Négyezer kulturális ember kerül az utcára

Publikálás dátuma
2018.06.29 19:40
Illusztráció: Kállai Márton
Fotó: /

Négyezer kulturális közfoglalkoztatottat tesz az utcára a Belügyminisztérium július elsejével – értesült a Magyar Hang. Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke szerint a leépítés azzal a kormányzati tervvel kapcsolatos,amelynek következtében elbocsátják az összes kulturális közfoglalkoztatott 30 százalékát. Úgy vélte, az állás nélkül maradók száma elérheti akár a 6-8000 főt is.

- A kirúgások miatt több intézményvezető is attól tart, hogy nem tudják majd ellátni a törvényi kötelezettségeiket, mert elveszítik az alkalmazottaik jelentős részét. Közalkalmazottként jelenleg nagyjából 10 ezer ember dolgozik a szférában, a többi dolgozót kulturális közfoglalkoztatottként foglalkoztatják – mutatott rá Csóti Csaba.

A kulturális közfoglalkoztatási program még 2013-ban indult, akkor a kormány ugyanis úgy döntött, hogy képzettebb, illetve a diplomával rendelkező embereknek levéltárakban, könyvtárakban, múzeumokban, valamint vidéki kulturális házakban ad munkát. A bér valamivel magasabb volt, mint a közalkalmazottak esetében, de a jellemzően 70-100 ezer forintos fizetések még így is messze elmaradtak a hasonló munkakörben, de közalkalmazottként foglalkoztatottak 120-140 ezer forintos juttatásaitól.

Csóti Csaba szerint éppen ezért eleve hiba volt elindítani a programot, ezeket az embereket ugyanis közalkalmazottként kellett volna felvenni, nem pedig kulturális közfoglalkoztatottként. Az alacsonyabb bér mellett más hátrány is éri ezeket az embereket, elbocsátásuk után például – ha 360 napnál rövidebb ideig voltak foglalkoztatva – még munkanélküli segélyt sem kaphatnak, így vasárnaptól nekik csak a 22800 forintos alapsegély összege jár.

A Magyar Hang cikke egyébként azt is megjegyzi, hogy a Belügyminisztérium döntése a polgármestereken csattan majd, az érintettekkel ugyanis nekik kell közölniük a rossz hírt. Sok településvezető megpróbálja enyhíteni a kárt, és a kulturális közfoglalkoztatottakat a közmunka-programba terelik át. Ez azonban még kisebb fizetéssel, bruttó 81 ezer forinttal jár, miközben az elvégzendő munka ugyanaz maradhat.

Csapást mér a kormány a kistelepülések kulturális életére

Közel négyezer kulturális közmunkást tesz utcára a Belügyminisztérium július elsejével - értesült a Magyar Hang. Közülük sokan aprófalvakban dolgoznak: könyvtárakban, művelődési házak működtetésében kaptak fontos feladatokat. De nem csak az intézmények, a kirúgottak is igen nehéz helyzetbe kerülnek ezzel.

Szerző
2018.06.29 19:40
Frissítve: 2018.06.30 19:08

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02