Előző
Következő
új cikk

Külföld

Még fűszereket sem engednek a Gázai övezetbe

MTI|2010. jún 8. 14:51
[A+ A-]
Mindössze 97 árucikk bevitelét engedélyezi Izrael a Gázai övezetbe, míg a blokád 2007-es bevezetése előtt még 4 ezer féle áru érkezhetett a térségbe - mutatott rá kedden közzétett jelentésében a Gisa nevű izraeli nonprofit szervezet.
Jelenleg havonta 2300 teherautónyi szállítmány érkezik az övezetbe, míg három évvel ezelőtt ez a szám meghaladta a 10 ezret.

A Gázai övezetet sújtó blokádról szóló jelentésben a szervezet kétségbe vonta azt az izraeli érvet, miszerint a palesztinok lakta övezet elszigetelésével meg lehetne akadályozni a Hamász palesztin mozgalom katonai infrastruktúrájának újjáépítését. A tiltott árucikkek között szerepelnek ugyanis egyebek mellett fűszerek - például a gyömbér és a koriander -, valamint gyerekjátékok is.

A Gisa szerint számos ponton nem következetes Izrael politikája az alapvető árucikkek bevitelének korlátozásában. Ipari használatra szánt margarint például tilos bevinni, de a kis méretű, általános fogyasztásra szánt margarinkockákra nem vonatkozik a tilalom. Ezenkívül nem szabad gumit, ragasztót és nylont bevinni, amelyből a Gázai övezetben pelenkát gyártanának, viszont az Izraelben előállított pelenkák bevitelét nem tiltják.

Ami a Gázai övezetből induló kivitelt illeti, 2007 óta összesen 259, exportcikkeket szállító teherautó hagyta el a térséget, jóllehet 2005-ben még naponta 70 ilyen teherautó indult. A Gázai övezetbe bejutó árucikkek túlnyomó többsége - a Világbank szerint 80 százaléka - az egyiptomi határ alatti csempészalagutakon keresztül érkezik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!