Előző
Következő
új cikk

Külföld

Német adócsalás: zöld jelzést adott a pénzügyminiszter a lopott adatok megvételének

MTI|2010. febr 2. 16:11
[A+ A-]
A pénzügyminiszter zöld jelzést adott az állítólagos németországi adócsalókat leleplező, lopott svájci banki adatokat tartalmazó DVD-lemez megvásárlására.
Minderre maga Wolfgang Scha:uble utalt az Augsburger Allgemeinen című lapnak adott, kedden előzetesen ismerté vált interjújában. "Elvben a döntés megszületett" - jelentette ki a miniszter, aki szerint a kormány nem is cselekedhetett volna másként.

Egy informátor a múlt hét végén 2,5 millió euróért ajánlotta fel a lemezt a német államnak. A DVD 1500, svájci bankszámlával rendelkező állítólagos német adócsaló adatait tartalmazza. Az informátor - akinek állampolgárságát hivatalosan nem közölték - előzetesen öt számlatulajdonos adatait rendelkezésre bocsátotta, és a hatóságok minden esetben megállapították az elkövetett adócsalást.

Wolfgang Scha:uble emlékeztetett arra, hogy a német hatóságok 2 évvel ezelőtt is hasonló módon jártak el. "Most sem dönthetünk másként" - jelentette ki.

2008-ban a hírszerzés közreműködésével csaknem 5 millió eurót fizettek egy liechtensteini informátornak, aki mintegy 700 német adócsalót leplezett le. Akkor az önkéntes adózások, illetve a kirótt büntetések nyomán mintegy 170 millió euró folyt be az államkasszába.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a lopott adatok megvételének nincs jogi akadálya. Emlékezetett arra, hogy a két évvel ezelőtti liechtensteini botrány kapcsán eddig egyetlen német bíróság sem emelt kifogást a lopott adatok bizonyítékként történő alkalmazása ellen.

Angela Merkel kancellár már korábban egyértelműen a lopott adatok megvásárlása mellett foglalt állást. A kancellár szerint az adócsalókat minden eszközzel, még ilyen áron is üldözni kell. "Minden józan ember tudatában van annak, hogy az adócsalókat felelősségre kell vonni" - hangsúlyozta Merkel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!