Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Az egyszerűsítésnek több lehet a kára, mint a haszna

Népszava|2010. máj 29. 06:23
[A+ A-]
Óvatosan kellene a jogszabályok szövevényes hálójához nyúlni bürokráciacsökkentés címén szakértők egy része szerint, mert előfordulhat, hogy több kárt okoz az új kormány az egyszerűsítésekkel, mint amennyi hasznot hoz. A kitűzött megtakarítások nem fél, hanem inkább kettő-négy év alatt valósíthatók meg, ha nem akasztják a folyamatot a vállalkozói lobbiérdekek.
Orbán Viktor kormányfő a nemzeti gazdasági konzultáción azt ígérte, hogy az év második felében 800 milliárd forinttal csökkenti a vállalkozók 2800 milliárdos adminisztrációs terheit. A kormányprogramban ez az összeg 300-500 milliárdra zsugorodott. Ez már közelít ahhoz, amit a Bajnai-kormány is elhatározott. Az ő célkitűzésük 208 milliárdról szólt.

Az átlagos adózó* éves adminisztratív terhelése
- 72 óra szükséges az adózással kapcsolatos feladatok teljesítéséhez.
- 190 óra az adózással kapcsolatos szabályok nyomon követése érdekében
- 217 200 forint közvetlen kiadás, amit a könyvelőcégnek fizet egy vállalat
- 134 100 forint közvetlen adózással kapcsolatos kiadást visel el
- a cégek 12 fajta adót fizetnek
- összesen évi 262 óra és 351 300 forint, ami az éves árbevétel 1,88 százalékát teszi ki

* az átlagos kisvállalkozó 10-20 millió forint éves árbevételű, alkalmazott nélküli, illetve 1-4 alkalmazottat foglalkoztató kft., bt.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar
Az érdekütközésektől eltekintve sem gondolja Szerb László, a Pécsi Tudományegyetem docense, hogy könnyű menet lenne a több százmilliárdos megtakarítás. A maga részéről lehetetlennek tartja, hogy fél év alatt végre tudna hajtani ilyesmit az új kormány. A jogszabályok eltörölgetésével nem érdemes kapkodni, mert akkor úgy járhatnak, hogy lefedetlen területeket hagynak, amelyek megint problémát okozhatnak. A jogszabályok rendszere olyan, mint a pókháló: ha meghúznak benne egy szálat, felbomlik. Szerb László azt tartaná reálisnak, ha kettő-négy év alatt váltaná valóra ígéretét az új kabinet.

Miközben kétségtelen tény, hogy a nemzetközi versenyképességi táblákon sokkal jobb helyezést érhetnénk el, ha idehaza a vállalkozóknak két hétből nem menne rá egy napjuk az ügyintézésre, az adminisztrációra. Arról az időről beszélünk egyrészt, amit a vállalkozó azzal tölt, hogy adóbevallást, mérleget, pénznyilvántartást, ágazati nyilvántartást, különféle szakmai igényeknek megfelelő naplót készít, ahelyett hogy dolgozna.

Nem véletlen, hogy Bajnaiék is dolgoztak a probléma megoldásán. Épp egy éve készültek el azzal a vizsgálattal, amely a vállalkozókra háruló terhek megoszlására, a súlyponti területekre, az adó- és járulékfizetéshez, a foglalkoztatáshoz, az engedélyezési és ellenőrzési eljárásokhoz kapcsolódó legfőbb adatszolgáltatási kötelezettségekre fókuszáltak. A felmérés alapján az adatszolgáltatási kötelezettségeknek való megfelelés költsége 2 800 milliárd forintra becsülhető, ami a GDP (bruttó hazai termék) 10,5 százalékát teszi ki, szemben az Európai Unióban mért 3,5 százalékos átlaggal. Az adatszolgáltatási kötelezettségekhez kapcsolódó adminisztratív teher (az adminisztratív költségek azon része, amely a szokásos üzletvitel mellett szükségtelennek ítélt, de a jogszabály által mégis előírt munkafolyamatokból fakad) mintegy 830 milliárd forintra, a GDP 3,1 százalékára tehető, míg az uniós tagállamok átlagára 1,9-2,6 százalékos becslést adnak - olvasható a Nemzeti Gazdaságfejlesztési Minisztérium honlapján.

Mi lenne, ha egy virágcserépgyár a különböző államokban működne? Mennyire lenne bonyolult az adóbevallása? Egy felmérés szerint e tekintetben nagyon rosszul, 180-ból a 122. helyen állunk - idézte fel Szepesi Balázs, a Hétfa Kutatóintézet ügyvezető igazgatója. "Ha megnézzük a versenyképességi rangsorokat, akár a Világgazdasági Fórumét, akár a svájci IMD-ét, ezekben igencsak hátul vagyunk. Sok területen nagyon bonyolult a szabályozás." - hangsúlyozta a szakértő. A bonyolult adminisztráció oka kettős. Egyfelől rengeteg kivételt, egyedi esetet határoznak meg a szabályok. Másfelől azt feltételezik az állami hatóságok, hogy a vállalkozások és a magánemberek eleve be akarják őket csapni, ami miatt csak tovább szaporítják az adminisztratív gátak számát.

Szepesi arra figyelmeztet, hogy a szabályok megváltoztatása nem lesz könnyű, mert ezek mögött mindenhol érdekek húzódnak. Márpedig nagy a lobbierő. Ez jelentkezhet a vállalkozói és a hivatalnoki oldalon is. Az egyszerűbb rendszerben ugyanis már nem kerülhető el a fizetés és az ilyen rendszer működtetéséhez kevesebb emberre van szükség. "Addig mindenki egyetért azzal, hogy elkerülhetetlen a változtatás, amíg elvileg beszélünk az egyszerűsítésről. Amint azonban konkretizálódnak a dolgok, rögtön felmerülnek a kifogások, jönnek az aggályok, s megfelelő erejű politikai eltökéltség nélkül a vége az lehet, hogy maradnak a régi szabályok". A szakértő szerint egyébként ha minden összejönne az új kormánynak, az igazi megtakarítás abból származna, hogy kevesebb időt és pénzt pazarolnánk el. A megtakarítást a vállalkozók és a magánemberek használhatnák fel gazdálkodásuk során.

A labda az uniós jogalkotóknál

Az Európai Bizottság (EB) 2007-ben megfogalmazott javaslata alapján az Európai Unió azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2012-ig 25 százalékkal csökkenjenek a közösségi jogszabályok által előidézett adminisztratív terhek. Az évi 7,6 milliárd eurós költségcsökkentés biztosnak látszik. Ennek nyomán összesen 40,4 milliárd eurós megtakarítást érhet el az unió az általa megjelölt határidőig, ha a tagállamok és az Európai Parlament teljes mértékben támogatják a már megfogalmazott javaslatokat, amely 72 uniós jogszabály megváltoztatását jelentik. Azok az EB által javasolt intézkedések, amelyek még az Európai Parlament és az Európai Tanács jóváhagyására várnak, további 30,7 milliárddal járulnának hozzá a megtakarításokhoz. Az ezeket kiegészítő javaslatokra vonatkozó előkészítő munka további intézkedésekhez vezethet, amelyek még legalább 2,1 milliárd euró megtakarítását tennék lehetővé.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!