Megkezdődött a vámháború, amelyben talán senki nem nyer

Publikálás dátuma
2018.07.06 18:19
Kínai vámtiszt figyeli az áru kirakodását
Fotó: Imaginechina/ Wu linhong
Nem csak a kínai kormány, de az ázsiai országban működő amerikai cégek is bírálják Donald Trump különvámjait.
Kibontakozó szakaszába jutott az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusa: közép-európai idő szerint péntek reggel életbe léptek a kínai termékekre kirótt amerikai behozatali különvámok, valamint az erre adott kínai válaszlépések. A pekingi kereskedelmi minisztérium szóvivője azzal vádolta Washingtont, hogy „a világgazdaság történetének legnagyobb kereskedelmi háborúját" indította el, és jelezte, hogy a kialakult helyzetről tájékoztatja a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO).  Amerikai részről 34 milliárd dollár összértékű, különféle kínai exportcikkre írtak elő 25 százalékos extra vámot, és a kínaiak jelezték, hogy hasonló forgalmi értékű amerikai termékre – egyebek közt szójára, elektromos autóra és whiskeyre – nézve „megtorló intézkedést" hoztak.  Donald Trump elnök nem csupán Kínával szemben vezetett be kereskedelemkorlátozó vámokat, hanem globális érvényű intézkedéseket is hozott. Így különvámmal sújtotta az acél-, illetve alumíniumtermékek importját, és ez alól csak kivételezett országoknak adott felmentést – az Európai Uniónak például nem, mire Brüsszel is vámokkal sújtott egyes amerikai termékeket. Az amerikai lépések közvetlen mozgatórugója az, hogy hallatlan mértékben felduzzadt, évente 800 milliárd dollárra kúszott fel az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje (bár a friss adatok szerint májusban kismértékben csökkent), vagyis ennyivel nagyobb értékben importál Amerika árucikkeket és szolgáltatásokat, mint amennyit exportál. Ebből a hiányból 370 milliárd dollárnál valamivel több a Kínával szemben mutatkozó mínusz.  A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a különvámok által érintett termékek összértékének a nagyságrendjét egyelőre nem tartja akkorának, hogy azt már most kereskedelmi háborús veszélyhelyzetnek minősítse. Tartani lehet azonban attól, hogy a piacok elbizonytalanodása tovább mélyítheti a konfliktust. Trump ráadásul a kínai ellenlépések bejelentése nyomán viszontválaszt helyezett kilátásba, vagyis még több kínai terméket sújthat behozatali különvámmal.  A Kínában működő mintegy kilencszáz amerikai vállalkozás érdekképviselete bírálja, a célzottal ellentétes hatást kiváltónak tartja Trump „vámháborúját". „A kereskedelmi háborúban nincs nyertes" – hangsúlyozta médianyilatkozatában William Zarit, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) pekingi képviseletének a vezetője. 
Témák
Kína
2018.07.06 18:19

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37