Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Egyre magasabb az ég

nepszava.hu|2010. márc 1. 14:00
[A+ A-]
A globális felmelegedés, az ipari kibocsátás egyik furcsa következménye, hogy a troposzféra, tehát a légkör legalsó, az életet övező rétege egyre nagyobb kiterjedésű.
A troposzféra a Föld légkörének az a legalsó rétege, ahol az időjárási folyamatok nagy része is lejátszódik. Az üvegházhatás szintén itt érzékelhető a legjobban. A troposzféra a Föld felszínén kezdődik és a trópusi területeken 16-18 km magasságig, míg a sarkköröknél csupán 10 km magasságig tart. Ez a réteg tartalmazza az atmoszféra tömegének 80%-át. A kiterjedés növekedése hozza magával azt a következményt, hogy a troposzféra magassága egyre nagyobb, így a hetvenes évek óta már több száz métert emelkedett.

Mivel a légkör szennyezettsége, valamint a globális felmelegedés közvetlen hatással van a légtömegek tágulására, ezért a magasságnövekedés ütemének mérése állapotjelzésként is értékelhető. Azok a természeti folyamatok - vulkáni por, változó Nap-tevékenység -, amelyek szintén okozhatják a légtömegek térfogatváltozását, igen jól mérhetőek, így az emberi tevékenység következményei pontosan kimutathatók. A felmelegedés mellett az ózonréteg csökkenése is befolyással van a folyamatra, így kijelenthető, hogy az "égbolt" magasságának növekedése egyértelműen az emberi tevékenység nyomán jön létre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!