Olimpia nélkül is épülhet stadion – Budapest esélyes az atlétikai vb-re

Publikálás dátuma
2018.07.09 10:55

Fotó: /
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem írt ki pályázatot, informálisan letárgyalják a vb-rendezést. Budapest esélyes, már csak egy stadion kell a nagy eseményhez.
Jó eséllyel Budapest rendezheti meg a 2023-as atlétikai világbajnokságot – állítja az Insidethegames. Budapest a komoly érdeklődök között van, de eleve csak három városról beszélnek, ezek közül pedig a magyar főváros lehet a befutó.  Az Index arra emlékeztet, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nem ír ki hivatalos pályázatot a 2023-as vb-re, hanem informális tárgyalásokon dönt a helyszínről. Így feltehetően csak egyetlen várost kell az IAAF tanácsa elé terjeszteni. A következő ülés július végén, Buenos Airesben lesz, de valószínű, hogy csak novemberben születik meg a végső döntés. Az szinte biztos, hogy 2023-ban Európa lesz a rendező, mert 2019-ben Ázsia (Katar), 2021-ben Amerika (Eugene, USA) lesz a helyszín. Budapest mellett még Barcelonát emlegetik esélyesként, a katalán város korábban Eb-rendezéssel és olimpiával bizonyított. A magyarokra nagy feladat vár, fel kell építeni a vb-re alkalmas stadiont Észak-Csepelen. Szóba jöhet még helyszínként a Kvassay-zsilip túloldalán, az úgynevezett Vituki telep is. Az atlétikai stadionra már tervpályázatot is kiírtak, a Napur Architect a Vituki-telekre tervezheti a 15 ezres, de 55 ezer fősre bővíthető stadiont, 4,7 milliárd forintért.  Bár a főváros – a kormány sugallatára – visszavonta a 2024-es olimpiára benyújtott pályázatot, a kabinet szándéka szerint olimpia nélkül is minden sportlétesítményt megépítenek, vagyis nagyobb részt mégiscsak elköltik azt a pénzt, amit a játékokra szántak. Más kérdés, hogy ki és miből fogja fenntartani a létesítményeket, például a vizes vb-re felhúzott Duna Arénát.
2018.07.09 10:55
Frissítve: 2018.07.09 11:38

Hajnalban kell kelnünk az olimpiai vizes döntőkért

Publikálás dátuma
2018.07.20 09:05

Fotó: AFP/ DAMIEN MEYER
A döntés az amerikai tévétársaságok nyomására született. Tokióban délelőtt lesz, mikor Amerikában főműsoridő, Európában viszont csak kora hajnal...
A vizes sportok nemzetközi szövetségének vezető testülete, a Bureau csütörtökön Svájcban arról döntött, hogy – engedve az amerikai televíziós társaságok kérésének – a 2020-as, tokiói nyári játékokon helyi idő szerint délelőtt rendezik az úszódöntőket. Mindez magyar idő szerint kora hajnali versenyeket eredményez. A döntés egyébként nem példátlan: legutóbb – ugyancsak az olimpiát közvetítő tengerentúli társaságok nyomására – a 2008-as pekingi játékokon rendezték fordított időrendben az úszóversenyeket.
Az NBC 2032-ig összesen 7,65 milliárd dollárt, forintra átszámítva 2100 milliárdot fizet a fizet a nyári és téli játékok közvetítési jogaiért. A Bureau bejelentése értelmében az amerikai nézők helyi idő szerint fő műsoridőben láthatják majd az olimpiai úszóversenyeket.
Szerző
2018.07.20 09:05
Frissítve: 2018.07.20 09:42

Izraeli vereséggel esett ki a Ferencváros

Publikálás dátuma
2018.07.19 22:00
A ferencvárosi Fernando Gorriarán és az izraeli Ejtan Tibi a labdarúgó Európa Liga-selejtező első körében játszott Ferencváros -
Fotó: MTI/ Illyés Tibor
2-1-es vereséggel búcsúzott a kupasorozattól a hazai NBI ezüstérmes csapata, az Európa-liga selejtező első fordulójában véreztek el.
Magyar idő szerint 19 órától kezdett Netanyában a Maccabi Tel-Aviv vendégeként a Ferencváros, amely bár a budapesti mérkőzésen 1-1-re végzett izraeli ellenfelével szemben, az idegenben kapott gól miatt kiesésre állt. Mindez kezdetben visszaköszönt: a Maccabi játékosainak nem volt sürgős, a mezőnyben a küzdelem dominált, igazán veszélyes helyzet sokáig egyik kapu előtt sem alakult ki. Magyar lehetőséget a Marcel Heister passzával elfutó Kjartan Finnbogason lövése jelentett fél óra után, az első játékrész lefújása előtt kevéssel azonban ismét jött a Magyarországon is a hajrában eredményes Eliran Atar, aki 22 méterről hatalmas gólt szerzett – ezzel már gólelőnyben volt a Maccabi. 
A térfélcserét követően az utóbbi években rendre a csoportkörig jutó izraeliek álltak közelebb az újabb találathoz, kétszer is kapufát találtak. Thomas Doll előbb Davide Lanzafamét Varga Rolandra, majd Ivan Petriakot Böde Dánielre cserélte, ám a helyzetekig csupán elvétve eljutó Ferencvárosnak a cserék után sem volt sansza: az NB I ezüstérmese 2-1-es összesítéssel búcsúzott a kupasorozattól.
A kieséssel egy időben a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi a „búcsúmeccsén” 2-1-re nyert Tbilisziben a Kalmár Zsolttal, Vida Mátéval és Vida Kristopherrel is rohamozó Dunaszerdahellyel, azaz továbbjutott a DAC. Az azeri Neftci Baku ellen 3-1-es hátrányból induló Újpest találkozója lapzártánk után ért véget.
Csütörtökön összesen négy magyar érdekeltségű párharcot rendeztek a labdarúgó Európa-ligában. A selejtező 1. fordulójában a legkorábban az Eppel Mártont és Elek Ákost is foglalkoztató kazah klub, a Kajrat Almati látta vendégül az andorrai UE Engordany együttesét, a vége kiütés lett: 7-1-re nyertek a kazahok, nagyban köszönhetően a Honvédtól igazolt Eppel négy (!) találatának. A Kajrat 10-1-es összesítéssel lépett a következő körbe, a válogatott csatár az első mérkőzésen egyszer volt eredményes.
Szerző
2018.07.19 22:00
Frissítve: 2018.07.19 22:01