenységei nincsenek átfedésben egymással. Patyi oktatói munkáját intézetvezető egyetemi tanárként továbbra is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatja. Egy az NKE-re rálátó forrásunk szerint az egyetemen már régóta nem tanszékek, hanem intézetek működnek, ezeket pedig összevonnák. Információnk szerint Patyi az egyik nagyobb intézet élére kerülhet, tehát nemcsak egyetemi tanár, hanem intézetvezető is marad az NKE-n. Patyi András egyébként 2012. január 1-je óta vezeti az egyetemet.
Aktívan részt vett az NKE létrehozásában, az egyetemi integráció megvalósításában és a Ludovika Egyetemi Campus megvalósításában. Második rektori ciklusára 2016 őszén kapott bizalmat az NKE szenátusától. Az NKE szerint elévülhetetlen érdemei vannak, a közéletben mégis inkább arról ismert, hogy az áprilisi választás előtt, mint a Nemzeti Választás Bizottság vezetője, bátortalanul ugyan, de megbírságolta Orbán Viktort szabálytalan kampányolásáért.
Orbán a győzelme után videót tett közzé, amelyen végig gúnyolja a szerencsétlenül mosolygó Patyit, többek közt „bírságbajnoknak” nevezve őt. Patyi bocsánatot is kér a miniszterelnöktől a bírságért. A korábban idézett forrásunk szerint Patyi őszintén csodálja Orbánt. – Egyáltalán nem gond neki, hogy cipeli a miniszterelnök táskáját, továbbra is bármit megtesz neki – hangsúlyozta, hozzátéve: az Orbán által feltöltött videó túlzás volt. Ugyanakkor – folytatta forrásunk – eddig is hasonlóan bánt Patyival a miniszterelnök, csak ezekről a közvélemény nem értesült.
A leköszönő rektor nyilvános beszédeiben is istenként méltatta Orbánt. Forrásunk egy korábbi évnyitót emelt ki, amikor Patyi azt mondta, „különösen meg kell mutatnunk milyen jók vagyunk, mert a miniszterelnök úr nagyon figyel ránk.” – Mintha Rákosi-korszakban lennénk, Patyinak viszont nem gond ez a fajta nyelvhasználat – fogalmazott.

Augusztusban dönthetnek az új rektorról

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke a fenntartói testület múlt pénteki ülésén adta be lemondását, és kérte a testületet, hogy kezdeményezze Áder János köztársasági elnöknél a rektori megbízatás alóli felmentését. A testület a lemondást tudomásul vette és egyben döntött az új intézményvezetői pályázat kiírásáról. Az új rektorról az egyetem szenátusa véleményezését követően szintén a testület dönt augusztus közepén.

2018.07.04 21:29
Frissítve: 2018.07.04 21:33

Lemondott Patyi András, a "bírságkirály"

Publikálás dátuma
2018.07.04 08:04
Patyi András
Fotó: / Draskovics Ádám
Otthagyja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori székét.
Patyi András augusztus 31-ei határidővel benyújtotta lemondását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektori vezetői megbízásáról - közölte az MTI . Patyi távozásáról honlapján az NKE is beszámol.
A közlemény szerint Patyi András a fenntartói testület múlt pénteki ülésén adta be lemondását, és kérte a testületet, hogy kezdeményezze Áder János köztársasági elnöknél a rektori megbízatás alóli felmentését. A testület a lemondást tudomásul vette és egyben döntött az új intézményvezetői pályázat kiírásáról. Az új rektorról az egyetem szenátusa véleményezését követően szintén a testület dönt augusztus közepén.
Patyi András oktatói munkáját intézetvezető egyetemi tanárként továbbra is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatja - tették hozzá.
Patyi András 2012. január 1-je óta vezeti az egyetemet. Aktívan részt vett az NKE létrehozásában, az egyetemi integráció megvalósításában és a Ludovika Egyetemi Campus megvalósításában. Második rektori ciklusára 2016 őszén kapott bizalmat az NKE szenátusától.
Elévülhetetlen érdemei ellenére - ahogy az NKE fogalmaz - mégis inkább arról ismert a közéletben, hogy az áprilisi választások előtt, mint a Nemzeti Választás Bizottság (NVB) vezetője, bátortalanul ugyan, de megbírságolta Orbán Viktort szabálytalan kampányolásáért. Orbán a győzelme után videót tett közzé, amin végig gúnyolja a szerencsétlenül mosolygó Patyit, többek közt "bírságkirálynak" nevezve őt.
Az NVB éléről nem távozott Patyi András.
2018.07.04 08:04