Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kormányon nincs kettős beszéd, mint ellenzékben

Népszava|2010. jún 12. 06:04
[A+ A-]
Az államcsődről szóló Kósa- és Szijjártó-nyilatkozatok után egy héttel a piac még nem állt vissza nyugalmi állapotába - mondja Oszkó Péter. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint az elmúlt hét tanulsága, hogy kormányon nincs kettős beszéd, mint ellenzékben. Úgy véli, Orbán Viktor 29 pontos akcióterve nagyon ügyes kommunikációs egyensúlyozás volt azon a terepen, ahol mindenki másfajta üzeneteket várt, és elsőre mindenki úgy érezhette, hogy a neki szóló üzenet is benne van.
- Megkönnyebbült, mióta nem pénzügyminiszter?

- Más érzés úgy ébredni reggel, ha nem az én vállamat nyomja annak a súlya, hogyan sikerül egy adott napi állampapír-kibocsátás, mennyire biztosított a kibocsátásokból a költségvetés finanszírozása, hogyan áll az árfolyam, milyen az ország megítélése a nemzetközi piacokon, illetve milyen az itthoni mozgástér.

- Ezek szerint eddig ez nyomasztotta Önt?

- Nem éreztem úgy, hogy összeroppanok a feladat alatt, mert szeretem a kihívást, a megmérettetést. Sokan a környezetemben akkor értették meg, miért vállaltam el a pénzügyminiszterséget, amikor elmondtam, mit kaptam tavaly a feleségemtől születésnapomra.

- Mit?

- Elmehettem egy ejtőernyős ugrásra, amin már nagyon régen nem voltam. De az ember azért valamikor földet is akar érni. Nem lehet folyamatosan zuhanni, kell egy kis nyugalom.

- Visszamegy korábbi munkahelyéhez, a Deloitte-hoz?

- Nem. Ez már jó ideje eldőlt. Viszont egyelőre időm sem volt igazán gondolkodni a jövőn. Ahhoz képest, hogy nem vagyok miniszter, többet nyilatkozom, mintha korábban. De ezzel a héttel szeretném lezárni az egészet. Bízom benne, hogy most már tényleg mindenki az új kormány tevékenységéről beszél, és nem állandóan visszafelé akar mutogatni.

- Nem tart az elszámoltatástól?

- Engem bármikor, bármily kérdésben el lehet számoltatni, bármilyen jogi eljárásban. Nincs titkolni vagy félni valóm. Mindig is a lehető legszigorúbb, legfegyelmezettebb és legátláthatóbb módon igyekeztem végezni a tevékenységemet, nem gondolom, hogy meglepetés érhet. Az elszámoltatás számomra pusztán annyit jelent, hogy folytatódik a nyilvánosság előtti adok-kapok.

- Pedig a pletykák szerint korábbi főnökéhez, Simor Andráshoz, jegybank elnökéhez hasonlóan Ön is célkeresztben van.

- Volt ilyen nyilvánosság előtti kijelentés, én erre vissza is kérdeztem, hogy pontosan ki, milyen ügyre gondol. A válaszokból kiderült, hogy ezek a fajta kinyilatkoztatások inkább a karakterrombolásra szolgálnak. Tehát azt célozzák, hogy a köztudatba bekerüljön valamiféle kétely személyemmel kapcsolatban. Ez ellen pedig nyilván én is legfeljebb nyilatkozataimmal tudok védekezni. Persze ezt a fajta eljárást nem tartom túl etikusnak, civilizáltnak.

- Úgy gondolja, hogy összekeverik a politikai és a jogi felelősséget?

- Nemcsak összekeverik, hanem egyszerűen kihasználják, hogy általános állításokat lehet tenni egy emberrel kapcsolatban konkrét és valós ügyek említése nélkül. Ez ellen a legnehezebb védekezni. De végül is számomra az a fontos, hogy akik meg tudják ítélni szakmai tevékenységemet, mit gondolnak rólam. Ők az ilyen megjegyzésekre legyinteni szoktak, sőt az ilyen típusú rémhírterjesztések kapcsán inkább azokról alakul ki rossz véleményük, akik a rémhíreket terjesztik.

- Talán már az új kormánypárt egyes tagjai is kezdik belátni, hogy nincs túl nagy mozgásterük. Legalábbis visszahátráltak a múlt heti "csődkampányból".

- Hát az óriási öngól volt - ez hamar kiderült. Ráadásul figyelmeztettük is őket a nyilvánosság előtt és a háttérben bizalmasan is, hogy az ilyen típusú, alaptalan rémhírkeltés visszaüthet. Egy idő után az olyan állítások, hogy csődben van az ország vagy összeomlik a költségvetés, nem a régi kormányra hatnak negatívan, hanem az új kabinet gyengeségének bizonyítékai lesznek. Azt kell mondjam, bekövetkezett, amit jósoltunk; a nemzetközi pénzpiacok és a nemzetközi szervezetek olyan kemény, durva visszajelzéseket adtak, hogy az új kormánynak nagyon látványos, 180 fokos fordulat kellett végrehajtania a kommunikácóban.

A cikk folytatódik - Lapozzon!

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2 3

Lájkoljon minket a Facebook-on is!