Vadócz Krisztián: nincs más esélyünk, csak a győzelem

Publikálás dátuma
2018.07.09 00:00
Vadócz Krisztián, játék közben
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Öt további újonnan átigazolt labdarúgó társaságában hétfőn Vadócz Krisztiánt is bemutatta a szezont az Európa-liga selejtezőjében szerdán, Macedóniában megkezdő Budapest Honvéd. A honkongi Kitchee együtteséből érkező középpályás nagy utat járt be, mire 13 esztendő elteltével újra a kispestiek játékosa lett.
Franciaország, Skócia, Hollandia, Spanyolország, Dánia, India, Svájc, Ausztrália és Hongkong – ezek azok az országok, melyeknek bajnokságában 2005 és 2018 nyara között szerepelt az egyébként kispesti nevelésű Vadócz. A 33 éves, a nemzeti tizenegynél hét év után júniusban reaktivált 42-szeres válogatott játékos bizonyítani szeretne.
H. Sz.

Kispesti nevelésű játékosként talán annyira nem is volt nehéz döntés, hogy hazatérvén újra a Bozsik-stadionban leljen otthonra.

V. K.

Az, hogy nem volt nehéz döntés, nem biztos, hogy igaz. Sokat gondolkodtam a váltáson, már csak azért is, mert inkább a külföldi labdarúgás híve vagyok. Úgy gondolom, hogy azokban a bajnokságokban, melyekben pályára léphettem, mindig közelebb voltam a nemzetközi nívóhoz, minden esetben megdolgoztam a helyemért. Meghatározó volt, amikor júniusban ismét meghívtak a válogatottba, hiszen kicsit fájó pont volt nekem, hogy itthon állandóan kételkedtek abban, mire is vagyok képes. A nyáron is voltak ajánlataim külföldről, de most úgy éreztem, itt az idő, hogy itthon is megmutassam, korai volt még leírni.

H. Sz.

A hazai élvonalban játszva jobban Marco Rossi szövetségi kapitány látókörében lehet – ez is motiválta a visszatérését?

V. K.

Régebben is mindig azt mondtam, hogy szerintem ezen a szinten semmi nem múlik azon, hogy valaki mennyire van távol a hazájától. A mai, modern technológia világában akinek ez a feladata egy válogatottnál, az úgy is megnéz mindenkit, akire számít a kapitány. Szerintem sokkal fontosabb, hogy folyamatosan jó teljesítményt nyújtsak, mint az, hogy éppen hány ezer kilométerre vagyok Magyarországtól.

H. Sz.

Noha tétmérkőzésen még nem játszott a Honvéd mezében, milyen változásokat figyelt meg a hazai labdarúgásban, mióta 2005-ben eligazolt?

V. K.

Én ugyanúgy érzem magam, mint akkor, ám ahhoz előbb hivatalos mérkőzést kell játszanom, hogy a futballal kapcsolatban is legyen valamilyen összehasonlítási alapom. Azok a nagy öregek már inkább edzők, segítők vagy sportigazgatók, akik az első kispesti időszakomban az ellenfeleim voltak, ez is egy változás, amely talán azt mutatja, hogy már nekem sincs sok hátra az aktív pályafutásomból. Ez persze csak vicc volt, még több évre tervezek magam előtt.

H. Sz.

Önnel együtt hat új futballistát mutatott be régi-új klubja, melyet érzékeny veszteség érte azzal, hogy a legutóbbi két szezon gólkirályát, Eppel Mártont és Davide Lanzafamét is elveszítette.

V. K.

A Honvédnak nagyon rég volt már igazi góllövő-csatára, nemhogy egyszerre kettő, ez szerencsés csillagállás volt Kispesten az utóbbi években, ám mindannyian tudjuk, hogy ilyen a futball világa. Az emberek jönnek-mennek, ahogy én is jöttem-mentem mindig. Tudomásom szerint a klub tervez még igazolni csatárposztra, ameddig pedig ez nem történik meg, addig adott a lehetőség a fiatalok előtt, hogy megmutassák magukat.

H. Sz.

Szerdán a Rabotnicki Szkopje elleni párharc idegenbeli mérkőzésén kapcsolódnak be az Európa-liga selejtezőjébe, a visszavágót zárt kapuk mögött játsszák majd Budapesten. Milyen esélyei lehetnek a Honvédnak?

V. K.

Az esélyeket a fogadóirodáknál tudhatjuk meg a legjobban. Ezen a szinten szerintem két „sötét ló” találkozik, egyelőre senki nem tudja, milyen a másik csapat, hiába térképezzük fel, nézzük meg őket. Amikor két, egymás számára idegen csapat találkozik egymással ennyire az idény elején, a tapasztalataim szerint mindig csak az adott mérkőzésen dől el, hogy mire lehet esélyünk. Utálok veszíteni, ezért fogalmaztam meg személyes célként, hogy tovább kell jutnunk. A mi labdarúgásunk most nagyon alul van, így nincs más esélyünk, mint megnyerni az ilyen párharcokat és alulról felküzdeni magunkat.

Nyári játékosmozgás a Honvédnál

Vadócz mellett két további magyart, a Nyíregyházáról érkező Holdampf Gergőt és a Ferencvárostól eligazoló Batik Bencét szerződtette a Honvéd, amely Ukrajnából a guineai Fousseni N'Ganon Bamba, Örményországból a horvát Dino Skvorc és az élvonalból kiesett Balmazújvárosból a nigériai Eke Uzoma játékjogát is megszerezte. Biztosan továbbállt már a 2017-es bajnokcsapat több alapembere: Bobál Dávid a cseh Dukla Prága, Eppel Márton a kazah Karjat Almati, George Patrick Ikenne-King az MTK Budapest, Davide Lanzafame pedig az FTC futballistája lett. Továbbá kölcsönbe Gyirmótra került Herjeczki Kristóf. 

2018.07.09 00:00
Frissítve: 2018.07.09 20:07

Hajnalban kell kelnünk az olimpiai vizes döntőkért

Publikálás dátuma
2018.07.20 09:05

Fotó: AFP/ DAMIEN MEYER
A döntés az amerikai tévétársaságok nyomására született. Tokióban délelőtt lesz, mikor Amerikában főműsoridő, Európában viszont csak kora hajnal...
A vizes sportok nemzetközi szövetségének vezető testülete, a Bureau csütörtökön Svájcban arról döntött, hogy – engedve az amerikai televíziós társaságok kérésének – a 2020-as, tokiói nyári játékokon helyi idő szerint délelőtt rendezik az úszódöntőket. Mindez magyar idő szerint kora hajnali versenyeket eredményez. A döntés egyébként nem példátlan: legutóbb – ugyancsak az olimpiát közvetítő tengerentúli társaságok nyomására – a 2008-as pekingi játékokon rendezték fordított időrendben az úszóversenyeket.
Az NBC 2032-ig összesen 7,65 milliárd dollárt, forintra átszámítva 2100 milliárdot fizet a fizet a nyári és téli játékok közvetítési jogaiért. A Bureau bejelentése értelmében az amerikai nézők helyi idő szerint fő műsoridőben láthatják majd az olimpiai úszóversenyeket.
Szerző
2018.07.20 09:05
Frissítve: 2018.07.20 09:42

Izraeli vereséggel esett ki a Ferencváros

Publikálás dátuma
2018.07.19 22:00
A ferencvárosi Fernando Gorriarán és az izraeli Ejtan Tibi a labdarúgó Európa Liga-selejtező első körében játszott Ferencváros -
Fotó: MTI/ Illyés Tibor
2-1-es vereséggel búcsúzott a kupasorozattól a hazai NBI ezüstérmes csapata, az Európa-liga selejtező első fordulójában véreztek el.
Magyar idő szerint 19 órától kezdett Netanyában a Maccabi Tel-Aviv vendégeként a Ferencváros, amely bár a budapesti mérkőzésen 1-1-re végzett izraeli ellenfelével szemben, az idegenben kapott gól miatt kiesésre állt. Mindez kezdetben visszaköszönt: a Maccabi játékosainak nem volt sürgős, a mezőnyben a küzdelem dominált, igazán veszélyes helyzet sokáig egyik kapu előtt sem alakult ki. Magyar lehetőséget a Marcel Heister passzával elfutó Kjartan Finnbogason lövése jelentett fél óra után, az első játékrész lefújása előtt kevéssel azonban ismét jött a Magyarországon is a hajrában eredményes Eliran Atar, aki 22 méterről hatalmas gólt szerzett – ezzel már gólelőnyben volt a Maccabi. 
A térfélcserét követően az utóbbi években rendre a csoportkörig jutó izraeliek álltak közelebb az újabb találathoz, kétszer is kapufát találtak. Thomas Doll előbb Davide Lanzafamét Varga Rolandra, majd Ivan Petriakot Böde Dánielre cserélte, ám a helyzetekig csupán elvétve eljutó Ferencvárosnak a cserék után sem volt sansza: az NB I ezüstérmese 2-1-es összesítéssel búcsúzott a kupasorozattól.
A kieséssel egy időben a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi a „búcsúmeccsén” 2-1-re nyert Tbilisziben a Kalmár Zsolttal, Vida Mátéval és Vida Kristopherrel is rohamozó Dunaszerdahellyel, azaz továbbjutott a DAC. Az azeri Neftci Baku ellen 3-1-es hátrányból induló Újpest találkozója lapzártánk után ért véget.
Csütörtökön összesen négy magyar érdekeltségű párharcot rendeztek a labdarúgó Európa-ligában. A selejtező 1. fordulójában a legkorábban az Eppel Mártont és Elek Ákost is foglalkoztató kazah klub, a Kajrat Almati látta vendégül az andorrai UE Engordany együttesét, a vége kiütés lett: 7-1-re nyertek a kazahok, nagyban köszönhetően a Honvédtól igazolt Eppel négy (!) találatának. A Kajrat 10-1-es összesítéssel lépett a következő körbe, a válogatott csatár az első mérkőzésen egyszer volt eredményes.
Szerző
2018.07.19 22:00
Frissítve: 2018.07.19 22:01