Brit földön portyázik Trump

Publikálás dátuma
2018.07.12 18:58

Fotó: AFP/
Miután az amerikai elnök jelentősen megkavarta a brüsszeli NATO-csúcs programját, nagy-britanniai látogatással folytatta európai programját. A londoni miniszterelnöki hivatal által előzetesen ismertetett részletes menetrend szerint az Donald Trump összes hivatalos programja a fővároson kívül zajlik, így nem kell szembesülnie tüntető tömegekkel (sem).
Trumpot és feleségét Theresa May brit miniszterelnök a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő és családja egykori otthonában fogadta díszvacsorán. Donald és Melania Trump az éjszakát a Winfield House-ban, az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján töltötte, de a brit kormánnyal tartandó mai hivatalos tárgyalás helyszíne Chequers, a miniszterelnök vidéki rezidenciája. Utána az elnöki pár a királyi család Londonon kívüli legnagyobb rezidenciájára, a windsori kastélyba megy, hogy II. Erzsébet királynővel találkozzanak. Az este már Skóciában találja őket, immár magánjellegű programokkal ott töltik a hétvégét. Az is lehet, hogy  Trump felkészül a hétfői programra: Helsinkiben tárgyal Vlagyimir Putyin orosz államfővel.
Az amerikai elnök az eredeti tervek szerint ez év elején látogatott volna Nagy-Britanniába, de tavaly november végén botrány tört ki, miután az interneten megosztotta Jayda Fransennek, egy ultranacionalista brit párt elnökhelyettesének olyan, kétes hitelességű videóit, amelyeken muzulmánok állítólagos erőszakos cselekményei láthatók. Fransent hazájában már korábban bűnösnek találták „súlyos vallási zaklatásban". Theresa May rosszallásának adott hangot a videómegosztás miatt, mire Trump azzal vágott vissza, hogy a brit kormányfő inkább a terrorveszéllyel foglalkozzon.
A látogatás mostani időpontja mégsem ideális annak demonstrálására, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – mint egykori gyarmat és gyarmattartója – hagyományosan különleges, meghitt viszonyt ápol egymással, és Londont a legszilárdabb európai szövetségesnek tartják Washingtonban. Ezt a minősítést ugyan Trump szemszögéből nézve akár még erősítheti is az a tény, hogy Nagy-Britannia távozni készül az Európai Unióból, ám épp emiatt, a Brexit körülményei és feltételei körül robbant ki a minap hatalmas vita a brit kormányon belül. A vitában – és ez aligha lehet Trump ínyére – azok kerekedtek felül, akik a kilépés mellett is fenn akarják tartani az EU-brit szabadkereskedelmet. Az ellenzők táborából a külügyi és a Brexit-ügyi tárca vezetője lemondott, és bár új miniszterek kinevezésével egyelőre sikerült elkerülni a kormányválságot, Theresa May pozíciója alaposan megrendült.
Szerző
2018.07.12 18:58
Frissítve: 2018.07.13 09:42

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20

A „Stop Soroson” túl hat új eljárás indult Magyarország ellen

Publikálás dátuma
2018.07.19 15:13
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker egy 2015-ös, rigai találkozón
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Uniós bírósághoz fordul Brüsszel a energiahálózati díjakat szabályozó magyar jogszabály ügyében; a kormánynak felelnie kell a harmadik országból érkező állampolgárok munkajogi sérelmei, sőt, a tengeri közlekedés szabályainak megsértése miatt is.
Egymást érik a magyar kormány politikája miatt kirótt kötelezettségszegési eljárások: alig derült ki, hogy a Brüsszel eljárást indított a „Stop Soros” törvénycsomag miatt, és már bírósági szakaszban van a hazai menekültügyi szabályozás kapcsán indított vizsgálat – az Európai Bizottság most fél tucat másik ügyben is kérdőre vonja Magyarország vezetőit.
Az EB az Európai Unió Bíróságához fordult a hazai energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályok miatt, ami szerintük kizárnak bizonyos költségtípusokat a hálózati villamosenergia- és földgázdíjak számításából – másrészt, korlátozzák a piaci szereplők azon jogát, hogy bírósági felülvizsgálatot kérjenek a hálózati díjakra vonatkozó határozatokról.
Brüsszel – más országok mellett – Magyarországgal szemben is kötelezettségszegési eljárást indított további öt ügyben, így légi járművek üzemben tartására vonatkozó, a tengeri közlekedéshez és közúti fuvarozáshoz kapcsolódó szabályok, valamint a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőkről szóló uniós irányelv nem megfelelő végrehajtása miatt.
Utóbbi pont kapcsán Brüsszel felszólító levelet küld az Orbán-kabinetnek: szabálysértésnek tekintik, hogy magyar jog nem teszi lehetővé az állatorvosi képesítéssel rendelkező nem uniós állampolgárok számára, hogy állatorvosként praktizáljanak Magyarországon – még azok számára sem, akik Magyarországon szereztek diplomát. Jogsértő az is, hogy a magyar állam – 15 más uniós tagállamhoz hasonlóan –nem számolt be arról, hogyan ültette át saját jogszabályi rendszerébe a nem uniós állampolgárok beutazásának és tartózkodásának uniós irányelveit; ez azokra vonatkozik, akik tanulni, kutatni, esetleg diákcsereprogram keretében érkeznek az országba. 
Az uniós bizottság Magyarországnak és másik kilenc tagállamnak küldött felszólító levelet, amiért azok nem végezték el az úgynevezett TACHOnet rendszerhez való kapcsolódásra vonatkozó teszteket. Mint közölték, a TACHOnet egyik fő célja annak ellenőrzése, hogy a különböző tagállamok nem állítanak-e ki két vagy több engedélyt ugyanazon gépjárművezetőnek. Noha a tagállamok csatlakoztak a rendszerhez, nem végezték el sikeresen az előzetes teszteket, amelyek kimutatnák, hogy a kapcsolódás megfelel-e a műszaki követelményeknek.  
Magyarországnak és a többi tagállamnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a felvetett érvekre. Ellenkező esetben az Európai Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat, írja az MTI.
2018.07.19 15:13