Előző
Következő
új cikk

Szép szó

A nagybőgő szerenádja

Népszava|2004. febr 21. 00:00
[A+ A-]
Töredezett mondatok a sárga csillagról, egy üvegszemről és arról, hogy apát meggyilkolták

- Ön eredetileg Krausz?

- Persze. Csak magyarosítva lett. Nem azért, mert a Krausz nem jó név. Nagyon jó név az, csak nem egy magyar színésznek

- Volt ebből gondja valaha is? Ki mondta, hogy Krausz helyett legyen ezentúl a neve Kézdy?

- Hogyhogy ki? Én magam.

- Az előbb azt mondta, a Krausz jó név.

- Nagyon jó név Németországban.

- Úgy gondolja, hogy egy magyar színésznek magyar legyen a neve?

- Így gondoltam, amikor 1955-ben magyarosítottam. Hát hogyne. Ez a természetes. Hogy magyar színésznek a neve is magyar legyen.

- És a személyi igazolványában Krausz vagy Kézdy szerepel?

- Értse meg, én már magyarosítva vagyok. A nevem: Kézdy György, akinek a fiát úgy hívják, Kézdy Márk. Mitől kellett volna nekem 1955-ben félnem? Most más? Félni most nem félek, csak rosszul érzem magam.

- Rosszul? Mitől?

- Attól, hogy Magyarországon időről időre az antiszemitizmus újratermelődik. Most is, és úgy látszik, ez különösebben nem izgat senkit azokon kívül? Azt hittem, ez többé már nem? Voltam olyan barom, hogy elhittem, az ilyesmi nem éledhet újra? hogy az értelmes emberek már tudják? Aztán szépen, lassan arra kellett rájönnöm, nem így van? Nem arról van szó, hogy kibeszélek valamit. Mit lehet ezen kibeszélni? Mit lehetett azon kibeszélni, hogy egy országban zsidótörvény volt? Illetve ki van beszélve avval, hogy elvitték a népesség egy részét, és itt meg ott megölték? Magyarországon a rendszerváltás óta - nagyon? egyre erőteljesebben? ez nem jó, nem jó? mert akkor akár előre lehet látni mindazt a szörnyűséget? szóval ami következik, következhet? Nem lehet. Nem lehet zászlókat elégetni. Ez nem jó. Ez rossz fele visz. Én már tudom, mert megéltem. A fiatalok ezt nem értik. Nekik ez még új?

- Mi mindent élt meg Krausz Györgyként?

- Hát, édesem! 1936-ban születtem, és nyolcévesen sárga csillaggal a mellemen mentem az utcán, ameddig... Ezt nem? azt hittem, ezt el lehet felejteni. Sokáig azt hittem, ez megszűnt? ez, ez - elmúlt. Életkém, én nem tudom, hogy nyolcévesen, sárga csillaggal a mellemen mi mindent éreztem össze-vissza. Csak azt tudtam, nem lehet kimenni az utcára, csak ezzel a sárga csillaggal a mellemen. És fel kellett emelni a kezemet és feltett kézzel hajtottak minket? Féltem, ezt éreztem gyerekként? a többi meg, hogy mit úszott meg és mitől menekült meg az ember, a tudatába később kerül be?

- Egyedüli gyerek volt?

- Volt? egy húgom is. Volt egy húgom, aki 1942-ben született. Az apját egyáltalán nem ismerte? nem ismerhette meg, mert őt 1944 végén vagy 1945 elején agyonlőtték Kőszegen. Munkaszolgálatosként. Az apánkat? Ez nem természetes dolog! Nem természetes. A húgom meg, aki kétévesen csinálta végig az ostromot? leérettségizett? és öngyilkos lett. Tehát meghalt a húgom. Tizennyolc éves korában. Ez nem? ezek a dolgok nem? ezek nem a semmiből teremtődnek.

- Hogy hívták a húgát?

- Krausz Juditnak? Nem, nem lehetett tudni, hogy miért? Rossz idegzetű volt gyerekként is. Nehéz? nehéz sorsú. Az anyánk dolgozott?

- Hol?

- Egy aprófémipari szövetkezetben. Egy gép mellett? aprófémből préselt mit tudom, miket. Ilyeneket kellett csinálnia amíg nyugdíjba nem ment.

- Mi akart lenni valamikor?

- Az anyám? Feleség volt. Előtte meg kalaposlány. Nem tudom, hogyan ismerkedtek össze, csak azt, hogy apám nagyon sokáig udvarolt. Tíz évig. Anyám tizenhét volt, amikor találkoztak és huszonhét, amikor végre feleség lett. Ugye milyen furcsa? Akkoriban így ment ez, mert kellett, hogy a férjnek valami egzisztenciája legyen. Nagyon okosan, vagy ki tudja? De azért volt ebben ráció? Apám tíz év után vette feleségül az anyánkat, és attól fogva családanya lett. Meg segített apámnak az üzletben. A Rákóczi út 80-ban - Gramofonok, lemezek olcsón. Használt lemezek, új lemezek, lemezcsere.? Meg varrógépbolt. Telefon: 224-014. Nem tudom, pontosan nem tudom, meddig élt ez a telefonszám. Gondolom az államosításig? Apánk üzlete az udvarban volt, mi meg a harmadik emeleten laktunk? és az egész üzletből egyetlen lemez maradt: A nagybőgő szerenádja című. De elrepedt, idővel kis lyukacskák is lettek benne, de azért még le lehetne játszani, ha volna hozzá egy gramofon, 78-as fordulatszámon? Egyszer jelentkezett egy ember. Azt mondta, annak idején Krauszék gramofonüzletében sok-sok lemezt vásárolt. El is mentem hozzá és csuda dolgokat találtam? hatalmas lemezgyűjteményt. Ide figyeljen. Imádom, amikor kérdez meg még olvasni is szeretem, de hogy apám és anyám? Mit akar? Mit akar, mire emlékezzek megint? A nagyszüleimre? Kétéves voltam, amikor az édesanyám édesanyja meghalt, és a nagyanyámból vagyis abból az időből csak picike emlék maradt. Arra emlékszem, hogy kaptam tőle egy gumi malacot. Talán születésnapomra vagy nem tudom, mire. És a gumi kismalacot föl lehetett fújni és a fogása olyan, de olyan bársonyos volt? Az édesapám szüleit meg vidékre vitték, deportálták, és ott, Tabon lett egy varrógépüzletük, és ott is nyaraltam éveken át. És Henrik nagyapának az egyik szeme üvegből volt, de nem emlékszem, hogy melyik. Csak arra, hogy esténként belerakta egy pohárba? Ez volt a természetes? Hogy este kivette és belerakta egy pohár vízbe. Nem tudom, milyen színű volt Henrik nagyapa üvegszeme. Ahogyan most elgondolom, kék. Talán kék lehetett, és állítólag még gyerekkorában történt meg az, hogy vitt valaki a vállán egy vasrudat, és nem tudom, kicsoda nem figyelt, és így verték ki a szemét, de hogy ebből mi igaz?

- Tényleg könyvkötő akart lenni?

- Hagyjon már! Mindig is színész akartam lenni, csak a Színművészetire 1954-ben nem vettek föl. És kellett valamit csinálni. És ez volt az az év, amikor az lett a jelszó: "Érettségizett szakmunkásokat az iparba!" És az ember az érettségijével elmehetett egy kétéves képzésre és kapott ötszáz forintot. Mi a barátommal az Atheneum Nyomdába mentünk el, mert azt gondoltuk, van abban valami művészi meg hogy a könyvkötészet által is közelebb leszünk a művészetekhez. Csakhogy az Atheneum Nyomda egy hatalmas könyvgyár volt? Attól persze még megtanulhattam volna a könyvkötészetet, de valahogy mégsem ment, és ez lett az én egyik fájdalmam. Miért viccelnék? Egyen már a sós mogyorójából! Ha már megvettem. Magának, kinek másnak. Merthogy én nem? nekem nem szabad?

- Mit nem szabad hatvannyolc évesen?

- Ó, nagyon sok mindent. Például nem szabad se sósmogyorót, se libamájat, se semmiféle belsőséget enni? Dehogy a hatvannyolc év, hanem a vesém miatt. Tudja, két évvel ezelőtt hirtelen mindenbajom lett, a napi ötven cigarettától meg az ettől meg azoktól. Olyan beteg voltam, hogy azt hitték?

- Hogy meg is hal?

- Túléltem magam. És az igazi baj akkor jött, hogy hát akkor mi van. És az emberek számára az lett a furcsa, hogy mégis élek, amikor pedig talán már nem is illene. És onnantól nem volt könnyű.

- Miért?

- Azért nem volt könnyű, mert én nem szoktam jelentkezni. Nem jelentkeztem soha színházaknál, rendezőknél és direktoroknál. Nem, ez így nem egészen igaz, mert volt egy-két eset, amikor valakivel üzentem, például Székely Gáboréknak. Régen történt, nem reagáltak rá. De úgy magamtól valahová el nem mentem volna.

- Az a baj, hogy nehéz árulnia magát?

- Igen. Holott ez egy ilyen k"..s szakma, ahol az ilyesmi nagyon is hasznos volna. Egészen biztosan. Csak nekem ez nem" Nem megy. És mivel már ilyen öreg is vagyok, akinek majdnem sikerült elmennie? Tudja, mire volt jó a betegségem?

- Mit lát másképpen azóta?

- Azt, hogy ha már itt maradtam, akkor csinálni kell valamit. Másképp nem lehet se megélni, se élni. És a színészeten kívül máshoz nem értek, még a könyvkötészethez sem. És tudja-e, hogy már abszolút nem érdekel, a szerep mekkorka. Pedig ennél kisebb szerep, mint amit most a Nemzetiben felkínáltak! De mert azt mondták, a szerep pici, de azt szeretnénk, hogy köztünk légy? Ez annyira meghatott, hogy azt mondtam, miért ne, holott azt a színházat annyira nem szerettem, hogy oda be sem mentem?

- Bojkottálta?

- Így intéztem el magamban, hogy nem tartottam lényegesnek se megnézni, se bemenni? Drágám, figyeljen. Ez egy olyan világ, amit gyűlölök. Mert nem tetszik az, amikor az embernek a másikat ki kell ütnie ahhoz, hogy munkához vagy szerephez jusson. És hozzá bólogatni, hogy milyen remekül élhetünk. Ám ha a tehetséges ember nem képes se verekedni, és aljasnak sem elég aljas s ezáltal képtelen a másikat maga alá gyűrni? Az ilyen nem jut sehova. Drágám, figyeljen. És ezt nem szeretem. Nem tetszik. És hatvannyolc évesként ezt akár ki is mondhatom. Hogy miféle világ az, amelyben mindenkinek magának kell dicsérnie magát. Dicsérve árulnia önmagát.

- Láttam múltkor a Hősök terén. A hajléktalanok éjszakáján, ahol öregember létére, a magyar színészek közül egyedül, szolidarított órákon át.

- Az ember fölbukkan ott, ahol az elesettek? akik már nem képesek? nem képesek nemhogy másokon, de már önmagukon sem segíteni.

*

Hol nézzük meg Kézdy Györgyöt?

Kolibri Fészek, február 26.,27.,29 - Lázár Ervin: Remetesz (mesejáték, 2002-ben elnyerte a kritikusok legjobb gyerekelőadás díját)

Nemzeti Színház, február 21, 22, 24, 25, 28 - Csiky Gergely: Buborékok

Spinoza-ház , március 6. ?Az én Karinthym (előadóest)

Budaörsi Játékszín, március 18, 19., 27., Heltai Jenő: Bernát (zenés bohózat)

Scipiades Erzsébet

Lájkoljon minket a Facebook-on is!