Hopp és kopp

Publikálás dátuma
2018.07.04 13:30

Fotó: AFP/ Jewel Samad
Pedig Svájc válogatottját kétszer is „szépen” megsegítették a játékvezetők...
Állítólag még a pedáns svájci hivatalok akkurátus dolgozói is „Hopp Schwyz!” kiáltásban törtek ki kedd délután. Kivételesen nem a kliensekkel, hanem a meccsel foglalkoztak. Az ügyfelek meg nem bánták. Na ja, az alpesi ország labdarúgó-válogatottja 1954 óta nem jutott a legjobb nyolc közé a világbajnokságon. (Bár nem hinném, hogy arrafelé is ugyanannyit emlegetik ötvennégyet, mint minálunk.) Az a hajdani negyeddöntő tényleg nem volt akármi: Lausanne-ban a házigazda svájciak húsz perc alatt 3:0-ra elhúztak, de a szünetben már az osztrákok vezettek 5:4-re, hogy aztán 7:5-re nyerjenek. 
Várakozás ide vagy oda, a „keresztesek” továbbra sem mondhatják: nekik nyolc. Szentpéterváron 1-0-ra kikaptak a svédektől, ezzel a „magyar” selejtezőcsoport mindkét továbbjutója lelépett a vb-színről. Portugália és Svájc válogatottja egyaránt Európa-rekordot jelentő tizennégy ponttal előzte meg hazánk boldogtalan fiait, de ez nem tesz semmit, mert a nemzetközi tőzsdén a hazai mércét nem ismerik. (Már csak azért sem, mert nem létező normával képtelenség kalkulálni.) Cristiano Ronaldo és társai a kvalifikációs szakaszban 3-0-lal és 1-0-lal, Shaqiri és a többiek 3-2-vel és 5-2-vel rendezték el a magyar csapatot, a világbajnokságon azonban mindkét együttesnek be kellett érnie egy győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel. Pedig Svájc válogatottját kétszer is „szépen” megsegítették a játékvezetők...
Noha Roger Federer, a tenisz futballt is kedvelő géniusza azt nyilatkozta a nyolcaddöntő előtt, hogy „a svájci válogatottnak győztes mentalitása van”, a Blick csupán azt adhatta hírül a találkozó után: „Forsberg a szívünkbe talált.”
Miként nekünk is az, hogy a magyarokkal szemben utcahossznyi előnyben lévők milyen diszkréten, minden feltűnés nélkül távoztak Oroszországból...
2018.07.04 13:30
Frissítve: 2018.07.04 13:30

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18