Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Autópályán néhány óra az Adriai-tenger

Népszava|2010. ápr 20. 06:31
[A+ A-]
A hazai és a horvát autópálya építkezéseknek köszönhetően alig 4-5 óra alatt elérhető az Adriai-tenger. A magyar turisták legkedveltebb nyári célpontja maradt a horvát, pontosabban a dalmát tengerpart. A szállodai- és élelmiszerárak nagyjából a hazaiaknak felelnek meg, az üzemanyag pedig kifejezetten olcsóbb. Az eddigi adatok szerint már az első negyedévben jelentős mértékben növekedett a magyar turisták száma Horvátországban.
Egy négytagú családnak például legalább 620 ezer forint körüli összeget kell áldoznia egy egyhetes kiruccanásra, ha az időt nívós szállodában töltik el.

Autópályán 4-5 óra alatt elérhető Rijeka (Fiume), de a gyorsforgalmi úthálózat hazai és horvát bővítésének köszönhetően, Splitbe is elautózhat a magyar turista 6-7 óra alatt. Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője a Népszavának elmondta, folyamatosan épülnek és adják át a korábban joggal hiányolt autópálya pihenőket, üzemanyag-töltő állomásokat is. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy ajánlatos a horvát gyorsforgalmi és alsóbb rendű utakon betartani a kresz-előírásokat, mert a horvát rendőrök szigorúak, a bírságok pedig közelítik az uniós átlagot.

Dohányzási tilalom
Új szabály lépett életbe Horvátországban április 10-től: a lokálokban és az éttermekben tilos dohányozni. Akit cigarettázáson kapnak rajta, annak az MTI tudósítása szerint 1000 kuna (36 ezer forintot) bírságot kell fizetnie. Azt a pincért, aki elmulasztja figyelmeztetni a vendégeket a törvényre, 500-1000 kuna (18-36 ezer forint), a hely tulajdonosát pedig 5-15 ezer kuna (180-540 ezer forint) fizetésére kötelezik.
Bár a dohányzásellenes törvény már 2008 novemberében életbe lépett, az étteremtulajdonosok tiltakozásának hatására fél évvel ezelőtt enyhítettek rajta: dohányzást ellenző szervezetek nem kis bosszúságára engedélyezték a füstölgést a légszűrővel és légkondicionáló berendezéssel ellátott helyiségekben. A dohányzási tilalom alól mentességet kapott 156 lokál, amelyek kisebbek ötven négyzetméternél és amelyek az egészségügyi minisztériumtól engedélyt kaptak.
Öt nagyobb hely is megkapta ezt az engedélyt azzal a feltétellel, hogy a dohányzóhelyiség - amelyben nem lehet sem ételt, sem italt fogyasztani - nem nagyobb, mint az üzlet területének húsz százaléka, illetve légszűrővel látják el.
Több mint kétszáz további lokál vár engedélyre. Horvátországban összesen hozzávetőleg tizenhatezer lokál, bár és étterem üzemel. A törvénnyel a horvát egészségügyi minisztérium a horvátoknak azt a hetven százalékát akarja védeni, akik nem dohányoznak, illetve a dohányzó lakosságot szeretné ösztönözni a füstölgés abbahagyására. Becslések szerint évente tízezren halnak meg az országban a dohányzás következményeként.
Skenderovic megjegyezte, a horvát szállodák rengeteg akcióval igyekeznek magukhoz csábítani a külföldi vendégeket. Egyebek mellett a tengerparti hotelekben is hirdetnek olyan engedményeket, mint a magyar szállodák, vagyis például aki hat éjszakára befizet, hetet tölthet el a hotelben. Aki nem sajnálja a fáradtságot és rászán némi időt az internetes barangolásra, akár olcsóbban is nyaralhat 2010-ben a horvát tengerparton, mint 2009-ben. A legtöbb helyen igyekeztek bővíteni a szolgáltatásokat is és nagy hangsúlyt fektetnek a vizisport, a könnyűbúvár oktatásra, biztonságra is. A kalandvágyó turisták előzetes szálláshelyfoglalás nélkül is nekivághatnak a tengerpartnak, a magánszállásokon még a főszezonban is találhatnak kiadó szobát, legföljebb nem közvetlenül a tengerparton, viszont lehet alkudni is. A szállodákban augusztusban azonban már nagy kockázat bejelentkezés nélkül szobát keresni, mert elözönlik a német, olasz és más turisták.

A horvát képviselet budapesti vezetője megemlítette azt is, hogy az élelmiszerek árai nagyjából megegyeznek a magyarországiakkal. Természetesen van ami olcsóbb és van ami drágább a két országban, de ezek összességében kiegyenlítik egymást. A gyors és a hagyományos éttermi árak sem különböznek jelentősen egymástól, kivéve a tenger gyümölcseit, tengeri halakat kínáló vendéglátóhelyeket. Sajnos az elmúlt évtizedekben az Adriai, de a Földközi-tenger egészét is túlhalászták, egyre kevesebb a hal, a rák, a kagyló, ezért az áruk is emelkedett. Sok kisvendéglőben a halászok aznapi fogását frissen tálalják a vendégeknek. Horvátország fennhatósága 1244 Adriai-tengeri szigetre terjed ki. Sok közülük kedvelt turistaközpont. A nyári főszezonban nem csak menetrendszerűen közlekednek a kompok a szigetek és a szárazföld között, hanem folyamatosan, igény szerint is.

A magyarok között most is a Kvarner-öböl, illetve környéke a legnépszerűbb. A további sorrend: Split, Istria, Zadar, Sibenik és a távolság miatt végül Dubrovnik. Az utóbbi időben meglepő módon Zágráb is egyre inkább vonzza a magyar turistákat. Skenderovic szerint ennek egyebek mellett az is az oka, hogy az autópályák miatt már a magyar utazók kényelmesen és biztonságosan, viszonylag gyorsan elérhetik a tengerpartot, így nem sietnek annyira, mint az előző évtizedekben. Legalább egy kávéra, sétára megállnak a horvát fővárosban is. Tavaly a U2 koncertre több ezer magyar rajongó özönlött Zágrábba. A fejlődő, bővülő úthálózatnak is köszönhetően, ahogy a horvátok mondják, a "szárazföld", vagyis az ország belsőbb régiói iránt is növekszik a magyar turisták érdeklődése.
A horvát idegenforgalmi szakember megerősítette, az ország közbiztonsága továbbra is jó és ebben az évben is várnak a környező országokból, így Magyarországról is rendőröket, akik horvát kollégáikkal közösen segítik majd a turistákat és gondoskodnak a biztonságukról. Intézkedési joguk természetesen csak a horvát rendőröknek lesz. Az idegenforgalmi szolgáltatások minőségét a térségi turisztikai klaszterek megalakulásával is igyekeznek emelni. Ilyen klaszter alakult Isztriában, a Kvarner-öböl térségében, a Zadar-Sibenik-Dubrovnik térségi régióban.

Idén az első negyedévben 25 százalékkal több magyar turista kereste fel Horvátországot, mint egy évvel korábban. A márciusi adatok drámai növekedést mutattak: 70 százalékkal emelkedett a magyar beutazók száma és 78 százalékkal az általuk a horvát kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Tavaly egyébként a németek álltak az első helyen 1,6, míg az olaszok a második helyen, 1,3 millió turistával.
Marin Skenderovic elmondta, a korábbi években Magyarország a 6. volt a küldő országok listáján és volt amikor félmillió magyar turista nyaralt Horvátországban és 2,5 millió vendégéjszakát töltött ott. A múlt évben csak 326 ezer honfitársunk, 1,7 millió vendégéjszakát töltött horvát kereskedelmi szálláshelyeken és hazánk visszacsúszott a 9. helyre. A turisztikai szakember ennél jobb évre számít 2010-ben és az idegenforgalmi vásárok, valamint a touroperátorok jelzései alátámasztják ezt a bizakodást.

Bár az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az érdeklődés a törökországi, a tunéziai, illetve az egyiptomi utazások iránt, a magyar turisták elsőszámú kedvence továbbra is Horvátország maradt - nyilatkozta lapunknak Molnár Judit. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének a szóvivője elmondta: honfitársaink horvát utazási lehetőségek iránti érdeklődését mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ebben a viszonylatban a gazdasági világválság ellenére alig csökkent az utasok száma. Míg a nemzetközi turista forgalom 2008-ról 2009-re átlagosan mintegy 25-30 százalékkal esett vissza, addig a horvát utakon mindössze hozzávetőleg tíz százalékkal kevesebben vettek részt. Vagyis Horvátország tipikusan olyan útirány, amely mindig közkedvelt. Annak ellenére, hogy egyre kevésbé jelent olcsó úticélt - jegyezte meg a szakember. Az ottani árak ugyanis az utóbbi években észrevehető mértékben emelkedtek, s ez várhatóan az idei szezonban is így lesz. Déli szomszédunk turisztikai vezetése ugyanis úgy döntött, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet az idegenforgalom minőségi átalakítására, a pénzesebb turisták elcsábítására. Ennek jegyében számos volt "szocialista típusú" szállodát alaposan felújítottak, az új tengerparti hotelek pedig már négy-öt csillagos kivitelben készülnek. Ezek a létesítmények zömében teljes körű és magas színvonalú ellátást kínálnak a vendégeiknek. Így egyre inkább le kell számolni azzal a legendával, hogy a horvát tengerparti nyaralás a legolcsóbb a "maga műfajában". Egy négytagú családnak például legalább 620 ezer forint körüli összeget kell áldoznia egy egyhetes kiruccanásra, ha az időt egy nívós szállodában töltik el.

A cikk folytatódik

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!