Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem mindenki örül az új Ptk. halasztásának

nepszava.hu|2010. máj 2. 15:32
[A+ A-]
Bárándy Péter szerint jogos, hogy az Alkotmánybíróság nem engedélyezte az új Ptk. hatályba lépését, ugyanis a törvény valóban nem biztosít elegendő időt a felkészülésre. A törvénykönyv egyes részei pedig nem egyszerre léptek volna életbe, így az átmeneti időszakban szinte lehetetlen lett volna az eligazodás. Az új törvény egyebek mellett a cselekvőképesség, az öröklés, vagy akár az újságírókat érintő tudósítások kérdésének is új keretet adott volna.
Bárándy Péter szerkesztőségünknek elmondta, hogy vitathatatlanul helyes az Alkotmánybíróság érvelése, miszerint nem elegendő a két hónapos felkészülési idő. Szerinte ugyanis a májusi hatályba lépési időpont nem csak a jogalkalmazónak, hanem azoknak is igen korai, akikre vonatkozna a törvénykönyv. Márpedig ez a kör igen széles lenne, hiszen a Polgári törvénykönyv szabályozza leginkább a hétköznapi életet - tette hozzá.

Nehezebb marad a házasság és a válás
- Az új Ptk lehetővé tette volna, hogy a házasságkötésnél ne legyen várakozási idő
- A közös szándék kinyilvánítása is elegendő lett volna a váláshoz
- Mégsem lesznek májustól korlátozott jogai a cselekvőképességből kizárt, gondnokság alatt álló állampolgároknak
- Nem lett volna engedélyköteles a közfeladatot ellátó személyek fotózása
- Nem vonhatták volna felelősségre azt a tudósítót, aki pontosan és szöveghűen idézett, akár sértő tartalom esetén is
A volt igazságügyi miniszter kifejtette, hogy a májusban életbe lépő első két rész szabályozta volna a személlyel kapcsolatos jogokat, így például a cselekvőképesség kérdését. A 2011-től hatályos részek viszont egyebek mellett az örökléssel kapcsolatos jogokat is rendezték volna, azonban hogyan lehet az öröklésről dönteni, ha nem tudjuk, hogy ki számít cselekvőképesnek - tette fel a kérdést Bárándy utalva arra, hogy a nyolc hónapos időeltérés miatt egymással ellentétes törvények lehetnének hatályosak.

Ezt persze átmeneti törvényekkel orvosolnák, azonban ez további jogbizonytalanságot idézne elő, mert akkor már három joganyaghoz kellene alkalmazkodni - tette hozzá.

Sólyom László eljárásjogi hibát vétett akkor, amikor a hatályba léptető törvényt is visszaküldte - fogalmazott hozzátéve, hogy az államfő kifogásaival ennek ellenére egyetért. Nem volt egyeztetés a jogász társadalommal, szerkezeti és nyelvi hibák is vannak a törvénykönyvben, nem egyszerre lépnének életbe az egyes részek, ráadásul a felkészülési idő is kevés - sorolta a hibákat Bárándy.

Alapvető probléma lehetett, hogy a jogszabályokat nem jogászprofesszorok vezetésével hozták létre, hanem az igazságügyi minisztériumban. A hivatal azonban nem kodifikációra való, hanem a technikai rész lebonyolítására.

Kiemelte, hogy az sem elhanyagolható a jogbiztonság szempontjából, hogy a Fidesz korábban bejelentette, hogy kormányra kerülése esetén azonnal visszavonja a törvénykönyvet, így létrejött volna egy olyan joganyag, ami csak egy hónapig érvényes. Az abban az egy hónapban történtek megítélésénél pedig ez szintén komoly gondot okozhatott volna - tette hozzá.

Az új Polgári törvénykönyv értelmében májustól más szabályok vonatkoztak volna a beszámíthatóság eldöntésére, például az elutasított passzusok a cselekvőképtelenség fogalmát nem is ismerik. (Az új törvénykönyv nem ismeri a kártérítés fogalmát sem, helyette sérelemdíjról beszél.) A beszámíthatóságról való döntés pedig már a bíróságra tartozott volna. További változások léptek volna hatályba viszont más területeken is, hiszen az összes személyekre vonatkozó szabály május 1-jétől lett volna érvényes.

A sajtót érintő változás lett volna, hogy elkülönült volna közszereplő fogalma, és aki ebbe a kategóriába tartozik, arra egészen más szabályok vonatkoztak volna. Az Alkotmánybíróság elutasító ítélete miatt nem lép életbe a hiteles tudósításról szóló rész sem, ami kimondta, hogy nem vonható felelősségre hiteles tudósítás esetén az újságíró, még akkor sem, ha az általa leírtak sértenek valakit. A jogalkotó ezzel akarta elkerülni az olyan visszás eseteket, amikor például a tudósítás egy parlamenti képviselő nem valós állításait idézi, de emiatt utólag csak az újságírót lehetett felelősségre vonni, miután a képviselőt védi a mentelmi joga.

A meleg szervezetek kifogásolják a Ptk. elkaszálását - Lapozzon!

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!