Előző
Következő
új cikk

Külföld

Benin női egysége vonult a párizsi díszszemle élén

MTI|2010. júl 14. 14:39
[A+ A-]
Függetlenségük kivívásának ötvenedik évfordulója alkalmából Franciaország egykori afrikai gyarmatai voltak szerdán a vendégek a párizsi díszszemlén, amelyet Nicolas Sarkozy francia államfő és afrikai kollégáinak jelenlétében a francia légierő gépeinek berepülése után 13 frankofón afrikai ország négyszáz katonája nyitott meg.
A francia elnök előző nap teljesítette az egykoron a francia hadseregben harcolt afrikai veteránok régi követelését: mostantól őket is ugyanakkora nyugdíj illeti meg, mint francia társaikat.

Civil szervezetek tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy a felvonuló katonák között a fekete kontinensen dúló polgárháborúkban részt vett "bűnözők" is lehetnek, ezt azonban Hervé Morin francia védelmi miniszter kizárta.

"Azt a vérkapcsolatot ünnepeljük ma, amely az afrikai csapatoknak a Franciaország felszabadításában és védelmében játszott szerepéből adódik" - indokolta a francia államfő az egykori gyarmatok meghívását a francia forradalom évfordulóján tartott nemzeti ünnepre. Sarkozy arra emlékeztetett, hogy a két világháborúban több ezer afrikai katona halt meg Franciaországért.

A szakadó eső és a hűvös őszies idő ellenére hatalmas tömeg követte figyelemmel a párizsi Champs-Elysées-n a katonai parádét, amelynek élén egy kizárólag nőkből álló benini kontingens vonult, megidézve az afrikai ország amazonjairól szóló több száz éves legendákat. Őket követték ábécé sorrendben Burkina Faso, Kamerun, a Közép-Afrikai Köztársaság, a Kongói Köztársaság, Gabon, Madagaszkár, Mali, Mauritánia, Niger, Szenegál, Csád és Togo katonái.
A meghívottak közül a díszszemlén egyedül Elefántcsontpart nem képviseltette magát a Párizzsal megromlott diplomáciai viszony miatt, de Laurent Gbagbo elnök azért védelmi miniszterét elküldte a dísztribünre.

A nemzeti alakulatokat négyezer francia légiós, szárazföldi és lovas katona követte. Utánuk következtek a haditechnikai eszközök. A közel 4 millió euróba (1,1 milliárd forintba) kerülő díszszemlét 38 helikopter és az afrikai nemzeti zászlókkal érkező ejtőernyősök zárták a Concorde-téren.

Az államfő döntésének értelmében a válság miatti költségvetési szigor részeként idén elmarad a parádét követő fogadás az Elysée-palota kertjében, amely több mint harminc éve a francia közélet és a politikai elit egyik legjelentősebb eseménye, több ezer vendéggel. A rendezvény összköltsége tavaly 733 ezer euró (205,6 millió forint) volt.

Az Eiffel-torony előtti Mars-mezőn is elmaradt az ilyenkor szokásos szabadtéri ingyenes koncert. Johnny Hallyday tavalyi fellépése közel 3 millió euróba (840 millió forintba) került a költségvetésnek. A tűzijátékot azonban este 11 órától megtartják: a frankofónia témájára tervezett közel félórás előadás félmillió euróba (140 millió forintba) kerül.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!