Előző
Következő
új cikk

Belföld

BKV-ügy: már az ügyészség nyomoz

Népszava|2010. máj 22. 06:13
[A+ A-]
A rendőrségtől eggyel magasabb szintre, az ügyészséghez került a BKV-ügy, mivel felmerült a korrupciós jellegű bűncselekmények gyanúja. A jövőben a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség végzi, az ügyészi felügyeletet pedig a Legfőbb Ügyészség látja el.
Hivatali vesztegetéssel, korrupciós üggyel eddig nem gyanúsítottak meg senkit, de több olyan tanúvallomás is elhangzott, amelyek ilyen jellegű bűncselekménnyel hozták összefüggésbe a már előzetesben lévő Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest.

A Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNyF) került a BKV-ügy, de továbbra is szoros lesz az együttműködés a nyomozást eddig végző Budapest Rendőr-főkapitánysággal (BRFK) - mondta lapunknak Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. Az ügyet a héten a BRFK a Fővárosi Főügyészséghez tette át, mert "olyan korrupciós bűncselekmény gyanúja merült fel, amelynek a nyomozását a büntetőeljárási törvény szerint kizárólag az ügyészség végezheti". Ez alapján a nyomozást végezhette volna a Budapesti Nyomozó Ügyészség, de a Legfőbb Ügyészség (LÜ) úgy döntött: a KNyF-et bízza meg inkább az ügyek továbbvitelével. Erről Fazekas azt mondta: hivatali vesztegetés minősített esetében például ők járhatnak el az LÜ döntése alapján, de ezzel egyelőre senkit nem gyanúsítanak.

A vesztegetés gyanúja azonban felmerült már a BKV-ügyekkel kapcsolatban, miután több gyanúsított is tett arra utalást, hogy csúszópénzek cserélhettek gazdát. Emlékezetes: Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott cégvezetője is terhelő vallomást tett Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettesre, mikor azt mondta, személyesen 15 millió forintot adott át Hagyónak egy nokiás dobozban - ezt a politikus tagadta. Hagyót a múlt héten - a parlamenti képviselőséggel járó mentelmi joga megszűnését követő percekben - állították elő a nyomozók és gyanúsították meg bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel, majd a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásba helyezését. A Főpolgármesteri Hivatalban korábban a BKV-ért is felelős politikus vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, viszont érdemben védekezett.

Hagyóval együtt állították elő, majd hallgatták ki a múlt héten két egykori közeli városházi munkatársát is: Lelovics Ottó volt kommunikációs vezetőt és Horváth Éva korábbi szóvivőt, akiket szintén bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. A BKV-ügy jelenlegi 18 gyanúsítottja közül hatról feltételezik, hogy bűnszervezet tagjai voltak: ide sorolják a nyomozók Antal Attila - házi őrizetben lévő - volt BKV-vezérigazgatót, az előzetesben lévő Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester volt főtanácsadóját, továbbá a Hagyó családi cégével és a BKV-val kapcsolatban állt ügyvédi irodát vezető - szabadlábon védekező - Horváth Ivánt is.

A cikk folytatódik

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!