Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Eredményes volt a válságkezelő kormány

MTI|2010. máj 12. 18:40
[A+ A-]
Az elmúlt napokban napvilágra került adatok azt mutatják, hogy Magyarország megkezdte a kilábalást a gazdasági válságból és elindult felfelé, az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal bővült a GDP - közölte Szollár Domokos, kormányszóvivő szerdán.
A kormányszóvivő az Országos Sajtószolgálaton keresztül kiadott közleményben rögzítette: míg az előző évben mintegy 6,5 százalékkal zsugorodott az ország gazdasága, a legfrissebb adatok már növekedést mutatnak: 2010 első negyedévében 0,1 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 0,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal bővült a GDP, tehát a növekedés már két negyedév óta tart.

A magyar GDP 0,9 százalékos növekedése a legerősebb a térségben, sőt, európai szinten is vezető helyen van, miután Németország 0,2 százalékkal, Franciaország 0,1 százalékkal, Csehország 0,2 százalékkal és Szlovákia 0,8 százalékkal bővült, miközben Románia, Észtország és Litvánia gazdasági teljesítménye az előző negyedévhez képest csökkent.

Az ipari termelés márciusban 2,8 százalékkal, az év első három hónapjában 4,5 százalékkal nőtt Magyarországon.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma 2010 áprilisában az előző havihoz képest jelentősen, közel 43 ezer fővel csökkent. A regisztrált létszám számottevő mérséklődése már az elmúlt hónapban megkezdődött, így a nyilvántartott álláskeresők állománya két hónap alatt 57,5 ezerrel esett vissza. A 11,8 százalékos munkanélküliségi adat a következő hónapokban csökkenő pályára állhat - írja a közleményben Szollár Domokos.

A kormányszóvivő szerint a gazdaság növekedése, a javuló adatok mind a válságkezelő kormány elmúlt egy esztendejének eredményes munkáját igazolják. Az időben meghozott költségcsökkentő lépések, illetve a hatékonyságot növelő döntések, az elmúlt egy év szigorú fiskális politikája lehetővé tette, hogy hazánk elkerüljön egy Görögországéhoz hasonló gazdasági krízist, illetve, hogy növekedésnek induljon.

Az adatok arra engednek következtetni, hogy az idei évben a gazdaság az előrejelzésnél jobban fog teljesíteni, és a kormány által tervezett 3,8 százalékos hiánycél tartható - rögzíti a közleményben Szollár Domokos.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!