Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Verebes István a magyar kabaré hagyományaira építő, korszerű színházat akar a Mikroszkópon

Népszava|2010. febr 11. 06:50
[A+ A-]
"A nap 24 órájáról, a Nagymező utca 24-ben", lesz a Mikroszkóp Színpad szlogenje, mondta Verebes István, az új igazgató, a tegnapi sajtótájékoztatón. A társulatot pedig elnevezte a Fanyar Gárdának. A magyar kabaré hagyományaira építő, korszerű színházat akar csinálni.
Azt illusztrálandó, hogy továbbra is építeni akarnak a hagyományokra, Karsai István felolvasta Komlós János, az alapító igazgató, értekezését a kabaréról. Szó esett arról is, hogy a kabaré nálunk nem számít könnyű műfajnak. Politikai tájékozottság, közéleti érdeklődés kell hozzá, a körülmény, hogy eszközeiben hasonlít a könnyű műfajhoz, az senkit ne tévesszen meg. Később ezt jelezve, el is hangzott egy szép, szomorú dal egy hajléktalanról, akivel senki nem törődik.

Verebes megjegyezte, hogy számára ez is kabaré, hisz a a műfaj nagyon sokszínű lehet. Mi sem bitzonyítja ezt jobban, mint a bemutatók sokfélesége . Hetente nyolc előadást tartanak majd, de bezárnak márciusban egy időre, hogy felkészülhessenek a premierekre. Az első bemutatót, Balfék! Jobbra át! címmel, április 30-án fogják tartani, az előadás közéleti kabarénak készül, Bakáts Tibor és Kormos Anett konferál majd. Játszik benne például Sas József, Lorán Lenke, Beregi Péter, Heller Tamás, Varga Ferenc József, Kokas Piroska. Érdekesség, hogy Veres Róbert, akit a publikum csak MC DC-ként ismer, az aznap esti híradóból összevágott klipre fog rappelni. Május 14-én, 6 celeb keres 1 szorzót címmel, gúnyrajzok a bulvárvilágból sok zenével, alcímmel, mutatnak be kabarét, amelyet Verebes ír és rendez. Ebből már láthattunk is egy részletet, ami arról szólt, hogy a pártállami diktatúra ellnére értékek voltak láthatóak a televízióban. Verebes vélekedése szerint az emberek elhülyítése sikerrel járt, csökkent a közéleti érdeklődés, de a kabarénak foglalkoznia kell politikával, ám személyeskedés nélkül. Náluk nem fogják leköpni a miniszterelnök fényképét, mondta. Ápolni akarják a tradíciót, miközben korszerű színházat szeretnének csinálni. Karinthy Frigyes írásai alapján mutatják be Minden ugyanúgy van címmel a következő műsort, május 28-án, Székhelyi József alakítja majd Karinthyt, Konter László rendezésében. Szeptember 21-én pedig Szép Ernő három egyfelvonásosát láthatjuk, Érzelmes üzenetek címmel, Cseke Péter rendezésében.

Verebes elmondta, hogy a Mikroszkóp nem lesz befogadó színház, nem lesznek szólóestek, mert maga a kabaré műfaja a fontos, és az, hogy a társulat tagjainak minél több munkája legyen, hogy növelhetőek legyenek a mocskos magyarországi fizetések. Vida Pétert kinevezte művészeti vezetőnek, hogy távollétében is legyen a színháznak gazdája. Heilig Gábor pedig zenei vezetőként dolgozik. Verebes beszélt arról, hogy a kabaré nagy egyéniségeit nehéz lesz megnyerni, egyeztetni, de például Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Benedek Miklós előtt mindig nyitva áll a színház ajtaja. Sőt, Fábry Sándor előtt is, de erről még le kell ülniük beszélgetni. A társulat két tagja, Lorán Lenke és Sas József pedig azt csinál, amit akar. Verebes kifejtette, hogy nem érdekli az ellene folytatott lejárató kampány. Sas József köszönte a társulat eddigi munkáját, a helytállást, és megfedte a fenntartót, hogy a hónapokig tartó bizonytalanság miatt majdnem sikerült szétzülleszteni a társulatot, amelynek élére most egy hozzáértő ember került, ezért Sas lemond a 49%-os tulajdonjogáról, és örül annak, hogy a Mikroszkóp továbbra is kabarét játszik, ami hungaricum.

A sajtótájékoztatóra eljött több színész, közéleti ember is. Kern András a Népszavának elmondta, hogy az édesapja nyugdíjas korában a Mikroszkóp pénztárosa volt, ezért is fűzik érzelmi szálak ide. Verebes pedig a barátja, ezért nem mondhat se jót, se rosszat róla. Kern úgy gondolja, hogy színházszerűbb lesz a Mikroszkóp, miközben őrzi a kabaré hagyományait. Nádas György 1982-92-ig volt tag a Mikroszkópon, de most Verebes őt is behívatta a társulati ülésre. Azt mondta, őt is tagnak tekinti. Hogy mennyi lesz a gázsi, arról még nem beszéltek. Varga Ferenc József pályázott igazgatónak. Annak tudatában tette, hogy nyilván nem lehet direktor. Azért pályázott, hogy egyrészt felhívja a figyelmet magára, másrészt volt egy-két olyan gondolata, ami esetleg hasznára válhat a színháznak. Hernádi Judit megjegyezte, nagyon jólesik neki, hogy bármikor nyitva előtte a színház kapuja, de ehhez kell valami anyag, alkalom is. Biztos abban, hogy előfordulhat a Mikroszkópon, kevés annak a százalékos aránya, hogy ne így legyen. Beregi Péter szerint, ha valaki ismeri a magyar kabaré-hagyományokat, és ezeket tiszteletben tartja, és arra épít valami mást, korszerűt, újat, akkor izgalmas színházat lehet csinálni. És pontosan ezt érezte ki Verebes szavaiból. Vida Péter, a most kinevezett művészeti vezető tanulni jött, és nem tanítani. Örül, hogy részt vehet az alkotó folyamatban. Juszt László szerint a hatalom soha nem szerette igazán a kabarét, mert az egyik leggyilkosabb dolog a humor. Juszt konferált elég sokat a Mikroszkópon, és talán fog is. Kuncze Gábor kíváncsi volt, mit ígér Verebes. Most mindenki ígér, de Verebes már akkor ígér, amikor megválasztották. Vannak, akik csak addig ígérnek, amíg meg nem választják őket. Kuncze nagyon jónak tartaná, ha Verebes meg tudná valósítani az elképzeléseit, mert a hungaricumnak számító politikai kabaré műfaja eléggé elgyengült az elmúlt tíz-tizenöt évben. Szükség lenne rá, hogy visszanyerje az eredeti fényét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!