Óriási lehetőség előtt az oroszok és a horvátok, de csak az egyiknek sikerülhet

Publikálás dátuma
2018.07.07 08:20

Fotó: Imaginechina/ Zhong Zhenbin
Az angolok és a svédek játszottak már vb-döntőt, de a másik ágon két olyan válogatott áll, amelynek ez még nem adatott meg. Mindkét csapat meggyőző teljesítménnyel jutott idáig.
Két olyan labdarúgó-válogatott, a házigazda Oroszország és Horvátország találkozik egymással, amely világbajnokságon még sosem játszott döntőt. Az oroszok szereplése a torna legnagyobb pozitív meglepetése, a vendéglátók jelenleg a 70. helyen állnak a világranglistán, ez a leggyengébb pozíció a 32 vb-résztvevő közül. A horvátok a halálcsoportnak nevezett négyesből – Nigéria, Argentína és Izland volt az ellenfél – meggyőző teljesítménnyel jutottak tovább, ezek után váratlan volt, hogy Dániát csak tizenegyesekkel búcsúztatta az együttes. Horvátország 1998-ban szerepelt először és utoljára a legjobb négy között, Franciaországban végül Hollandia 2-1-es legyőzésével bronzérmes lett a csapat.
A másik ágon mindkét együttes volt már négy között vb-n, sőt, a svédeknek ez többször sikerült, mint az angoloknak. A skandinávok 1938-ban (4. hely), 1950-ben (3.), 1958-ban (2.) és 1994-ben (3.) jutottak el az elődöntőig. A szigetországiaknak ez csupán kétszer sikerült, 1966-ban megnyerték a hazai rendezésű vb-t, 1990-ben pedig negyedikek lettek. Oroszországban azonban megtörtek egy átkot a Kolumbiával vívott nyolcaddöntőben: történetük során először nyertek meg tizenegyespárbajt nagy nemzetközi tornán. Ezek után sokan úgy vélik, Gareth Southgate szövetségi kapitány és együttese számára határ a csillagos ég. A szakember a vb előtt pszichológust hozott az együtteshez a „tizenegyes-trauma” elűzéséhez a fejekből, és minden tréningen tizenegyest rúgatott játékosaival. Voltak gyakorlások, melyekre több száz iskolást is beengedtek, akiknek az volt a feladatuk, hogy hangoskodjanak, amíg a rúgó játékos a felezővonaltól elsétált a tizenegyes pontig. Eddig bejött, amit a kapitány kitalált. A negyeddöntőket (16.00: Svédország-Anglia, 20.00: Oroszország-Horvátország) élőben közvetíti az M4 Sport.
Szerző
Témák
foci vb
2018.07.07 08:20
Frissítve: 2018.07.07 08:20

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18