Már négyet kimentettek a thai barlangban rekedt gyerekek közül

Publikálás dátuma
2018.07.08 09:29

Fotó: AFP/ LILLIAN SUWANRUMPHA
A két hete egy vízzel elárasztott barlangba szorult 12 fiú és edzőjük felszínre hozását hétfőn tudják csak folytatni a hatóságok.
A mentőalakulatok reggel 10-kor elindultak - nyilatkozta a műveletet vezető Narongsak Osottanakorn a BBC tudósítása szerint. A helyszínen jelenleg csak a búvárok - 18-an -, orvosok és a biztonsági személyzet tartózkodhat.
Ha most nem sikerül felszínre hozni őket, akkor jelentősen rosszabb helyzetbe kerülnek:
3-4 nap múlva újabb heves esőzésekre lehet számítani a környéken.
A fiúkat egyesével hozzák ki, így nem kizárt, hogy napokig is eltart mire közülük az utolsó is kijut. Narongsak szerint mindannyian jól vannak, és az előzetes orvosi vizsgálat alapján fizikailag és szellemileg is alkalmasak a több kilométeres barlangi útra.
"Eltökéltek és fókuszáltak"
- fogalmazott Narongsak.
A be- és kijutás még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő, már csak a távolságnál fogva is - írja az MTI. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást. A gyerekek tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ráadásul a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken a nehéz körülmények miatt életét vesztette egy tapasztalt búvár, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja -
a fiatal fiúk közt pedig olyan is van, aki még úszni sem tanult meg.
Egy-egy gyereket kettő búvár kísér az útja során: egyikük előtte úszva vezeti és viszi a búvárfelszerelését, egy másik pedig mögötte haladva vigyáz rá. A fiúkon a légzés megkönnyítéséért a megszokott búvármaszkok helyett a teljes arcukat takaró légző maszkok vannak. A tájékozódást egy, az útvonalon végigvezetett kötél segíti. Az útvonalon olyan szakasz is van, ahol úszás helyett lehetőség van mászni, vagy esetleg még sétálni is lehet.

Egy menekült fiú segített

A Tham Luang barlangban rekedt focicsapat egyetlen tagja tud csak angolul: Adul Sam-on, egy 14 éves mianmari menekült - írja a Straits Times. Egy brit barlangi mentő csoport érte el először a fiúkat, de Sam-on fordítása nélkül nem sokat tudtak volna meg hogylétükről és legfontosabb szükségelteikről, így arról, hogy mindenek előtt éhesek. A fiúnak a kereszténysége miatt üldözött családjából egyedüliként sikerült eddig Thaiföldre jutnia. Ez is csak viszonylagos biztonságot jelent: nincsen állampolgársága, sem papírjai, így többek közt bakszámlája sem lehet és munkát sem vállalhat tanulmányai után. Thaiföld 2024-re ígérte, hogy a hozzá hasonló hontalan személyeket regisztrálja, jogilag így rendezve bizonytalan helyzetüket.

Már négy fiút a felszínre hoztak - írja a BBC. Őket először a helyszínen látták el, majd elindultak velük a legközelebbi, nagyjából egy órás útra lévő kórházba, ahol a szüleikkel is találkozhatnak. A leginkább legyengültekkel kezdték a mentést.
Csak hétfőn fogják folytatni a mentést
- nyilatkozta a munkálatokat vezető Narongsak.
Egy sajtótájékoztatón arról számolt be, nagyjából 10 órás szünetet tartanak, hogy a mentőalakulatok felkészülhessenek a következő küldetésre. Elmondta azt is, mind a négy fiú "tökéletes állapotban van".
Előzetesen úgy tippelték a szakértők, helyi idő szerint este 9-re - Magyarországon ez délután 4 - éri el az első fiú a barlang kijáratát. A vízszint viszont valamelyest csökkent idő közben, ez pedig nagyban gyorsította a haladást.

Szakadékba zuhant a mentőegységek egy járműve

10 emberrel együtt szakadékba zuhant a mentőalakulatok egyik járműve - számol be a FoxNews. A legtöbben csak könnyebben sérültek, de az egyik utas súlyos sérüléseket is szenvedett. A szerencsétlenül járt mentők a hegy tetején kerestek lejáratokat a barlangrendszerbe, hogy - siker esetén - ezzel könnyítsék a mentést.

2018.07.08 09:29
Frissítve: 2018.07.08 16:29

Külföldiekkel töltenék fel a német hadsereg üres posztjait

Publikálás dátuma
2018.07.22 11:48
Német ejtőernyősök ugráshoz készülnek egy gyakorlaton
Fotó: DPA/ Wolfgang Minich
A Bundeswehr komoly válságban van, egyebek mellett emberhiánytól szenved. Az értesülést a védelmi minisztérium nem cáfolta, azt mondták, minden lehetséges opciót megvizsgálnak.
Külföldi, európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél, a évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként – írja az MTI a hétvégi a német sajtóra hivatkozva. „A német honvédség felnőtté válik. Ehhez képzett emberekre van szükség. Ehhez minden lehetséges opciót mérlegre fogunk tenni” – erősítette meg a védelmi minisztérium az Augsburger Allgemeine című bajor lap értesülését a ZDF német közszolgálati televíziónak. A ZDF honlapján megjelent beszámoló szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt, és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét. A ZDF-nek nyilatkozó Erich Vad biztonságpolitikai szakértő szerint jó és helyes, hogy a védelmi tárca új, gyakorlatias megoldásokon gondolkozik, mert a Bundeswehr évek óta súlyos problémákkal küzd a toborzás terén. Két héttel ezelőtt a Bild című német tömeglapnak sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egyik bizalmas jelentését, melyből az derült ki, hogy a német hadsereg a teljesítőképessége határára ért, jelenleg nem tud a mostaniak mellett további feladatokat vállalni, és minden haderőnemnél problémát okoz a létszámhiány.  
2018.07.22 11:48

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59