Előző
Következő
új cikk

Belföld

Matek érettségi feladatok megoldásokkal - Tesztelje tudását!

nepszava.hu/MTI|2010. máj 5. 09:27
[A+ A-]
Tegnap lezajlottak a matematika érettségik is, a feladatsort és a megoldási útmutatót elérheti a Népszava Online-ról. A feladatsort többen nehezebbnek ítélték meg a korábbiaknál. A vizsgahangulat kedvéért ismertetjük a szabályokat is.
A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart, a vizsgázó először az I. feladatlapot tölti ki 45 perc alatt, majd a II. feladatlapot oldja meg, erre 135 perce van.

A középszintű írásbeli vizsga feladatsorát megtalálja itt, megoldását pedig itt.

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. A vizsga két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Megnézheti, milyenek az emelt szintű feladatok itt, a megoldásokat pedig leellenőrizheti itt.

A diákok a vizsgán közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, ezekről maguknak kell gondoskodniuk. Az eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint matematikából középszinten 90.679 tanuló, emelt szinten 2.686 diák tett írásbeli vizsgát. Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia és német nyelven is érettségizhettek a diákok.

Az idén a tavalyival megegyező módon számítják ki az érettségi írásbeli és szóbeli eredményeket. A vizsgán nyújtott teljesítményt százalékban kell meghatározni. A százalékok alapján adják az osztályzatot, valamint ebből számolják ki a felvételi pontokat.

A jeleshez középszinten 80 százalékos, emelt szinten 60 százalékos eredményt kell elérni, míg az elégségeshez mindkét szinten 20 százalékot. Ugyanakkor az elégséges minősítés eléréséhez nem elég az összesen legalább 20 százalékos eredmény, hanem minden vizsgarésznél el kell érni legalább 10 százalékot. Ez vonatkozik a matematika emelt szintű vizsgára is.

A matematika középszintű vizsga értékelésére speciális szabályok érvényesek. Csak írásbeli vizsgarész van. Ha a vizsgázó eléri a 10 százalékot, de nem éri el a 20 százalékot, szóbeli vizsgával még sikeresen teljesítheti az érettségi vizsgát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!