Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Klasszikus szovjet háborús filmek a YouTube-on

MTI|2010. máj 2. 19:57
[A+ A-]
A Moszfilm orosz filmstúdió és a YouTube videomegosztó portál klasszikus szovjet háborús filmeket mutat be ingyenesen a második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulója alkalmából.
A www.youtube.com/prazdnikpobedi címen látható egyebek között a Ballada a katonáról (rendező Grigorij Csuhraj), a Felszabadulás (Jurij Ozerov), a Szállnak a darvak (Mihail Kalatozov), A hazáért harcoltak (Szergej Bondarcsuk), a Feltámadás (Larisza Sepityko) vagy éppen a Jöjj, és lásd! (Elem Klimov).

A Moszfilm vasárnap kiadott közleménye Karen Sahnazarovot, a Moszfilm vezérigazgatóját idézi, aki elmondta: a szovjet filmművészet klasszikus alkotásait láthatják az oroszul tudó felhasználók, és külön öröm számára, hogy azok a fiatalok is megtekinthetik így ezeket a filmeket, akik máshol ezt nem tehetik meg. A mozikban már Oroszországban is csak nagyon ritkán, máshol meg soha nem fordulnak elő, és a tévéadók sem tűzik ezeket műsorukra - fogalmazott.

A YouTube-on a filmek május 15-ig teljes terjedelemben, ingyenesen tekinthetők meg.

A Moszfilm egyébként április utolsó napjaiban honlapot nyitott, amelyen egyelőre részben ingyen, részben szerény díj fejében a stúdió gyűjteményének legjelesebb alkotásai láthatók. A honlapon van két virtuális moziterem, ahol sorban "vetítik" a filmeket. Ide bárki "beülhet", aki regisztrálta magát és ezáltal hozzáfér a kiadott műsorhoz.

A második lehetőség, hogy valaki kiválaszt magának egy filmet, fizet a megtekintéséért - például hitelkártyával -, és ezután bármikor megnézheti a filmet egyszer, közben akár le is állíthatja, vagy előre- és visszatekerheti.

A harmadik lehetőség a filmek letöltése: ekkor a filmet a néző megkapja, és a továbbiakban bármikor, akárhányszor megnézheti. Később mobil telefonokra is le lehet majd tölteni a filmeket.

A www.cinema.mosfilm.ru honlapra egyelőre 140 filmet tettek fel, de a kínálatot folyamatosan bővíteni akarják. A jórészt restaurált filmek mindegyikéhez van az orosz mellett angol nyelvű, de minimum angol felirattal ellátott változat is.

A hozzáférhető filmek között elsősorban a stúdió legnépszerűbb alkotásai szerepelnek, de megtalálhatók klasszikus alkotások, köztük Szergej Eizenstejn filmjei is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!