Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Technikai újdonságok, bor és nyomozás a Könyvek Éjszakáján

MTI|2010. jún 6. 09:05
[A+ A-]
Dedikálások, szabadtéri táncház, borkóstolók, könyves nyomozás és számos egyéb program várta a népes közönséget a Könyvek Éjszakáján szombaton a 81. Ünnepi Könyvhéten. A budapesti Vörösmarty téren felállított pavilonoknál az érdeklődők az egyre keresettebb e-könyvekről is tájékozódhattak.
A belvárosi térre kilátogatók egészen éjfélig válogathattak a standok többségénél a tavalyi siker után immár második alkalommal megrendezett Könyvek Éjszakáján, az Oroszlános-kút környéke pedig este 10-ig utcabálnak adott otthont.

A rendezvényen a kötetlenebb találkozásra is számos alkalom adódott, a Nyitott Könyvműhely pavilonjánál például Vágvölgyi B. Andrással vagy Orosz Dénessel, a Poligamy szerzőjével is koccinthattak az olvasók.

Nem hiányzott a borkóstoló a Partvonal esti programjából sem, de a kiadó standját a képzőművészet iránt érdeklődőknek is érdemes volt felkeresniük. A Partvonal egyik újdonságához, a Zabhegyezőt továbbgondoló Rozshegyező című regényhez egy fiatal stencilművész, Ujvárossy Ábel készített sablonokat, amelyek segítségével a régi, kultikus Zabhegyező-kiadások leghíresebb borítómintáit, illetve Rozshegyező-idézeteket lehetett felfújni, és hazavinni könyvjelzőnek.

A 120 éves Agatha Christie-jubileum tiszteletére a kiadó nyomozós játékot szervezett: a krimikedvelőknek a Vörösmarty tér környékén elrejtett tizenkét borítékot kellett megtalálniuk, amelyekért egy-egy kötet járt.

Első alkalommal vesz részt a Könyvhéten a Magyar Távirati Iroda, és mint a standnál dolgozók beszámoltak róla, az MTI-kiadványok iránti érdeklődés az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tapasztaltat is meghaladja; előfordul, hogy egy-egy olvasó egy egész sorozatot megvesz.

Tasnádi István író a Könyvek Éjszakáján már csak vásárlóként vett részt, beteg kislányának vett néhány hangoskönyvet; mint azonban elmondta, előtte pénteken a Palatinus Kiadónál Fédra Fitnesz címmel megjelent drámakötetét, szombat délután pedig a Pagony standjánál a Jeli Viktóriával közösen írt, Rozi az égen című mesekönyvét dedikálta.

"A drámakötet mostoha műfaj, kevés kiadó is vállal ilyet. Gyerekkönyvet dedikálni egészen más élmény: kihoztuk a Budapest Bábszínházban futó darabunkból a Rozi bábot, ő +dedikált+ a gyerekeknek" - jegyezte meg az író.

Este többek között Vámos Miklós, Kukorelly Endre, Spiró György és Konrád György várta olvasóit, a leghosszabb sor azonban Esterházy Péter asztalánál alakult ki. A legtöbb várakozó kezében az író Esti című új regénye volt, de többen fényképezőgéppel is készültek a "nagy pillanatra".

Több mint két órányi, szünet nélküli dedikálás után Esterházy Péter határozottan állította: csuklója még mindig jól van, mert a legszebb mindig az, ha az író valóságos olvasókkal találkozhat. "A hiúságnak nincsen határa" - jegyezte meg nevetve, majd hozzátette: "mindig elhatározom, hogy megszámolom a sorban állókat, de sosem sikerül".

Morcsányi Géza, az Estit megjelentető Magvető Kiadó igazgatója szerint az idei Könyvhét forgalma az első két esős nap miatt szombatig talán még nem érte el a tavalyi azonos időszakét, de hangsúlyozta: korai lenne összegezni.

"Biztos, hogy az Esti a legnépszerűbb, de jól megy például Garaczi László vagy Nádasdy Ádám új könyve, és az olvasók az utóbbi évek sikerkönyveire is kíváncsiak" - szólt kiadványaik sikeréről.

A Magvető idei újdonsága, hogy a kiadó valamennyi könyvheti újdonságát e-könyvként is megjelentette, ezek a www.ekonyv.hu weboldalról már letölthetők. Néhány napja indította Multimédiapláza elnevezésű saját letöltőoldalát a Kossuth is, és ezzel a kiadó standjánál külön képernyőn ismerkedhetett a közönség.

Nemcsak az e-tartalomról, de a hordozóeszközökről is könnyű volt információhoz jutni. Az egyik e-könyv-olvasó forgalmazója éppen a Magvető és a Kossuth standja között mutatta be készülékét, képviselőik elmondása szerint azonban túl kevés eladásra szánt példányt hoztak, így azok szombat estére mind elfogytak.

Szkeptikusabb volt az elektronikus könyvek terjedésével kapcsolatban Tari István vajdasági magyar költő, író, aki úgy véli, mindig szükség lesz nyomtatott kötetekre is. Mint azonban a kilencvenes évek eleje óta minden Könyvhéten részt vevő irodalmár hozzáfűzte, az újdonságoknak a nyomdatechnikában is helye van, hollandiai kiadója például olyan rugalmas nyomtatási technológiát alkalmaz, amely feleslegessé teszi a raktárakat.

"A Könyvhét szép ünnep, és nagyon jó jel, hogy ennyien olvasnak. Nem lehet nagy a baj, ha ennyien állnak sorba a standoknál" - összegzett a vajdasági költő.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!